Közélet

2011.07.26. 17:43

Nagyon besegített a valóságshow a malacosztásban

Lengyeltótiban volt az egyik utolsó állomása a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány vetőmag- és kisállatosztásának kedden.

Füleki Tímea

Harmincnégy szegénységben élő család, zömmel romák kaptak egy-egy malacot kedden Lengyeltótiban. A város egyike a háromszáz, leghátrányosabb helyzetű térségben lévő településnek, ahol az idén először megszervezett vetőmag- és kisállatosztás zajlik. A háztáji gazdálkodásra ösztönző programban két vagy több gyereket nevelő, fejenként kevesebb, mint 24 ezer forintból élő családok vesznek részt. Az országban több mint 15 ezer háztartás kapott háztájit az akció részeként, mondta el kedden Lengyeltótiban Hegedűs Zsuzsa szociológus, az alapítvány kuratóriumi elnöke.



A program lényege, hogy a táp is ingyen jár a kisállatok, köztük csirkék, kacsák, malacok etetéséhez. Utóbbit viszont csak ott osztják, ahol - mint például Lengyeltótiban - az önkormányzat vállalta, hogy biztosítja a szükséges kukoricát. A városban tavasszal a kertgondozói tanfolyam hallgató vetettek be ezért egy földterületet.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Átvették a malacot
[/caption]

– A program nem old meg minden problémát, de már az is óriási eredmény, ha elértük, hogy egy családból egy ember munkához jut így – mondta Hegedűs Zsuzsa kuratóriumi elnök, aki szerint legfrissebb adatok alapján már 300 ezerhez közelít a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben lévő családokban élő kiskorúak száma. A cél, hogy minél nagyobb részük tápláló ételhez jusson, ezért a szociológus azt reméli: jövőre bővülhet a program, s meggyőződése, hogy a most elkezdett munkát a résztvevők egy része önként is tovább fogja fejleszteni.

A lengyeltóti osztáson kisebb nézeteltérés abból adódott, hogy olyanok is megjelentek a malacokért, akik a vetőmagot korábban nem vett át. Aki ugyanis nem vetette be kertjét, az kizárta magát a továbbiakból, tehát állatokat nem kaphatott.
– Így jártunk, pedig három gyerekünk van – mondta többek között a korábban át nem vett vetőmag miatt hiába várakozó Horváth Anett, aki azonban nem adott különösebb magyarázatot arra, miért nem kellett nekik a mag.

– Én se vettem át a vetőmagot, mert amire hozták, a magaméból már bevetettem a kertet, ahogy minden évben – így Horváth Angéla, aki viszont ez alapján megkapta a családnak járó malacot. – Nagyon jó, hogy lesz hús a télre – osztotta véleményét Szabó János, aki szintén átvette az adományt, de egyébként is rendszeresen tart állatot, s műveli földjét.
– Hullási százalék az rendesen volt, főleg a kacsáknál. Van, akinél mind megmaradt, de olyan is akad, akinél csak kettő-három – fogalmazott a bővebb kommentárt mellőzve Nyers Györgyi, a lengyeltóti alapszolgáltatási központ vezetője, a program helyi koordinátora. A kérdésre, hogyan tudják nyomon követni, hogy az átadott vetőmag és az állatok valóban azt a célt érik-e el, amire szánták őket, a központ vezetője azt mondta: az önkormányzat mindenképp figyel erre.

– Nyilván nem az a cél, hogy a ma kapott malacot holnap levágják, ezt a családsegítő dolgozói és az önkormányzatnál ezért felelős személy is ellenőrizni fogja. Jegyzőnkkel úgy állapodtunk meg, hogy az egyszeri segélyezések kapcsán is lesz egyfajta határvonal, tehát aki önként segíteni akar magán, az fog az önkormányzattól is hamarabb segítséget kapni – fűzte hozzá Nyers Györgyi.

A Való Világ állt melléjük

Összesen 187 millió forintból valósult meg a vetőmag- és kisállat-osztás az ország háromszáz településén, tájékoztatott Hegedűs Zsuzsa. Az alapítványi elnök emlékeztetett: az összeg egyáltalán nem tartalmaz állami vagy pályázati forrást, hanem nagyobbrészt egy valóságshow felhívására, s több más felajánlásból jött össze. 
 
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ezer csirkét nevelnek a rászorultaknak
[/caption]

Ezer csirkét nevelnek az egyetemen harminc családnak

A Napkerék Egyesület és a Kaposvári Egyetem összefogásának köszönhetően mintegy harminc rászoruló somogyi család jut néhány hét múlva baromfihoz.

– A Cigány Kisebbségi Önkormányzatokkal közösen találtuk meg azt harminc – , tapsonyi, pálmajori, gigei, szabadi és nagyberki – roma és nem roma családot, akikhez eljuttatjuk reményeink szerint tovább tartásra, nevelésre a csirkéket – mondta Bogdán Imre a Napkerék Egyesület elnöke. – A kezdeményezésünkhöz segítő partnerre találtunk a Kaposvári Egyetemben, ahol vállalták, hogy a napos csibéket előnevelik.

– A Napkerék Egyesület ötletét támogathatónak és támogatásra méltónak találtuk – mondta Tosenberger János az állattudományi kar professzora. – Az egyetem részéről annyit ajánlottunk fel, hogy a Bábolna Tetra Kft által keltetett csirkéket előneveljük, és a családoknak szaktanácsot adunk a tartással kapcsolatos kérdésekre. A csirkék mellé a Centrál Szója Fitt kft jóvoltából még az állatok felneveléséhez szükséges takarmányt is biztosítani tudjuk. Első lépésben mintegy ezer madarat, csirkét kívánunk kihelyezni. Reményeink szerint a családok továbbtartják, nevelik ezeket az állatokat. A csirkéket augusztus közepén szállítják az egyetem istállójába, majd néhány hetes tartás, előnevelés után jutnak a kiválasztott családokhoz.

– A Cigány Kisebbségi Önkormányzatokkal közösen találtuk meg azt harminc – , tapsonyi, pálmajori, gigei, szabadi és nagyberki – roma és nem roma családot, akikhez eljuttatjuk reményeink szerint tovább tartásra, nevelésre a csirkéket – mondta Bodnár Imre a Napkerék Egyesület elnöke. – A kezdeményezésünkhöz segítő partnerre találtunk a Kaposvári Egyetemben, ahol vállalták, hogy a napos csibéket előnevelik.

– A Napkerék Egyesület ötletét támogathatónak és támogatásra méltónak találtuk – mondta Tosenberger János az állattudományi kar professzora. – Az egyetem részéről annyit ajánlottunk fel, hogy a Bábolna Tetra Kft által keltetett csirkéket előneveljük, és a családoknak szaktanácsot adunk a tartással kapcsolatos kérdésekre. A csirkék mellé a Centrál Szója Fitt kft jóvoltából még az állatok felneveléséhez szükséges takarmányt is biztosítani tudjuk. Első lépésben mintegy ezer madarat, csirkét kívánunk kihelyezni. Reményeink szerint a családok továbbtartják, nevelik ezeket az állatokat. A csirkéket augusztus közepén szállítják az egyetem istállójába, majd néhány hetes tartás, előnevelés után jutnak a kiválasztott családokhoz. Átvették a malacot Ezer csirkét nevelnek a rászorultaknak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!