Közélet

2012.11.30. 17:30

Repa Imre kilenc év után búcsúzott

Teljes megyei közgyűlések szoktak megtörténni két és fél órában, amennyit a pénteki ülésen a döntést igénylő napirendek előtt töltöttek el, egyébként hasznos tájékoztatók meghallgatásával a képviselők.

Balassa Tamás

A regionális zöldhatóság igazgatójaként Varga István beszélt a munkájukról, benne a Natura 2000 területeinek múlt évi jogszabályi szigorításának a következményeiről, melyek miatt a 67-es út teljes nyomvonalát át kellett tervezni. Horváth Jenő ezredes, igazgató a somogyi katasztrófavédelem felépítéséről és idei évéről számolt be.

Repa Imre utolsó főigazgatóként eltöltött napján a Kaposi Mór Oktató Kórház kilenc évéről adott áttekintést a megyei közgyűlés tagjainak. A 2003. szeptember 18-án kinevezett orvosprofesszor 2012. október 25-ig, búcsújának tervezett időpontjáig 3325 napot (ez idő alatt 10 milliónál több járóbeteget és 430 ezer aktívfekvőbeteg-ellátottat) számlált össze. A több mint egyórás vetítettképes, szakmai és személyes vonulatot egyaránt felmutató előadásából tartalmas időszak sejlett föl, s e visszatekintésből a szép mellett a nehézséget sem tagadta el.

Mint mondta, az Egészségügyi Baráti Társaság tagjaival régóta hangoztatott meggyőződése szerint az egészségügyet, amint a felsőoktatást is, nemzeti össztermék előállító ágazatként kellene felfogni, ahogy számos országban okosan teszik. Szemben hazánkkal, ahol mindig kiadási és elvonási tételeket látnak bennük. A progresszív reformokhoz szükséges elegendő pénz és szakmai konszenzus hiánya miatt a kétharmados többség lehetett volna a kiút, de nem a megfelelő irányba indultak a változások, mondta Repa Imre. Az alap- és járóbetegellátás helyett a kórházakhoz nyúltak hozzá, de a struktúrát ott sem érintették lényegesen, ahogy pénzt lehetett volna megfogni.



A főigazgató elmondta: az életben nem az a fontos, amit kap az ember, hanem az, amit adhat. Repa Imre 4,8 milliárdos kórházat vett át, és 15 milliárdos értéket hagyott az utódjára. Moizs Mariannára, aki hat éves közös, egymást támogató menedzsmentmunka után első női főigazgatóként követi a 167 éves oktatókórház vezetői székében. Munkájához a közgyűlést alkotó minden politikai erő sok sikert kívánt, Repa Imrének pedig – aki egyebek között a kórház 1800 dolgozójának mondott köszönetet – határozatban ismerte el a tevékenységét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!