Közélet

2008.11.06. 11:07

Alapkőletétel: hivatalosan is elkezdődött a MotoGP pálya építése

Bajnai Gordon, Gyenesei István, Vicente Cotino és Talmácsi Gábor ünnepélyes keretek között letette a magyar MotoGP pálya alapkövét. A sávolyi Balatonring építése ezzel hivatalosan elkezdődött.

Sonline

Magyarország 2009-től legalább öt évig házigazdája lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokság egyik futamának, melyet a Sávolyon épülő Balatonringen rendeznek. A pályát több mint ötvenkétmilliárd forintos (200 millió euró) beruházás keretében a spanyol Sedesa csoport építi fel. A 3. Magyar Nagydíjat 2009. szeptember 20-án rendezik, az első kettőnek 1990-ben és 1992-ben a Hungaroring adott otthont. A beruházással amúgy 800 állandó munkahely létesül.

A sajtótájékoztatón Gyenesei István, sportért felelős önkormányzati miniszter elmondta: nemcsak Sávolynak, hanem az egész térségnek nagy lehetőséget nyújt a pálya. Becslések szerint a magyar állam csak a nagydíj ideje alatt kétmilliárd forint bevételre tehet szert.

Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kiemelte, amíg a világban szinte mindenhol leállítják a befektetéseket, addig a sávolyi beruházás épp most kezdődött el.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az eseményt hatalmas sajtóérdeklődés övezte
[/caption]
Vicente Cotino, a beruházó spanyol Sedesa Csoport elnöke aláhúzta, többek között azért döntöttek Sávoly mellett, mert a térség kiváló turisztikai adottságokkal rendelkezik.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke arról beszélt, nagy dolognak számít, hogy a pályát Balatonringnek nevezték el, hiszen már ezzel is nagy hírverést csináltak a térségnek.

Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonos Dorna Sports SL vezérigazgatója elmondta: rengeteg ország versengett a nagydíjért. Azért döntöttek Magyarország mellett, mert a magyar kormány nagyon akarta a nagydíjat és ezt tettekkel is alátámasztotta, valamint Talmácsi Gábor kiváló eredményei is sokat nyomtak a latban.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A beruházással 800 állandó munkahely létesül
[/caption]
A rendezvényen az alapkövet Bajnai Gordon, Gyenesei István, Talmácsi Gábor, 2007 nyolcadliteres világbajnoka és Vicente Cotino közösen helyezte el, majd pezsgővel koccintottak a sporttörténelmi pillanatra.
Az eseményt amúgy hatalmas sajtóérdeklődés övezte. A honi médián kívül, többek között Spanyolországból is érkeztek újságírók. Egyes becslések szerint több mint kétszáz újságíró jelent meg a rendezvényen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!