Közélet

2009.08.01. 13:10

Kirúgottak balatoni balladája

Nem sokkal éjfél után beköszönt az augusztus. Akárhogy is nézzük, a nyár kétharmada elillant, mint szüzesség a nászéjszakán. De azért még maradt pár hét öröm, s ha szerencsénk van, akkor ebben a hónapban végig jó idő lesz.

Vízisikló

Augusztus igazi fesztiválhónap, és ez különösen érvényes a Balaton-parti településekre. Ilyenkor megy el a legtöbb ember szabadságra, ezért a programkínálat meglehetősen gazdag. Alig győzzük kapkodni a fejünk, hova is kellene, lehetne elmenni.

Fonyódon szombaton fejeződik be a Nyári fesztivál, amit vasárnap a már hagyományos hadijátékok zárnak a Fácános palánkvárban. Balatonlellén pénteken kezdődött el a szintén elmaradhatatlan Lellei Borhét rendezvénysorozat, ami egészen augusztus kilencedikéig tart.

Siófokon sem maradunk felejthetetlen program nélkül augusztus első hétvégéjén. A Coke Clubon a hatalmas népszerűségnek örvendő Beugrót láthatjuk este kilenc órától. A televízióból jól ismert improvizációs színészi este játékban ezúttal természetesen a Balaton lesz a téma, legalábbis a Pokorny Lia, Kálloy Molnár Péter, Rudolf Péter, Szabó Győző és Novák Péter alkotta ötös fogat valami ilyesmi ígéretet tett a szervezőknél. Vasárnap este ugyanitt a Rippel-fivérek döntenek világcsúcsot este fél kilenctől. A mutatvány legfontosabb kelléke, egy úszó-szigetfélte négy hatalmas (húszméteres vastraverz) oszloppal, már megérkezett a strand elé a Balatonba.

Az időjárás egyszerűen remek. Igaz, délelőtt tizenegy órakor, a Sió csatornán átívelő hív tövében kiállított hőmérséklet – és időjelző szerkezet 31 Celsius fokot mutatott. Ezt tudomásul vettünk, mint ahogyan a sneci a rabságot, amikor egy félmeztelen horgász zsinórjának végén kénytelen volt elfogadni: egy nagy balatoni horgászat csalijaként fogja végezni az esti órákban fogas-vadászat közben. A tó vízének hőmérséklete szintén ideális, a Balaton ma 24,5 fokos.

Az ilyenkor szokásos kávénk elfogyasztása azonban némi kellemetlenséggel járt a hetedik hete kiválasztott és használt, törzshely-szerűségű kedvenc vendéglátó-ipari egységünkben. Nem, nem. A kávé ugyanolyan jó volt, még mielőtt felháborodnának egy feltételezett baki miatt, sőt, az kedvezőnek mondható árfekvésen sem változtattak. Asztalszomszédunknál éppen felmondtak egy idénymunkásnak, ami nem volt túl kellemes érzés, még ha nem is velünk történt, és akaratlanul csöppentünk is a kényes helyzet társaságába. Nem kellett kagylóznunk és nagyon figyelnünk sem, a heves párbeszéd hangossága adrenalin túltengésről és egyfelől túlzott magabiztosságról, másfelől túlzott szerénytelenségről árulkodott.
Valamilyen balatoni szezonális pénzbegyűjtő egység tulajdonosa bizony elküldte az alkalmazottat. Kérlelhetetlenül közölte a tényeket, és a fiatal kolléga szomorúságára úgy tűnt: a bizonyítékokat.

A dolgozó legnagyobb hibáját csak emberileg lehetett elfogadni a hallott indoklás szerint, de azt hogy munkaidőben csajozik, az üzlet nem tudta tovább viselni. A csajozás részletessége nem csak párbeszédet és széptevést jelentett, hanem egészen konkrét testi kifejeződést is. A fiatalember megértette, hogy mennie kell, ezért csak arra tett erőfeszítéseket, hogy járandóságát valahogy még realizálni tudja.



Igazságot nem szeretnénk tenni, de az biztos, hogy a kissé kényelmetlen szituációtól megkíméltük volna magunkat ébredés után. Inkább este néztük volna meg, hogyan túlozzák el, sarkítják ki a talán tipikusnak mondható balatoni beszélgetést a Beugró kiváló művészei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!