Közélet

2013.02.25. 16:45

Ki tévedett Balatonfenyvesen? Nem indult betegjogi vizsgálat

Tizenhárom éves működése alatt nem indított eljárást halál beálltának téves megállapítása miatt Bacsi Jenő. Somogy betegjogi képviselője megtenné ezt, ha beteg vagy hozzátartozó indítványozná, de ő maga még kollégáitól sem hallott hasonlóról.

bt

Huszonhárom éves praxisának emlékeit, a kaposvári városkörnyéki ügyelet évi mintegy 150 elhalálozásának a történetét fölidézve sem tudott a balatonfenyvesi eset – egyelőre vitatott – körülményeihez hasonló esetet említeni Antal László kaposfői háziorvos. Az idős somogyi kollégák közül a göllei elbeszéléséből ismer olyan esetet, amikor egy ember balesetet szenvedett, leesett valahonnan, és már a hullaházba tartott vele a lovas kocsi, amikor felült. A fenyvesi történetet Antal főorvos érthető okból, a pontos körülmények ismeretének a hiányában nem kommentálta. Azt elmondta viszont, hogy egy halottvizsgálati bizonyítvány kiállításához olyan feltételeknek kell teljesülniük, melyek nemigen téveszthetik meg a halál beálltát rögzítő háziorvost. A kétórás lakáson tartás is egy ilyen feltétel, a halottszemlére hat óra áll rendelkezésre.



Lapunknak név nélkül nyilatkozó orvosok-mentőtisztek – eltérő engedékenységgel – ítélték meg: lehetséges-e tévedés ilyen esetben. Egyikük szerint már a „blikk-diagnózis”, vagyis a szemmel látható jelek is beszédesek: a kihűlés, a hullamerevség, esetleg a hullafoltok, a fénymerev pupillák, az üveges tekintet adnak támpontot, és a légzés-keringés leállása fonendoszkóppal is megállapítható. Egy mentőtiszt szerint azonban bár nagyon drámai a következmény, mégsem zárható ki, hogy a vizsgálatot követően is változnak valakinél az életfunkciók. Bár ők a halál megállapítását EKG segítségével végzik, ami megbízható eredményt ad.

Mint ismeretes, egy balatonfenyvesi asszony tévesen megállapított halála miatt alakult ki nyilatkozatbonyodalom hétfőn a házhoz hívott háziorvos és a rendőrség között. A rendőrség eljárást is indított az ügyben, mert a kihívott háziorvos megállapította az idős hölgyről, hogy elhunyt, noha később a rendőrök egyértelműn tapasztalták: mégis életben van. Az orvos portálunknak cáfolta, hogy tévedett volna, de ezt a rendőrök cáfolták hivatalos közleményükben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!