Közélet

2012.09.05. 17:20

Prés alatt a munkás: mindig a kisember húzza a rövidebbet

Kemény prés alatt a dolgozók: somogyi pályakezdők, álláskeresők és idősebb munkások tömege bármelyik pillanatban szorongatott helyzetben találhatja magát. Bizonytalan jövő vár a minimálbéresekre, újabb vállalkozásoknál fenyeget a munkanélküliség. Nekik is segítséget jelenthet az új dél-dunántúli jogpont jogsegélyszolgálat.

Harsányi Miklós

– Könnyen megfenyítik manapság a munkásokat – hangoztatta szerdán Kovács János, a munkástanácsok megyei szövetségének elnöke. – Sokan mondják és talán nem is alaptalanul: anyagilag és erkölcsileg is válságba jutott a világ, s mint szinte mindig, általában a beosztottak, a kisemberek húzzák a rövidet. Hiába dolgoznak éjt-nappallá téve, gyakran elég egy minimális mulasztás, tévedés, s a dolgozó máris az utcán találja magát. Ez pedig szörnyű helyzetet teremthet Somogyban, ahol a munkanélküliség amúgy is komoly problémát jelent. A munkáltatókat persze cseppet sem érdekli, hogy az elbocsájtott apa vagy anya miből tartja el a családját. Az ilyen cégvezetőt jószerivel csak az foglalkoztatja: a nap huszonnégy órájában kizárólag az a parancs legyen érvényben, amit a fejébe vett.

Részben a munkavállalók, a pályakezdők, a munkanélküliek és az 50 felettiek számára ajánlják az új jogi tanácsadást, amely júliustól indult el. A dél-dunántúli régióban 24 helyen, Somogyban több mint tíz településen lehet igénybe venni a szolgáltatást – számolt be szerdán Kaposváron Nagy Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének alelnöke a programról, amely európai uniós támogatással valósul meg. Hazánkban évente mintegy 50 ezer, a régiónkban nagyjából 8-9 ezer érdeklődőt várnak.
– Teljesen ingyenes jogi szolgáltatásról van szó – húzta alá. – Ez az alkalmazással, a munkavállalással kapcsolatos kérdésekben éppúgy segítséget jelenthet, mint a vállalkozás indításakor. Célunk, hogy alapos, megfelelő tájékoztatást és igazán hatékony segítséget kapjanak a hozzánk fordulók.

Elhangzott: társadalombiztosítási, társasági és cégjogi, családjogi, bérezéssel kapcsolatos, illetve munkajogi kérdésekben is bárki igénybe veheti a szolgáltatást. Szakértők rámutattak: ez utóbbi különösen lényeges, miután az új Munkatörvénykönyvének hatályba lépésével seregnyi területen változhat a dolgozók helyzete. Megkurtított pótlékok, beszűkült anyagi juttatások – gyakori panasz az érdekvédők részéről.



Kovács János, a munkástanácsok somogyi szervezetének vezetője amondó: személyesen minden olyan kezdeményezést támogat, amely a dolgozók hosszú távú jogbiztonságát, élet- és munkakörülményeit javítja.
– Közös összefogás eredménye az új jogi szolgáltatás, ami egy országos hálózat része – fejtegette. – Úgy látom, egyre nagyobb szükség lesz erre. Szerintem ahelyett, hogy egyszerűbbé válnának a munkavállaláshoz köthető jogi-szakmai kérdések, egyre csak bonyolultabb lesz szinte minden. Új előírások jelennek meg, egyfajta tájékozódási pontra előbb-utóbb majdnem mindenkinek szüksége lehet. Nagy figyelmet fordítunk a kistelepülésen élő, ingázó munkavállalókra is: igyekszünk mindenki problémáját mihamarabb orvosolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!