Közélet

2012.09.25. 09:17

Harc a tömeggyilkossal: az ellenszer megvan, rajtunk a sor

A szívbetegségek és a szociális helyzet összefüggésben állnak. A somogyi infarktus-statisztika nem véletlenül van a legrosszabbak között. A Kaposi Mór Oktató Kórház kidolgozta az „ellenszereket”, most a lakosságon a sor.

Balassa Tamás

No. 1. Killer, vagyis elsőszámú gyilkos: így írja le A Szív Világszövetsége (WHF) a szív- és érrendszeri betegségeket. A figyelemfelkeltés már nem is annyira hatásvadászat, ha hozzátesszük: világszerte és évente 17,3 millió haláleset írható a „tömeggyilkos” számlájára, míg a malária, az AIDS és a tuberkulózis összesen szed 3,86 millió áldozatot. A felismerés és a megelőzés elsőszámú tényező, hiszen a jelen ismeretek szerint az érrendszer állapotának romlása nem visszafordítható, legfeljebb megállítható. De nagyon nem mindegy, hogy valaki 50 évesen szenvedi el infarktus következményeit, vagy 80 évesen kezdik mellkasi fájdalmak kínozni, érvelnek a szakorvosok.

A szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságának és a térségek GDP-termelő képességének az összefüggése ismert. A rossz szociális helyzetű Borsod vezeti a hazai statisztikát, Somogy a harmadik hely környékén van, szinte pontosan megegyezően a gazdasági mutatók, közte a fizetési színvonal listáján elfoglalt helyével. Somogy hátrányos térségeiben másfél-kétszer több a szívbetegség, mint Pécs térségében. Van tehát honnan felhozni a mutatókat.

A Kaposi Mór Oktató Kórház erre a kihívásra igazolt vezetőt Papp Előd osztályvezető főorvos személyében, aki egy évvel ezelőtt érkezett, és erős szakmai alapokat, jól képzett kollégákat talált. A főorvosnak a kardiovaszkuláris betegségek kezelésének progresszív hátterét kellett megteremtenie, de zalaegerszegi tapasztalatai a rövidesen elinduló szívkatéteres laborral összefüggő új feladatokhoz is elengedhetetlenek.

– Létrehoztuk a szívelégtelenség ambulanciát, és új lendületet adtunk a kardiometabolikus szakrendelésnek is – mondta Papp Előd. – Az utóbbi kifejezetten az életmódbetegségek rizikófaktoraival, a magasvérnyomással, a cukorbetegséggel és az elhízással együtt kezeli az érelmeszesedést. Mindemellett magunk mögött tudhatjuk a Kaposvári Egyetem egészségügyi centrumának koronária CT és szív MR képalkotó diagnosztikai hátterét is. Ez a szűrésekhez és az adekvát terápiák beállításához szükséges.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem mindegy, milyen stádiumban fedezzük föl a betegséget
[/caption]
Papp Előd a hónap végén esedékes szívünk napja rendezvénytől is sokat vár, hiszen ez a fórum amellett, hogy megszólítja a lakosságot és információt közöl, közvetlen formában teremt lehetőséget a kardiológusok és más szakemberek közötti kapcsolatteremtésre.
– Még ebben a hónapban szeretnénk útjára indítani egy kaposvári szív egyesületet is, mely a jövő évi szív világnapján társrendezőként is csatlakozhatna a kórházunkhoz – mondta a főorvos. – A civilszervezet tagjai rendszeres találkozásokkal, programokkal, orvosok és életmód-szakemberek, köztük pszichológusok és dietetikusok tanácsaival erősíthetnék egymást abban, hogy jó irányba induljanak el, vagy hogy tartsák a jó irányt.



Papp Előd azt mondta: nem mindegy, milyen stádiumban fedezzük föl a betegséget, ezért fontosak a szűrések. A hajlamosító tényezőkkel is számolni kell, ilyen a cukorbetegség, ami ráadásul egy örökölhető tényező a rizikófaktorok közül. A dohányzás, a táplálkozás – elhízás – szerepe szintén közismert, ezekben lehet a legtöbbet tenni a betegségek elkerüléséért. A stressz közvetlenül nem okolható a szív- és érrendszer rombolásával, de alapbetegségek állapotát súlyosbíthatja.
Mindezekről többet a Szívünk napján hallhatnak az érdeklődők, betegek és egészségesek, hiszen az utóbbiak állapota – mint az sajnos közismert – általában átmeneti. És az életmódtól függ: egy szíves nappal mindenki csak nyerhet.

Papp Előd

1973-ban született Marosvásárhelyen, 1986-tól él az anyaországban. A főorvos a zalaegerszegi kórházban dolgozott, mielőtt tavaly szeptemberben átvette a kaposvári kórház kardiológiai osztály vezetését. Három gyermek édesapja. Szabadidejében fallabdázik és teniszezik, ezek a sportok a legintenzívebbek mozgásformák közül valók, így a leghatékonyabbak a sok kötöttség mellett. Papp Előd csak névrokona a kaposvári kórház főtanácsadójaként dolgozó nyugalmazott szívsebésznek, Papp Lajosnak: régóta ismerik egymást, nyolc évig szomszédos klinikán dolgoztak Pécsett. Most ezt együtt tehetik a kaposvári kórház fejlesztése érdekében.
 
Szívünk napja ingyenes szűrésekkel

Az idén először csatlakozik a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház a Szív világnapjához, melyet Szívünk napja elnevezéssel minden év szeptemberének utolsó vasárnapján rendeznek 2000 óta. Magyarország már akkor csatlakozott a programokhoz a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány közreműködésével. A szív- és érrendszeri betegségekről és megelőzésükről előadásokat tartanak – Papp Lajos, Papp Előd, Bábiczky Ágnes, Kovács Erik –, és ingyenes szűrővizsgálatokat is tartanak szeptember 30-án a kórházban. Koleszterinszint-, vércukor- és vérnyomásmérés, kardiológiai rizikóbecslés, tápláltságiállapot-felmérés lesz. Bemutatkozik a szívkatéteres labor, a programot félórás séta zárja a Berzsenyi Parkban.

OEP-döntés előtt a szívkatéteres labor

A kaposvári szívkatéteres labor készen áll a feladatra, kiváló humánerőforrással és képalkotó diagnosztikai támogatással együtt, s már csak az OEP döntésére, a kezelések finanszírozásának befogadására várnak. Most a labor november eleji indulása valószínűsíthető. Jelenleg több régió négy kórházában, Balatonfüreden, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, és a legnagyobb számban Pécsen kezelik a somogyiakat. A várólista azonban ez utóbbi klinikán ezer körüli, s akár egy éves is lehet. A laborban az infarktushoz vezető súlyos koszorúér-szűkületek, infarktus utáni koszorúér-tágításos beavatkozások, sztenteléseket végeznek majd, de tervezhető, műtét nélküli gyógyszeres kezeléseket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!