Közélet

2009.01.09. 07:55

Gázmentes napok: geotermikus fűtés lehet a megoldás

Megoldás lehet a földgázfüggőségre a geotermikus fűtés. Magyarország területe alatt a földkéreg az átlagosnál vékonyabb, ezért hazánk geotermikus adottságai igen kedvezőek.

Varga-Harsányi-Csikós-Márkus

Csaknem 130 petajoul hőenergiát lehetne hasznosítani évente, ezzel szemben 3,6 petajoul a felhasználás – mondta Kurunczi Mihály, a Magyar Termálenergia Társaság elnöke. A szakember szerint a  640 ezer távhővel fűtött lakás energiaigényének felét fedezhetné a geotermikus energia.

– Három irányban indult el Kaposvár egy éve a megújuló energiák hasznosítási lehetőségeit keresve – tudtuk meg Szita Károly polgármestertől. – A villamosenergia-termelésen túl a távhős lakásokat is bekapcsolnánk a rendszerbe, ennek 20 százalékos fűtésdíjcsökkenést kell majd eredményeznie. A geotermikus energia felhasználásáról tavaly áprilisban megállapodott az önkormányzat egy céggel. A szakemberek a várostól északra keresik a hőforrást. Várhatóan január végére, február elejére lesz meg a kutatások eredménye. A régi laktanya és a Volán-telep közötti területen biomasszaüzemet létesítenének.  A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program keretében a szelektíven gyűjtött hulladék égetőműbe kerülne, s így termelne energiát. A reális megvalósítása 2012-re várható.
Jövőre 40 millió forintért összekötik a termálfürdőt a cukorgyárral, átállítják a fürdő üzemeltetését az ott termelt biogázra. A céggel megállapodtak, idén kezdik kiépíteni a vezetékrendszert. 
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Jövőre 40 millió forintért összekötik a termálfürdőt a cukorgyárral
[/caption]
Magyarország egyetlen működő cukorgyárában 2007 őszén avatták fel a biogázüzemet. Kitüntető figyelem kíséri a kaposváriak munkáját. A világ több vezető cukoripari vállalata érdeklődik a somogyi fejlesztések iránt. – A biogáznak köszönhetjük a meleget is – jegyezte meg Hájos László, a Magyar Cukor (MC) Zrt. vezérigazgató-helyettese. – Az irodaházak, a csomagoló és a műhelyek melegítésére használjuk fel a nálunk előállított gázt. Naponta 16-17 ezer köbméternyit termelünk. Egymilliárd forint – a biogáz eddig ennyit hozott a konyhára. Sokan megfújták a riadót, a mostani gázkorlátozás az alternatív energiák felé tereli újra a közfigyelmet – jelezte a vezérigazgató-helyettes.

Csurgón is gyógyír lehet a bajra, hogy a múlt év végén a város aláírta a Pann Ergy Nyrt.-vel létrehozott részvénytársaság alapító okiratát. A cég ezt megelőzően izlandi szakemberekkel végzett geológiai felmérést, hogy meghatározza a feltárásra érdemes területeket. A Csurgó Geotermia Zrt. projektcég geotermikus erőmű megépítésére és üzemeltetésére jött létre. 90 százalékban a Pann Ergy, 10 százalékban az önkormányzat tulajdona. Szászfalvi László polgármester elmondta: minél több vissza nem térítendő forrást szeretnének elnyerni. Bokorovics Balázs, az igazgatótanács elnöke hozzátette: célszerű a geotermikus erőműre építeni a város távhőszolgáltatását, ami kiváltja a földgázt. A zöld energiára telepített távhőszolgáltatást kiemelt projektként kezeli az Európai Unió: a geotermikus energia használata a szén-dioxid-kibocsátást csökkenti, a zárt rendszerben kitermelt és visszasajtolt termálvíz pedig nem szennyezi a környezetet, és a környezet sem a vizet.

Gravitációs erőművet alkot

Fóris Gábor Magyaregresen él, és számos szabadalommal rendelkezik. Azt állítja, ami néhány éve eszébe jutott, az a találmányok találmánya: egy gravitációs erőmű. Olyan szerkezet, amelyben gravitációs erőből áramot lehet fejleszteni.

A feltaláló azt mondja: kilowattóránként egy-két forintba kerülne az áram előállítása, amit az atomerőműben hét-nyolc forintnál nem lehet olcsóbban megtermelni.

Csokonyavisontán is kihasználják a természet kincseit. – A gyógyfürdő épületrendszerét, a kezelőt, a rendelőt, a várókat évek óta termálvízzel fűtjük – mondta Csík László, Csokonyavisonta polgármestere. – A faluban található gyógyforrás 76 fokos termálvize a csöveket nem kezdi ki, így azt közvetlenül a fűtési rendszerbe tudjuk engedni. Ez jelentős költségmegtakarítás az önkormányzat számára. A fürdő közelében lévő két panzió számára is felajánlottuk, egyelőre tárgyalunk róla. Nem adjuk ingyen a termálvizet, de lényegesen olcsóbb lehet, mint a gáz.

Sajnos a távolság miatt a faluba egyelőre nem tudják bevezetni a termálvizet, de az iskola korszerűsítését célzó pályázatukban tervként szerepel a jelenlegi fűtési rendszer kiváltása más energiaforrást használó rendszerre. 

A feltaláló azt mondja: kilowattóránként egy-két forintba kerülne az áram előállítása, amit az atomerőműben hét-nyolc forintnál nem lehet olcsóbban megtermelni. Jövőre 40 millió forintért összekötik a termálfürdőt a cukorgyárral -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!