Közélet

2013.02.11. 10:15

Labormentés: a vér utazik, nem a beteg

„Megmentik” a húsz éve kistérségi fenntartásban működő balatonföldvári labort a környező önkormányzatok – az érintett polgármesterek ezen szándékukat nyilvánították ki társulási ülésükön.

Fónai Imre

A labor a maga nemében példa nélküli országos szinten is: a betegeknek a volt földvári kistérség minden településén elegendő a helyi rendelőt felkeresni, ott leveszik tőlük a vért, melyet napi körjárat szed össze és szállít a laborba. – Az állam átveszi a járóbeteg-szakellátókat, de félő, hogy a földvárihoz hasonló kis egységek önállósága nem maradna meg – mondta lapunknak Holovits Huba balatonföldvári polgármester. – Keressük a módját, hogyan tudnánk finanszírozni a jövőben.



A kistelepülések aggálya jogos, hiszen a feladatfinanszírozás erre már nem biztosít állami forrást. Mindenképpen közös fenntartásban gondolkodunk azonban továbbra is. Nem mindegy, hogy Siófokra kell-e járni a volt kistérség betegeinek, vagy elég csak a helyi rendelőig elmenni.
Tavaly 17 200 beteg vette igénybe a labort, ez 200 ezer esetszámot jelentett. Huszonkétmillió forintba került az éves fenntartása, melyhez az egészségbiztosító 7,8 millióval járult hozzá, 14 milliót az önkormányzatok adtak össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!