Közélet

2011.08.17. 16:51

Jár, ami jár, de jut is? Kedélyjavító utalványok béren kívül

A munkáltatók leggyakrabban meleg étkezési utalványt biztosítanak kiegészítendő juttatásként, de a válaszadóknak csak kevesebb mint fele, 46 százaléka számolhat ezzel – derült ki a Workania legújabb hazai felméréséből.

Harsányi Miklós

A kutatásban önkéntesen és anonim módon résztvevő  80 ezer munkavállaló adatai szerint az első félévében a dolgozók közel háromnegyede részesült valamilyen juttatásban. Seregnyi somogyi vállalkozásnál egyre nehezebben teremtik elő ezt a fajta segítségét. A rosszul fizetett, egyik napról a másikra élő dolgozók sokasága kilátástalannak érzi helyzetét, nő a pesszimizmus.

Üdülési csekket a munkavállalók 16 százaléka kapott az első negyedévben. A vállalat által biztosított mobiltelefont magáncélokra a felmérésben részt vevők 15 százaléka használhatta ebben az időszakban, s helyi utazási bérletet a munkavállalók 15 százalékának adtak az első félévben. A Fizetesek.hu adatai szerint a felsővezetők harmada kap notebook-ot és szolgálati személygépkocsit munkaadójától.

– Amíg az állam engedi, s nem adóztatja meg rendkívüli módon ezt a juttatási formát, addig fennatartjuk – emelte ki Ács Tamás, a kaposvári Fusetech Kft. A cégnél 330-an dolgoznak, évente közel 50 millió forintot költenek a béren kívüli juttatásra. Ács szerint ebben a támogatásban egyfajta vállalati gondoskodás nyilvánul meg.

A Kometa 99 Zrt. munkavállalói is az ismert juttatások közül választhatnak. Ezen kívül évente három alkalommal nagyértékű húscsomagot kapnak a dolgozók, illetve meghatározott munkakörökben mobiltelefon, laptop és vállalati autó jár a munkatársaknak.

– A Sefag Zrt. átlagosan személyenként havi tízezer forint juttatásban részesíti munkavállalóit – számolt be Merczel István erdészetpolitikai osztályvezető. A dolgozók négy cafetéria elem közül választhatnak, illetve akár ezeket vegyesen is igényelhetik a havi keretösszegük maximumáig. Így önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást kérhetnek a cég részéről, továbbá otthoni internet használat támogatást, étkezési utalványt, illetve egészségpénztári hozzájárulást kaphatnak.

– Nálunk csak étkezési utalvány van – így Csécsei János, a kaposvári Kapostáj Zrt. elnöke, aki szerint a dolgozók értékelik a juttatást. Nem mindenhol számíthatnak ilyen segítségre. A nyomasztó gondokra a Tárki friss tanulmánya, amely leszögezi: akár a saját anyagi helyzetet, akár a gazdaság helyzetét értékelik, a magyarok véleménye olyannyira negatív, hogy hosszú ideje – függetlenül a reálfolyamatoktól – már nem tud romlani.

Megszorítások, alacsony fizetések, leépítések: Dobi István, a Kapos Volánnál működő szakszervezet vezetője szerint alapvetően erre vezethető vissza a problémák zöme.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!