Közélet

2013.06.20. 19:02

Megy vagy marad? Nyilatkozni kell a kórházi dolgozóknak

Címkék#Nagyatád

Bejelentették a nagyatádi és a gyöngyösi dolgozóknak, hogy költségvetési intézményként működik tovább a két kórház, amelyek tulajdonjogát már átvette az állam.

Jeki Gabriella

Várhatóan július 15-től költségvetési intézmény veszi át a gyöngyösi Bugát Pál Kórház, a Nagyatádi Városi Kórház és Rendelőintézet, és az ózdi Almási Balogh Pál Kórház működtetését. A jövőben tehát nem a gazdasági társaságról szóló törvény alapján, hanem a költségvetési intézményekre vonatkozó szabályok szerint működnek a kórházak.
Mindez háromfázisú folyamat eredménye. Mint ismert, az önkormányzati tulajdonú kórházakat tavaly állami tulajdonba vették, majd az idén áprilisban a gazdasági társaságokként működőket költségvetési intézménnyé alakították. Most egy lépcsőben ugyanez történik a Nagyatádi Városi Kórházzal.

– Az ide járó betegeket nem érinti hátrányosan a változás – tájékoztatott Freili Géza, a jelenlegi fenntartó, Medical Investments Zrt. vezérigazgató helyettese. – Az állam átveszi tőlünk a szükséges eszközöket, a kórházak működéséhez kapcsolódó szállítói szerződéseket, kötelezettségeket.
Július 15-től a dolgozók is közalkalmazottá válnak, a Medical Investments Zrt. fenntartói feladata megszűnik, erről a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) egyeztetve kapnak írásos tájékoztatót.
– Ez az intézkedés több mint 400 munkavállalót érint Nagyatádon – tette hozzá a szakember. – Ismereteink szerint a jövedelmük nem lehet alacsonyabb, mint a jelenlegi, besorolásuknál a jogfolytonosság érvényesül.



Most egy speciális jogi feladat vár a fenntartóra, hiszen az alkalmazottak július 15-e után már nem a munka törvénykönyve szerinti, hanem közalkalmazotti bért kapnak: juttatásukat „át kell konvertálni” közalkalmazottivá. A kórházak dolgozóinak ezután kell nyilatkozniuk arról, hogy tovább dolgoznak-e az intézménynél.
A központi kezelésbe vett kórházaknál újabb lépés történik az egységes működés megvalósítása érdekében, tudatta a leendő fenntartó GYEMSZI.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!