Közélet

2012.02.17. 07:32

Réthelyi Miklósnál tiltakoznak, ördögi körben a cukorbetegek

Címkék#Kaposvár

Ördögi körbe kerülnek a cukorbetegek és az állam is: a kevesebb támogatás több szövődményt, nagyobb kiadásokat eredményezhet.

Varga Andrea

Tiltakozó levelet írt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége, amelynek elnökségi tagja Ferkáné Pellerdi Zsuzsanna, a cukorbetegek kaposvári egyesületének elnöke azt mondta: nemcsak tagjaik, hanem minden cukorbeteg támogatja őket törekvésükben.

A kormány a gyógyászati segédeszközök – többek között a vércukormérő tesztcsíkok, a művégtagok, vérnyomásmérők, kötszerek – tavalyi 51 milliárd forintos felhasználásából az idén 8 milliárdot szeretne megspórolni, vagyis a jelenleginél jóval kevesebb támogatást biztosítanának a fogyatékkal és végleges egészségkárosodással élők, valamint az átmenetileg rászorulók gyógyászati segédeszközeire. A társadalombiztosítási támogatási szintek közül teljesen megszüntetnék a 98 százalékos kulcsot, így csak 70-90 százalékos tb-támogatással juthatnának szükséges eszközeikhez a fogyatékosok, 50-70 százalékossal a tartós egészségkárosodással élők, s mindössze 0-50 százalék közötti ártámogatást kapnának azok, akik átmenetileg szorulnak valamilyen gyógyászati segédeszközre.

Ferkáné elmondta: a vércukorszint méréséhez használt tesztcsíkok jelenleg 80 százalékos támogatást élveznek, a jövőben ez akár 50 százalékosra is csökkenhet, emellett az inzulinadagoló penek finanszírozását is megszüntetnék.

Az elnök saját példáját említette: 43 éve cukorbeteg, és hiába vigyázott, számos szövődmény nehezíti az életét, többek között ideg- és érrendszeri, valamint vesekárosodás. Jelenleg 2. kategóriás rokkantnyugdíjas, alanyi jogon jár a közgyógyászati ellátás számára, de ez márciustól megszűnik, amikortól öregségi nyugdíjat kap, és csak a gyógyszere 20 ezer forint lesz havonta. Jelenleg egy doboz vércukorszint méréshez használt tesztcsík támogatott ára 400 forint (támogatás nélkül négyezer), egy dobozban 50 csík van, és naponta 3-4 alkalommal, minden bökés előtt kellene használnia egyet. Tehát évente akár 50 ezer forintos többletterhet is jelenthet majd, csak a tesztcsíknál, a változás. Gond, hogy a betegek eddig is takarékoskodtak vele, pedig előrehaladott állapotnál elengedhetetlen a vércukormérés, ehhez pedig szükségesek a tesztcsíkok. (Jelenleg a prediabetikus állapotban lévők, illetve a korai inzulinterápiában részesülők egyáltalán nem jogosultak támogatásra, csak azok, akik naponta legalább kétszer kapnak inzulint. Utóbbiak három hónapra száz csíkhoz kapnak támogatást.)



Ferkáné azt mondta: ha elmarad a mérés, nem tudja a beteg, mennyi inzulinra van valójában szüksége. A nem megfelelően kezelt cukorbetegségnek pedig súlyos szövődményei lehetnek, a lábamputációtól az infarktuson keresztül a vakságig. S ha kialakulnak ezek a betegségek, az még többe kerül a társadalombiztosítónak hosszú távon.

– Minden tizedik ember cukorbeteg – mondta az elnök. Somogyban is folyamatosan nő a számuk, egyre több a gyerek, köztük a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő, az elhízás, a mozgásszegény életmód miatt. Ennek ellenére megint úgy hoztak rendeletet, hogy sem a cukorbetegeket sem a szakmát nem kérdezték meg előtte.
Az asszony reméli, hogy elhallik szavuk a rendelet alkotókig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!