Közélet

2014.05.09. 15:57

Orvos a bakon, ló vontatta mentőkocsi száguldozott az utcákon - fotó

Légoltalmi elsősegélynyújtó válltáska, lélegeztetőkészülék, gyorskötőző pólya, korabeli ruhák és fotók sokasága látható a mentők munkáját bemutató kiállításon, amely pénteken nyílt meg a kaposvári Takáts Gyula megyei és városi könyvtárban.

Harsányi Miklós

Sürgős esetekben akár 40-45 kilométeres sebességgel vágtatott a fogat a macskaköves utcákon, bakján elől a kocsis mellett az orvos ült, de volt hely a mentőket segítő személyzet számára is – derült ki a tárlaton. Magyarországon 1887-től működik szervezett mentés, az Országos Mentőszolgálat 1948-ban alakult meg, s a technikai fejlődés jól nyomon követhető a korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált kiállításon.



Az évtizedekkel ezelőtt bevetett Robur és UAZ mentőautókon kívül baleseteknél használt speciális eszközöket, felszereléseket tekinthetnek meg a látogatók, akik az elmúlt évek fejlődésének főbb állomásait is megismerhetik. Motorral később robogóval egészült ki a flotta, s a bajtársak egyre jobban felszerelt járműveket használhattak. A mentők munkáját mutatja be az a makett is, ahol egy közúti balesetet imitálnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vitrinben az életmentő eszközök
[/caption]

Buda Péter orvosigazgató, az OMSZ dél-dunántúli regionális mentőszervezetének vezetője mondott köszöntőt a tárlaton, mely május 19-ig várja az érdeklődőket.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mentőhelikopterek történelme
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!