Közélet

2011.06.17. 14:43

Életmódváltásunkhoz keres partnereket Szócska Miklós

A kormányzat nem akarja gyengíteni a Kaposi Mór Oktató Kórház jól szervezett intézményét, a betegmozgás Somogy-Tolna-Baranya egységben szervezné újra a betegellátást.

F. Szarka Ágnes

– A kaposvári megyei kórház nagyon magas színvonalú, jól szervezett intézmény. Isten ments, hogy ezt gyengíteni akarnánk – mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár pénteken a Kaposváron rendezett egészségturisztikai konferencián. – A regionális beosztás csak a progresszív ellátások magasabb szintjeinél lép érvénybe. A rendelőkben, a háziorvosnál a betegközeli ellátást továbbra is helyben fogja kapni az ember. Arról már született kormánydöntés, hogy térségi elven, szakmai evidenciák alapján kell szervezni az ellátást. A kérdés csak az, hogy a magas szintű formákat egy nagytérségen belül hol tudja igénybe venni a beteg.

 - A Pannon-modellben az egészségügyi intézmények természetes együttműködéséről volt szó - folytatta Szócska Miklós. - A térségi beosztásban az országos szintű feladatokat fogják megosztani egymás között  az intézmények. Az utazási időre és a megteendő távolságra optimalizált modellek azt mutatják, hogy a betegmozgás irányában egységet alkot Somogy-Tolna-Baranya. A térségi munkamegosztást is ezen belül kell kialakítani. Most egyeztetünk a szakmákkal,  hogy melyik magas szintű ellátásnak hol van a természetes helye, hol űzik azt jobban, mint másutt. Jelenleg a munkamegosztás részleteit dolgozzuk ki és néhány hónapon belül a térségi beosztásról is döntést fogunk hozni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár
[/caption]

Az államtitkár a konferencia megnyitójában elmondta azt is, hogy partnereket keres a kormány a hamarosan megjelenő uniós prevenciós pályázatokhoz. A támogatásokkal a már működő programok – mint a kaposvári életmód program –  továbbvitelét, megismertetését, elterjesztését segítik elő.

– Számos ember, helyi vezető, tanárok, háziorvosok összefogásán múlik, hogy tudunk-e változtatni a magyarok életmódján? – mondta Szócska Miklós. – Nemrég fogadta el a kormány a Semmelweis tervet, ami a szűrőprogramok kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról is dönt. A jövőben a TAJ szám alapján követhető lesz, hogy ki, milyen szűrővizsgálaton vett részt. Tehát a szervezett szűrőprogramok irányába fogunk elmozdulni, alapul véve, és használva azokat az életmód programokat, amik valahol már bizonyítottak, és szervezett kapaszkodót tudnak nyújtani másoknak a csatlakozáshoz. Az uniós programokat úgy fogjuk meghirdetni, hogy a létező, már bizonyított programok gazdái másokat segítve el tudják terjeszteni és fenn tudják tartani azokat.  Csak a létező, fenntartási nehézségekkel küszködő programok segítésére és elterjesztésére koncentrálnak a támogatásaink.



Úszhatnak az egészségért a kaposvári diákok

Szita Károly
polgármester a konferencián jelentette be, hogy szeptembertől a kaposvári általános iskolák tanrendjében szerepel az úszásoktatás is.
– Hárommilliárdos fejlesztést hajtottunk végre a kaposvári fürdőn, a beruházás keretén belül építettünk egy tanmedencét is – mondta a polgármester –, azért, hogy minden Kaposváron tanuló általános iskolás gyereket megtanítsunk úszni. Azért, hogy már gyerekkorban rászoktassuk őket a rendszeres mozgásra. Szeptembertől ingyen, tanórai keretek között mehetnek úszni – a szakemberek véleményét figyelembe véve – a második osztályosoktól kezdve. Külön úszóedzőt és úszóoktatókat alkalmazunk. Erre, annak ellenére sem sajnáljuk a pénzt, hogy nekünk sincs sok. Hiszünk abban, hogy az egészségturisztikai fejlesztések nem csupán a szabadidő hasznos eltöltését szolgálják, hanem az egészség megőrzést és a betegség megelőzést is. Ezzel a szándékkal álltunk neki a beruházásnak, alakítottunk ki kilenc medencét és egy új  gyógyászati részleget. Nem csupán beszélünk turisztikáról, hanem teszünk is érte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!