Közélet

2012.01.19. 11:42

Lázas munka: kész csőd a táppénz, inkább betegen is dolgozunk

Az influenza nemcsak a testet, a pénztárcát is megviseli – mutatott rá a KutatóCentrum napokban közzétett felmérése.

Varga Andrea

A mondás, miszerint gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap az influenza gyógyulási ideje, jól tükrözi: vírusfertőzésről lévén szó, elsősorban tüneti kezelés jöhet szóba.

A KutatóCentrum a felnőtt lakosság körében végzett online villámkutatást: az influenza kezelésének vélt költségeit vizsgálta, és arról kérdezte az embereket, hogy szerintük a megbetegedés milyen hatással van az életükre. A megkérdezettek 57 százaléka 10 ezer forint feletti összegre becsülte a megbetegedés okozta költségeket, 22 százalék úgy vélekedett, hogy nem lehet ötezer forint alatt megúszni a kiadásokat. A 30 év felettiek nagyobb arányban gondolták azt, hogy az influenza 10 ezer forintnál is többe kerülhet, mint a 18-29 évesek. S minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál nagyobb kiadással számol.



A munkavállalók tudják: nem tanácsos táppénzre menni, ezért legtöbben különböző szerekkel gyorsítanák a gyógyulás folyamatát, aminek ára van. Somogyi gyógyszertárakban érdeklődve kiderült: láz- és fájdalomcsillapításra, a nátha enyhítésére, köhögésre és esetleg immunrendszert támogató szerekre adunk ki pénzt ilyenkor. Vannak kombinált szerek, például porok, amelyekből forró ital készül. Ebből egy hat tasakos 1080-, 10 tasakos 1645 forint. A speciális húsz darabos pezsgőtabletta 1419 forint, az immuntámogató cseppek ára 1567 forint. Köhögésre jó lehet a 810 forintos folyadék, de létezik gyógynövény alapanyagú kétezer forint fölött. Nyilván kevesebbe kerül, ha csak citromos tea és papírzsebkendő fogy, de ha már egyéb „segítség” is érkezik, alaphangon háromezer forintot hagyunk ott a gyógyszertárban.
A patikaszerek költségét növelheti még a munkából való kiesés miatti jövedelemcsökkenés.

A KutatóCentrum arra jutott: átlagkeresetnél, ami bruttó 200-210 000 forint/hó,  Somogyban keveseknek van ennyi), ez akár 5-15 ezer forint mínuszt jelenthet pár nap keresőképtelenség esetén. Ha szövődmények is fellépnek, nyilván megsokszorozódnak a költségek és a jövedelem kiesés. Ehhez képest csekély az influenza elleni védőoltás ára (az egyik kaposvári patikában  1935-, illetve 2125 forint az A és B influenzavírus elleni készítmény), de az emberek többsége nem tervezi, hogy beoltatná magát.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási szervétől megtudtuk: a felhasznált influenza elleni oltóanyagokról a háziorvosoknak meghatározott időpontokban kell elszámolniuk.
Somogy október elején 42 ezer adag térítésmentesen felhasználható Fluval AB oltóanyagot kapott a három éven felüli kockázati csoportokba tartozók oltására. Egyes háziorvosi körzetekben a vakcina november közepére elfogyott, ezért novemberben újabb 1000 adag oltóanyag érkezett a megyébe. December 9-ig összesen 35 223 jelentkezőt oltottak be,  az elszámolás után 7777 adag vakcina maradt. Legközelebb erről február 16-án lesz adat. A három éven aluli kockázati csoportba tartozó gyermekek oltásához 140 adag oltóanyag állt rendelkezésre, ebből 95-öt használtak fel, nagy részét a Kaposvári Kadarkúti Kistérségi intézet területén.

 
2010/11-es influenzaszezonban

41580 adag térítésmentes oltóanyag állt rendelkezésre, 39 439 fő részesült  Fluval AB oltásban, és 99 gyermek kapott Vaxigrip Junior vakcinát. Fluval AB oltóanyaggal a Kaposvári Kadarkúti Kistérségi Intézet területén 14 129 főt oltottak be, a Marcali, Fonyódi, Lengyeltóti Kistérségi Intézet területén 8 648 fő kérte az oltást, a Nagyatádi, Barcsi, Csurgói Kistérségi Intézet területén 8947 főt oltottak be,  a Siófoki, Tabi, Balatonföldvári Kistérségi Intézet területén 7715 fő kapta meg a vakcinát.

Somogy az első háromban

Európában megkezdődött az influenzajárvány, de összességében még kevés esetet regisztráltak – írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán a napokban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) friss jelentése szerint az influenza A(H3N2) vírus a domináns, de az A(H1N1) vírus is jelen van. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy lehet még kérni a  védőoltást. A 2011/12. évi szezonra kiadott térítésmentes oltóanyagból december 9-ig az ország területeire eljuttatott egymillió 250 ezer Fluval AB oltóanyag csaknem 64 százalékát használták fel. Három megyében – Fejér, Somogy és Veszprém – a kiadott vakcina már több mint 80 százalékát megkapták a térítésmentes védőoltásra jogosult veszélyeztetettek.

Megtorpant az influenzavírus terjedése

Somogy megyében az influenza járványügyi helyzete a tavalyi szezon hasonló időszakában észleltektől és a jelenlegi szezon előző hetében tapasztaltaktól jelentősen nem tér el, tájékoztatott szerdán a somogyi népegészségügyi szakigazgatási szerv. Százezer lakosra 42 influenzaszerű megbetegedés jutott, míg országosan 73, ám ez utóbbi is csak a felét éri el a járványos szintnek. Közösségi halmozódást nem regisztráltak Somogyban, s influenzavírust sem mutattak ki. A 2. héten is a Kaposvári, Kadarkúti Kistérségi Intézet területén volt a legmagasabb a megbetegedések száma. Két éve egy igen erős év végi országos járvány csillapodott a járványszintre és maradt ott február végéig, míg az elmúlt évben a második héten tört ki az influenzajárvány országosan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!