Védekezés

Tegnap, 7:02

Orbán Viktor: mindenki a gáton! (videó)

Ma hajnalban betört Budapestre az árvíz, miután napok óta emelkedett a Duna vízszintje az intenzív esőzések miatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője közölte: kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (k) Nagymaroson ellenőrzi az árvízvédelmi munkálatokat a mobilgátnál

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Dömötör Csaba: többgenerációs küzdelem az árvíz ellen

Tegnap is és ma is sokan voltunk, mindenkinek köszönet az összefogásért.

Orbán Viktor: Kismaroson és Nagymaroson is védekezünk. Meg fogjuk csinálni!

Menczer Tamás: váci meló

Orbán Viktor: Kismaroson szükség volt a honvédség bevetésére, nélkülük nem tudnánk megvédeni az embereket. Köszönjük a szolgálatukat! Magyarország megcsinálja!

Sulyok Tamás: Neszmélyen a honvédség is segíti az árvízi védekezést!

Orbán Viktor: A vízügyesek, a honvédeink és az önkéntesek összehangolt munkájával védekezünk a Dunakanyarban. Megcsináljuk!

Áder János: a következő napok kritikusak lehetnek a föld töltéseknél

 Az árvíz elleni védekezés most egy 500 kilométeres védvonalon zajlik, a magyar vízügyeseknek megvan a kellő tapasztalata és rutinja, hogy az érkező óriási víztömeget a gátak között tudják tartani - mondta Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Budapesten.
A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákjai számára tartott előadásában a volt államfő elmondta, hogy

 a szakemberek becslése szerint 10-15, de akár 40-50 centiméterrel is alacsonyabban tetőzhet a Duna vízszintje Budapesten a 2013-ban mért 891 centiméternél.

Emlékeztetett, 2013-ban úgy vezényelték le az árvizet, hogy emberi életben nem szenvedtek kárt és jelentős anyagi károk sem történtek.

Azt azonban jelezte: most 2013-hoz képest más lesz, hogy bár a Duna vízszintje várhatóan alacsonyabban tetőzik, ez az alacsonyabb tetőzés azonban hosszabban elhúzódik. Mindez nem Budapesten jelent kihívást, hanem ott, ahol föld töltések vannak. „Amikor majd fent lesz a töltés koronájánál a víz, akkor jön az igazi nagy kérdés, hogy a következő 3-4 napban az összes töltésünk minden egyes méteren bírja-e a nyomást" - mutatott rá Áder János, hozzátéve, a vízügyesek bizakodók, nem alap nélkül, hiszen az elmúlt évtizedekben minden ilyen árvíz ellen sikeresen védekeztek.

Áder János előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy 

a tudósok szerint a vízen keresztül érzik majd az emberek a klímaváltozás hatásait. 

Ezek között említette például a szélsőségesebbé váló időjárást, aminek következménye lehet az árvíz, az aszály, az erdőtűz és a gleccserek olvadása, valamint az északi és déli sarkon a jégtakaró olvadása, ez utóbbi pedig kihat a tenger vízszintjének emelkedésére.

Ráadásul ahogy nő a légköri szén-dioxid-koncentráció, úgy emelkedik a hőmérséklet, nem csak a földfelszínen, hanem a tengerekben is, amelyek mivel képesek megkötni a szén-dioxidot, így elkezdenek savasodni, a melegedés és a savasodás együttes hatására pedig kifehérednek, elpusztulnak a korall zátonyok.

A volt államfő kitért a közlekedés, a textilipar, az élelmiszeripar és az IT-szektor károsanyag-kibocsátására is. 

Utóbbi kapcsán jelezte, hogy a digitalizáció és az IT-szektor a globális energiafelhasználás 10 százalékát teszi ki, a globális szén-dioxid-kibocsátásnak pedig az 5 százalékáért felel, ami magasabb mint a repülés kibocsátása. Az élelmiszeriparnál az élelmiszerpazarlást helyezte előtérbe, jelentőségéről elmondta, hogy egy európai lakos évente átlagosan 70 kilogramm élelmiszert dob ki a kukába, ennek egyik káros következményeként a kidobott élelmiszerek bomlásakor metán szabadul fel.

Áder János előadása alatt többször kérdezte a diákokat, akik a kivetítőn mutatott kérdésekre válaszolhattak. A tanulók az előadás végén arról nyilatkoztak, hogy milyen pályára készülnek, a választható lehetőségek között: jogász, orvos, közgazdász, mérnök, bölcsész, informatikus, tanár megnevezés szerepelt.

A volt köztársasági elnök a megadott válaszok alapján arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy mérnökként olyan kérdésekkel is foglalkozhatnak, mint az energiatárolás problémájának megoldása, informatikusként pedig arra adhatnak választ, hogyan tudják a meglévő adatbázisaikat pontosabbá tenni és hogyan tudják összekapcsolni. A közgazdász pálya iránt érdeklődők számára a körforgásos gazdaság kialakításának fontosságáról beszélt.

Az előadás után tanárok és diákok kérdezték Áder Jánost, aki válaszában elmondta, hogy a kibocsátás csökkentése mellett a fogyasztás csökkentése legalább olyan fontos. Előbbinél a technológiaváltást említette, hogy a cégek olyan technológiát használjanak, aminek kicsi vagy egyáltalán nincs klímalábnyoma. Itt elsősorban

 az atomenergiára hívta fel a figyelmet.

 Utóbbinál pedig elmondta, hogy Magyarország a koronavírus-járvány és az energiaárak elszaladása óta egymilliárd köbméterrel csökkentette a gázfogyasztását.

Szentkirályi Alexandra: a homokot pakoljuk, a kész zsákot kézről-kézre adjuk

Vitályos Eszter: Helyzet/Jelentés

Forián-Szabó Gergely - frissen megválasztott - polgármester úrral terepszemlét tartottunk Budakalászon.
A Duna magas vízállása miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a településen. A Duna-partra csak az engedéllyel rendelkező helyi lakosok és a védekezésben részt vevők mehetnek be.
További önkéntes munkára egyelőre Budakalászon nincs szükség, mindenkinek köszönjük, aki részt vett a védekezésben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Magyar Honvédség nem tréfa, nem lehet inzultálni

A Magyar Honvédség nem tréfa, nem lehet inzultálni, szükség van rá - mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra reagált, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke bírálta a védekezésben részt vevő katonák számát.

A miniszter úgy fogalmazott,

 „kikérem magamnak, hogy ilyeneket mondjanak katonákról", akik részben hivatásszerűen, részben pedig önkéntesen, területvédelmi tartalékosként „kedvvel, örömmel" jönnek.

„Hogy jön ahhoz valaki, hogy a Magyar Honvédség képességét és ezen belül a katonákat inzultálja?" - tette fel a kérdést.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, a honvédség bevonása „nem fejetlen kapkodás, ahol odaszaladunk, ahova éppen eszünkbe jut, csak azért, mert a kamerák ott vannak", ez egy átgondolt, nyugodt, higgadt, tervezett manőver.

A katonáknak támogató funkciója van, a vízügy szakmai álláspontja alapján határozzák meg az igényt 

- mondta a miniszter.

Kiemelte, a katonák oda mennek hadműveletszerűen, ahol szükség van rájuk, nem ahova eszükbe jut, „vagy ahogy valami politikus kitalálja a gáton".

Orbán Viktor: Nagymaroson a mobilgát jól vizsgázik. Megcsináljuk!

Menczer Tamás: védekezés Vácon! Együtt sikerülni fog!

Az MVM megkezdte árvízvédelmi intézkedéseit

Az MVM Csoport áram- és gázhálózati szolgáltatási területén megkezdte és megteszi a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket. A vízszinttől függően néhány helység árterében nem lesz gázszolgáltatás és Bács-Kiskun vármegye Duna-parti településeinek egyes részein az MVM Démász Áramhálózati Kft. az áradás levonulásáig szüneteltetheti az áramszolgáltatást - közölte a csoport szerdán az MTI-vel.

A Duna teljes magyarországi szakaszát érintő árvízhelyzet az MVM Csoport gázhálózati társaságait és dél-magyarországi áramhálózati társaságát is érinti. Az árhullám a folyó felső szakaszait már elérte, de a további területeken a következő napokban fog tetőzni a vízállás 

- áll a közleményben.

Az MVM szakemberei az árvízi védekezést irányító hatóságokkal, a helyi önkormányzatokkal és a katasztrófavédelemmel együttműködve kezelik a kialakult krízishelyzetet, folyamatos egyeztetések alapján határozzák meg azokat a helyszíneket, ahol szükséges a gáz- vagy áramhálózati beavatkozás, biztonsági kikapcsolás - írták.

Kiemelték: a Duna felső szakaszán a gázhálózatot üzemeltető MVM Égáz-Dégáz, illetve a fővárosban az MVM Főgáz gázmérőket és nyomásszabályozókat szerel le azokon a helyszíneken, ahol az árvíz elérné ezeket az eszközöket. Eddig Győrben, Esztergomban és Komáromban történtek ilyen intézkedések, a vízszint emelkedésétől függően hasonló beavatkozás várható még Neszmély, Nyergesújfalu és Baja területén.

Az MVM Démász Duna-menti szolgáltatási területén várhatóan 11 település árterében szünetelhet az áramellátás, a pontos helyszínekről weboldalukon folyamatos tájékoztatást adnak

- tették hozzá.

Az érintett területeken az MVM egészen addig biztosítja az energiaellátást, ameddig az biztonságosan megtehető, azonban azonnal kikapcsolja a szolgáltatást, ha a víz veszélyesen megközelíti az áramhálózati berendezéseket.

Amennyiben az elárasztott területen zárlat következtében egy áramkörön megszűnik a szolgáltatás, az áramellátást csak akkor tudják visszakapcsolni, amikor már az árvíz levonult, és a hiba okát biztonságosan elhárították. Szakembereik munkáját drónok is segítik majd az áramhálózat ellenőrzésében - közölték.

Kitértek arra is: időleges kikapcsolásokra a nagyobb veszélyhelyzet elkerülése miatt lehet szükség, ezzel az intézkedéssel elkerülhető egy nagyobb üzemzavar kialakulása is. Felelős vállalatként kiemelt prioritást kap működésükben az élet védelme, és amennyiben szükséges megtenni az óvintézkedéseket, azok mindig az élet- és vagyonbiztonságot szolgálják.

Az MVM mindent megtesz a zavartalan energiaellátás mielőbbi visszaállítása érdekében. Az árhullám levonulása után az érintett területeken a hálózat rendkívüli ellenőrzése szükséges, az MVM a biztonságot szem előtt tartva a lehető leghamarabb újraindítja szolgáltatását 

- áll a közleményben.

Az árvízhelyzet változásáról és az aktuális intézkedéseikről folyamatosan tájékoztatják ügyfeleiket az mvmhalozat.hu oldalon.

OVF: már érezteti hatását Mosonmagyaróvár fölött a Lajta-tározórendszer megnyitása

A vízügy szakemberei hajnalban megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert, az árvízcsúcs csökkentése a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon már érezteti is a hatását - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Lajta-szükségtározó-rendszer - amely a folyó mentén, az osztrák-magyar határ és a város között helyezkedik el - megnyitása azt jelenti, hogy a vízügyes szakemberek a gátat megbontották, így irányított módon, biztonságosan, és megfelelő időzítéssel tudnak vizet kivezetni a kijelölt területekre. A beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkenésében - jegyezték meg.

A dunai árhullám tetőzése jelenleg a szlovákiai Dévény térségében tart, a Dunakanyarban várhatóan még két napig emelkedik a vízszint, így ott még folyik az ideiglenes védművek kialakítása - írták, hozzátéve, hogy Budapesten az alsó rakpartra kedden 22 órakor lépett ki a víz, a tetőzés a fővárosban a hét végén várható.

A drónnal készült felvételen az áradó Duna Süttőnél 2024. szeptember 18-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Az OVF közlése szerint jelenleg a Duna Komárom feletti szakaszán mindenütt harmadfokú az árvízvédelmi készültség, munkatársaik 24 órában figyelik a helyzetet és a töltéseket, és ha bárhol szivárgást vagy más rendellenességet észlelnek, azonnal beavatkoznak, továbbá az érintett településeken a vízügyesek a társzervezetekkel és a civil önkéntesekkel együtt folyamatosan építik azokat az ideiglenes védvonalakat - töltésmagasításokat, nyúlgátakat, szigeteléseket -, amelyek megakadályozzák a lakott területek elárasztását.

A legfrissebb adatok alapján a hazai szakaszon a legtöbb helyen a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd a folyó 

- fűzték hozzá.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a gátak hatalmas terhelésnek vannak kitéve, az elhúzódó tetőzések és az ár lassú levonulása miatt ez várhatóan még napokig így lesz. Mivel minden felesleges újabb terhelés, mozgás veszélyezteti a töltéseket, arra kérik a lakosságot, ne menjenek a gátakra nézelődni, fotózni.

Orbán Viktor: Kismaroson péntekre várjuk a tetőzést

Kismaroson péntekre várjuk a tetőzést. Nehéz lesz, de a honvédeink állják a sarat. Meg fogjuk csinálni! – írta a Facebookon a miniszterelnök.

Kismaroson a honvédeink bevonásával védjük a települést – közölte Orbán Viktor.

Ezt kéri a kormány minden magyartól

„Belépett az országba az árhullám legmagasabb szintje, és csak jövő csütörtökön távozik Magyarországról. Eddig az ország összes védműve állta a próbát” – írta Facebook-oldalán Magyarország kormánya.

Arra is figyelmeztettek, hogy ezúttal elhúzódó árhullámra kell számítani, így sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség. A katonák és a területvédelmi tartalékosok tizenkét helyen dolgoznak, és ha szükség lesz rá, bevetik a lánctalpas kétéltű járműveket is – írták.

Végül egy nagyon fontos dolgot kértek a magyar emberektől – írja a Mandiner.

A Katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy kerüljék a katasztrófaturizmust, ugyanis az nehezíti a védekezést.

A büntetés-végrehajtás több mint kétszáz munkatársa dolgozik a Margitsziget védelmén

A büntetés-végrehajtási szervezet több mint kétszáz munkatársa két műszakban küzd azért, hogy a Margitszigetet megvédjék a közelgő árhullámtól 

– közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) szerdán az MTI-vel.
Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője elmondta: a büntetés-végrehajtás saját buszai biztosították a munkatársak kijutását a Margitszigetre, ahol a munka éjszaka sem állt le.

Kollégáink két műszakban töltik a homokzsákokat, azokkal "védművet" alakítanak ki a futókör vonalán. Munkájukat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és civil mentőszervezetek szakemberei koordinálják – tette hozzá.

Kiemelte: 

a börtönön kívüli árvízi védekezésben a személyi állomány tagjai mellett most már a fogvatartottak is részt vesznek, miközben sokan az intézetek falain belül továbbra is segítik az árhullám megfékezését homokzsákok töltésével.

A Margitszigeten kívül a büntetés-végrehajtás dolgozói és az önkéntes munkára jelentkező fogvatartottak az ország több pontján segítik a védekezést.

A Váci Fegyház és Börtönben a fogvatartottak mintegy 17 ezer homokzsák megtöltését végzik az intézet területén belül, amelyeket az illetékes védelmi bizottság teherautókkal szállít el a zsákok rendeltetési helyére.

Az intézet ezen felül külön intézkedéseket tesz a saját védelme érdekében is: a börtön a Duna-parthoz legközelebb eső részén védvonalat épít, a dolgozók és fogvatartottak homokzsákokkal erősítik meg a területet – jegyezte meg.

Hozzátette: Sopronkőhidán az Ikva-patak áradása miatt kellett a segítség, rövid időn belül csaknem ezer homokzsákot töltöttek meg a bv-s dolgozók és a fogvatartottak, majd azokat átadták a Soproni Védelmi Bizottságnak.

Szerda reggel az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből tíz "alacsony biztonsági fokozatú" fogvatartott tölti a homokzsákokat Hartán, a gáton, felügyelők kíséretével; továbbá a pécsi börtönből tízen Dunaszekcsőn közreműködnek a védelmi feladatok ellátásában - sorolta Makula György.

Vitályos Eszter: Tahitótfalu felkészült

Tahitótfalu polgármesterével, Sajtos Sándorral egyeztettünk. Jelentem, Tahitótfalu felkészült. A dunakanyari települések közül mondhatjuk, hogy talán itt állunk a legjobban – írta közösségi oldalán a kormányszóvivő.

Vitályos Eszter arról is tájékoztatott, hogy Budakalász mélyen fekvő területeit már elöntötte a Duna.

Elkezdődött az árvíz elleni védekezés legnehezebb időszaka (videó)

Hajnalban átvágták a töltést a Lajtánál. Rekord-közeli áradásra számítanak a szakemberek a fővárosban. A HírTV tudósítói az ország különböző pontjairól folyamatosan helyzetjelentést adnak az árvízi helyzetről.

Menczer Tamás: a helyzet nehéz, de mindenki legjobb tudása szerint teszi a dolgát

"A helyzet nagyon nehéz, de úgy látom, és nagyon bízom benne, hogy közösen megbirkózunk vele" – fogalmazott a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalára felkerült videóban. 

"A védekezéshez minden adott, minden tárgyi feltétel, személyi feltétel. Szeretnék köszönetet mondani katonáknak, vízügyeseknek, katasztrófavédőknek, külön és kiemelten is az önkénteseknek. Én itt rengeteg kiváló emberrel találkoztam, még az is kiderült, hogy egyik-másik földim, Bajáról, vagy a környékről. Úgyhogy biztos vagyok benne, hogy együtt megbirkózunk vele. Mondom még egyszer, a helyzet nehéz, de mindenki legjobb tudása szerint teszi a dolgát" – hangsúlyozta Menczer Tamás.

Pilismaróton több százan segítik az árvízvédelmi munkát

A Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság és a Vas Vármegyei Kormányhivatal csapata Pilismaróton segíti az árvízvédelmi munkát. A lenti videóban is jól látszik: a Dunakanyarban fekvő, Komárom-Esztergom vármegyei településen több százan segítenek és pakolják a homokzsákokat – írja a vaol.hu

Óriási az összefogás - erre utalt Vámos Zoltán főispán is, a Vas Vármegyei Kormányhivatal közösségi oldalán megosztott videóbejegyzésében. Ahogy fogalmazott:

 Együtt legyőzzük az árvizet!

Kocsis Máté a kézilabdásokkal pakolja a homokzsákokat Vácon

A kézilabda-szövetséggel Vác védelmén dolgozunk – írta közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 

A köztársasági elnök az árvízi védekezésről: lenyűgöző ez a munka!

Az utolsó simítások zajlanak az árvíz elleni nyúlgát építésénél Neszmélyen, a Vízimolnár utcában. Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke is kilátogatott a településre, hogy ellenőrizze az árvízi védekezést – írja a kemma.hu.

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke is ellenőrizte a Neszmélyen felépített nyúlgátat, amit a katonák és a civilek közösen emeltek
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Több mint egy méter magas nyúlgátat építettek a katonák és a civilek közösen Neszmélyen a Vízimolnár utcában. Az árvízi védekezést szombaton kezdték a helyiek, akikhez hétfőn csatlakoztak a Magyar Honvédség katonái. A mintegy 90 ezer homokzsákból épített védvonal szerdára elkészült. Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is kilátogatott ellenőrizni a védekezés állását – számol be róla a portál.

Több budapesti gyógyfürdőt is veszélyeztet az árhullám

A Dunán levonuló árhullám a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több fürdőjét is érinti, ezért a társaság megtette a szükséges intézkedéseket a fürdők megvédésére.
A társaság szerdán közölte az MTI-vel, hogy a Margitsziget lezárásával egyidejűleg a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig. Munkatársaik már a hétvégén megkezdték a fürdő eszközeinek áthelyezését az alagsori és földszinti épületrészekből a vízmentes emeleti szintekre – írták.

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai dolgoznak az árvíz elleni védekezésen a Margitszigeten 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A mintegy 10 hektáros területen egész napos felügyeletet tartanak az árvíz idején, figyelve a strand területén az esetleges buzgárok kialakulását, őrizve a kutak és medencék állapotát.

Ehhez munkatársaik a Fővárosi Csatornázási Művek által szállított 75 köbméternyi homokból már összekészítettek több mint 4 ezer homokzsákot, amelyeket a kritikus helyeken azonnal fel tudnak használni.

Kiemelten kezelik az ipari műemléknek számító, több mint 100 éves és ez évben felújított hullámgép megóvását

– tették hozzá.

A közlemény szerint a Duna budai oldalán délről észak felé haladva az extrém magas vízállás a Gellért, a Rudas, a Rác, a Király, a Lukács fürdőt és a Pünkösdfürdői strandot is veszélyezteti.

A Gellért és a Rudas szakemberei a két fürdő alatti táróban közösen ügyelik a forrásokat, amelyek a közlekedési edény elve alapján a Duna vízszintjét követve ilyenkor szintén megemelkednek. Továbbá körültekintően üzemeltetik a medencéket, figyelve töltés-ürítéskor a csatornarendszer észszerű terhelését. A Rác fürdő forrásának szintje az idén júniusi árhullámhoz képest várhatóan magasabb lesz

– írták.

A Király fürdő a Lukácsból kapja a gyógyvizét, ezt az árvízre tekintettel lezárták. Mivel ez a budai part egyik mély pontja, a pinceszinteken szinte biztosan számolni kell a víz megjelenésével. A Lukács fürdő közvetlen összeköttetésben áll a Rózsadomb tövében található Malom-tóval, ezért itt a hegyről hirtelen érkező nagyobb mennyiségű víz elvezetése jelenthet gondot. A fürdő medencéit is folyamatosan figyelik a Duna magas vízszintje miatt - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy 

minden veszélyeztetett fürdőben szivattyúkkal, aggregátokkal, homokzsákokkal készülnek az árvízvédelemre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: 1677 katona teljesít szolgálatot jelenleg

Jelenleg 1677 katona teljesít szolgálatot országosan a védekezésben, és 24 órán belül további 4000-el bővíthető ez a létszám, bárhol, ahol szükséges

– mondta a honvédelmi miniszter szerdán a váci Duna-parton.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ismertette, hogy 

a Magyar Honvédség katonái az éjszaka négy helyszínen voltak jelen. Szerdán 12 helyszínen lesz jelen a honvédség hivatásos és területvédelmi tartalékos állománya.

Vácon 53 katona dolgozik, ők ahhoz a 156 tagú csoporthoz tartoznak, amely a vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred állományából érkezett– fűzte hozzá a miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője azt mondta, hogy 

nagyon büszke a „területvédelmis” katonákra, akik arra esküdtek fel, hogy megvédik az országot.

 Hozzátette, hogy a honvédség eszközparkja is rendelkezésre áll, a helikoptereket már bevetették felderítésre, és amennyiben szükséges, a kétéltű járművek is használhatók, más eszközökkel együtt.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Árvíz - Szalay-Bobrovniczky Kristóf Vácon
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a katonáknak azt mondta, hogy most vizsgázik a területvédelmi tartalékos erő, amelynek a gátakon lévő katonák az elöljárói. Hozzátette, mindenkit a fegyelmezett, nyugodt, higgadt munkavégzésre kér.

Minden tervszerűen történik, nincs kapkodás, nincs fejetlenség, nincs rohanás, balesetmentesen, egymásra figyelve kell dolgozni

– hangsúlyozta a miniszter.

A Nébih autókkal és önkéntesekkel segíti a védekezést

Ki akarták venni a részüket az árvíz elleni védekezésből, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) úgy döntött, hogy a saját tulajdonában álló autóival és önkéntesekkel segítséget nyújt az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Gödöllőn.

Nobilis Márton úgy fogalmazott: 

a jelenlegi helyzetben fontos, hogy mindenki megtegye a tőle elvárható legnagyobb segítségnyújtást.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az államtitkársága alá tartozó agrárszakképzésben van olyan iskolájuk, ahol a tanulók által sütött pékárut felajánlották a védekezésben résztvevőknek. Ezen felül a szakképzésben tanuló diákok közül nagyjából 100-an napi szinten vesznek részt a védekezésben Vác környékén.

Igyekeznek mindenkinek minden segítséget megadni

– mondta az államtitkár, hozzátéve „abban hiszünk, hogy meg fogjuk tudni oldani ezt az árvizet”.

A sajtótájékoztatón az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa megköszönte Nobilis Márton államtitkárnak a Nébih felajánlását. Majd közösen megtekintették az érintett gépjárműveket.

Leányfalunál a honvédtisztjelöltek is segítenek a védekezésben

Leányfalunál a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóaljának első százada is részt vesz a védekezésben, 12 órás váltásokban műszakonként 72 honvédtisztjelölt dolgozik

– mondta el az MTI-nek szerdán a század parancsnoka.

Soós Gábor tájékoztatása szerint a vízügyi szakemberek irányításával homokzsákokat töltenek, illetve a zsákokat juttatják el a töltési helyekre.

Forrás: Magyarország Kormánya Facebook-oldala

Adorján András, Leányfalu független polgármestere elmondta, a 2013-as tapasztalatokat felhasználva hétfőn földmérőkkel végigjárták a település mélypontjait, és a veszélyeztetett pontokon jól láthatóan megjelölték a várható vízszint magasságát. Ez segítséget jelent a gátépítésnél, illetve a lakosoknak.

A településen 16 ház van, ahol laknak az ártéri nyaralókban, nekik el kellett hagyni az ingatlanjukat. Ők már megszervezték saját védelmüket, 

egy háromtagú családnak kellett szállást találni, nekik egy helyi lakos felajánlotta a házát, illetve egy idős hölgynek egy szobát a helyiek.

Emellett a tornacsarnok és a faluház nyitva áll, hogy ha bárkinek szüksége lenne rá, oda be tudják fogadni őket

– ismertette a polgármester.

Hétfőn 5000 zsákkal kezdték a felkészülést, ezeket civilek töltötték meg homokkal. A felkészülést négy nyíregyházi vízügyi szakember segíti, egyikük már a 2013-as árvízkor is Leányfalun volt 

– részletezte.

A katasztrófavédelemtől 440 köbméter homokot és 130 ezer zsákot kaptak, ebből már 60 ezer zsákot beépítettek, és 10 ezer zsák azonnal lerakható - tette hozzá.

Leányfalun jelenleg 90 százalékos a készültség. Arra számítanak, hogy nagyjából 40 centivel alacsonyabb lesz a vízszint, mint a 2013-ban, ezért az akkorinál 20 centivel alacsonyabb gátakat építenek, de van tartalékuk az azonnali beavatkozásra

– mondta Adorján András, kiemelve, hogy a munkában sok segítséget kapnak a helyi civilektől és a település vállalkozóitól.

Orbán Viktor Nagymaroson és Kismaroson ellenőrizte a védekezési munkálatokat (videó)

Nagymaroson, majd Kismaroson ellenőrizte szerda délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi munkálatokat, Rétvári Bencével, a térség országgyűlési képviselőjével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A miniszterelnöknek a vízügyesek és a katasztrófavédők azt jelentették, hogy Nagymarosnál rövid szakaszokon, bekötések lezárásánál van szükség homokzsákos zárásra. A védművek kiépítése folyamatos, az árvízvédelmi fal kiépítettsége 100 százalékos, jelenleg a mobilgát minőségellenőrzése és szivattyúk telepítése zajlik. A szivattyúk a lezárt belterületi csatornákból vezetik a vizet a Dunába.

Kismaroson is folyamatosan zajlik a munka, eddig közel 100 ezer homokzsákot használtak fel, a védművek kiépítettsége 70 százalékos. A vízügyeseken kívül 600 katona, tűzoltó és önkéntes segíti itt a védekezést

– hangzott el a miniszterelnöknek tett jelentésben.

A Duna áradása miatt ismét újabb utakat zártak le

Az Útinform azt közölte, a Duna áradása miatt lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. 

Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként az autósok a lezárások miatt – számol be róla az Origo.

Döbbenetes drónvideón a víz alatt álló Vének

A Duna áradása miatt elárasztotta a víz a Győr-Moson-Sopron vármegyei települést. (Videó forrása: Reuters)

A Magyar Honvédség jelen van a gátakon

A Magyar Honvédség alakulatai jelen vannak a gátakon, átgondolt, terv szerinti feladatokat végeznek - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a Magyar Honvédség az utóbbi két évben a kiképzési feladatokat, a haderőfejlesztést tekintette elsődlegesnek, ám ezt most egy időre felfüggesztették, az országot, a lakosságot fenyegető árvíz miatt a honvédségnek, a katonáknak a gátakon kell helytállni.

A miniszter kiemelte, hogy ebben a helyzetben semmiképpen sem szabad kapkodni, a honvédség alakulatai mindig ott nyújtanak segítséget a védekezésben, ahol a vízügyes szakemberek tanácsai alapján szükség van a munkájukra.

Ott jelenünk meg, ahol szükséges, rugalmasan, az árvízhelyzet változásaihoz alkalmazkodva 

- fogalmazott.

Katonák dolgoznak az árvízi védőgát építésen Leányfaluban 2024. szeptember 18-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint a 2013-as árvíz tapasztalatai alapján a rendelkezésre álló erők elegendőek lesznek a védekezéshez, ugyanakkor bármikor van lehetőség a tartalék erők bevetésére is.

Hozzátette, hogy 

a Magyar Honvédség többek között légi felderítést is végez, egy esetleges gátszakadásra is felkészültek, de remélik, hogy ekkora baj nem lesz és "meg tudják fogni" ezt az árvizet.

Az önként jelentkező területvédelmi tartalékosokról szólva a tárcavezető elmondta, hogy ők elsősorban a saját lakókörnyezetük, otthonuk megvédésében nyújtanak segítséget, ilyen alakulat többek között a Magyar Honvédség Reviczky László területvédelmi ezrede, amelynek a miniszter - mint elmondta - őrnagyi rangban maga is tagja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség egy kicsit úgy fogja fel ezt az árvízvédelmi feladatot, mint egy hadműveletet.

Kiemelte, hogy most a védművek megerősítése a legfontosabb és ebben a helyzetben a katonák a civilek, önkéntesek által elkészített homokzsákok szükséges helyekre történő elszállításában tudnak a legnagyobb segítséget nyújtani.

A munkát katonai hadműveleti szempontok alapján, az árvízvédelmi operatív törzs és a Pintér Sándor belügyminiszter által vezetett országos operatív törzs irányításával végzik - hangsúlyozta.

A honvédelmi miniszter megerősítette, hogy a várható vízszint mintegy 30-40 centiméterrel a 2013-as nagy árvíz idején mért alatt lehet, de mindenre felkészültek, például egy esetleges gátszakadásra is, amelynek bekövetkezése esetén előkerülhetnek az úgynevezett speciális eszközök, szükség esetén például kétéltű lánctalpas eszközök, helikopterek bevetésére is van lehetőség.

Elmondta, hogy az elmúlt éjszaka folyamán négy helyszínen, Mosonmagyaróváron, Pilismaróton, Vácott és Leányfalun voltak jelen a különböző alakulatokból összeállított 50 fős munkacsoportjaik és a nap folyamán ez kiegészül Neszmély, Esztergom, Szob, Zebegény, Kismaros, Verőce, Dunabogdány, Szentendre, Budakalász helyszínekkel és ezt szükség esetén bármikor lehet további településekkel bővíteni.

Jelenleg a Magyar Honvédség színe-java jelen van a gátakon

- fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a magyar fiatalok jól reagáltak a "Szeretem, megvédem" elnevezésű kampányra és nagy számban jelentkeztek területvédelmi tartalékosnak.

Ennek keretében már jóval több mint ezer fiatal "szerződött fel" a haza fegyveres védelmére - ismertette a honvédelmi miniszter.

Olaszországban az áradat elsodort egy tűzoltóautót

Meghalt egy tűzoltó, akinek a járművét elsodorta egy áradat a heves esőzések sújtotta Dél-Olaszországban - közölte szerdán az olasz belügyminiszter.

Egy másik tűzoltó, aki együtt ült meghalt társával a járműben, megsérült és kórházba került. Médiajelentések szerint a két tűzoltó egy olyan személynek segített, akinek kedd este lerobbant az autója. Járművüket ekkor sodorta el a hirtelen érkező áradat. A kedd este óta eltűnt tűzoltó holttestét szerda reggel találták meg a búvárok.

A korábban Közép-Európát sújtó heves viharok kedden érték el Olaszországot.

Több ezer fiatal segíti az árvíz elleni védekezést

A Mandiner cikke szerint Hankó Balázs beszélt arról a közösségi oldalán, hogy az árvíz elleni védekezésből a fiatalok is kiveszik részüket, elmondása szerint több ezren segítenek a gátakon. Hangsúlyozta, hogy ez az 50 órás közösségi szolgálat részévé válik, a résztvevők önkéntes krediteket fognak kapni. Hankó hangsúlyozta: minden fiatal segítségére szükség van. 

HANKÓ Balázs Zoltán
Az árvízi védekezésben segítő Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter homokzsákot visz Pócsmegyer határában 2024. szeptember 17-én
Fotó: Kocsis Zoltán / Forrás: MTI

Tarlós István: Klímaforradalmárok és sötétzöldek megakadályozták, hogy megépítsük a védművet

Bár az előrejelzések szerint a 2013-as rekord árvízszintet nem fogja elérni az árhullám, de ha a víz szintje 850 centiméter fölé megy, akkor a különbségnek csak statisztikai jelentősége van – mondta el a Magyar Nemzetnek Tarlós István, majd hozzátette, nem akar és nem is tud hozzászólni a Római-parti lakosok és a főváros között zajló huzavonához.

A klímaforradalmárok és a sötétzöldek gyakorlatilag egy politikai obstrukcióval megakadályozták, hogy mi megépítsük a parti védművet, aminek a létjogosultságát hat komoly szakvélemény alátámasztotta. Ha nem a parti változat épül meg, akkor több tízmilliárdos épített érték veszhet kárba egy jelentősebb árhullám eredményeképpen

– jelentette ki Tarlós István, majd hozzátette, ugyan jogi értelemben a Római-part hullámtér, de gyakorlati szempontból már 1914 óta nem az, hiszen folyamatosan beépült, így a területen már életvédelemről is szó van.

Az egyik jelenlegi főpolgármester-helyettes gyötörte ki magából azt a javaslatot, hogy majd menekülő létrákat biztosítanak. Matrónák, kismamák, gyerekek, öregek számára ez milyen alternatíva, hogy majd létrákat kapnak, hogy a rohanó víz elől elmeneküljenek? Ez a városvezetés szakmaiságáról azért ad egy képet, Karácsony Gergely- ideiglenes jogosítványával élve- hozott egy határozatot a Királyok útján építendő nyomvonalról, amivel igen komoly felelősséget vett a nyakába

– tette hozzá a volt főpolgármester. 

20240724_Budapest_Tarlós István_MW_MG_013
Tarlós István miniszterelnöki főtanácsadó, volt budapesti főpolgármester
Fotó: Markovics Gábor  / Forrás: MW

A baloldali politikusok és véleményvezérek 2016 óta folyamatosan azt állították, hogy a csillaghegyi öblözetet védő műtárgyat a Királyok útja mentén kell megépíteni, azonban 2019 óta egyetlen egy kapavágás sem történt a területen. A főváros pedig az árvízvédelmi védmű projektjét átformálta egy tájvédelmi projektté. Öt év eltelt - gyakorlatilag semmivel.

Én árvizek közeledtével mindig kiadtam a szükséges másfél tucat utasítást a különböző ellenőrzésekre, eszközöktől kezdve anyagokon át az élő munkaerőig, és ezeket a jelentéseket bekértem idejében, hogy most az megtörtént-e vagy nem, azt nem tudom. Azonban a liberális média biztosan tele lesz azzal, hogy a jelenlegi városvezetés megvédte a várost, miközben alapvetően ezt a védelmet Pintér Sándor, a honvédség és a kormányhivatal fogja megadni, igaz a Fővárosi Csatornázási Művek intenzív közreműködésével

– emelte ki Tarlós István, aki hozzátette, őszintén reméli, hogy semmi baj nem fog történni, és a szakemberek képesek lesznek úgy megvédeni a fővárost, ahogy 2006-ban és 2013-ban is tették.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Az Országos Mentőszolgálat felkészült az árhullám érkezésére

Az érintett területeken megerősítették a mentőszolgálatot – közölték.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a veszélyhelyzeti tervnek megfelelően előkészítették az ártéren elhelyezkedő szentendrei mentőállomás esetlegesen szükségessé váló áthelyezését, a közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba mentőautót telepítettek. 

A mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy szükség esetén az ország bármely részében segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását. 

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója aktívan részt vesz az Árvízvédelmi Operatív Törzs munkájában és a mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatban vannak az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

A drónnal készült felvételen az áradás miatt vízben álló házak a Duna árterében, Vének üdülőövezetében 2024. szeptember 17-én
Fotó: Jánossy Gergely / Forrás: MTI

Külföldön emberéleteket követelt a rendkívüli időjárás

A múlt hét óta erős szél és szokatlanul heves esőzések sújtották Ausztriát, Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát. Habár az időjárás több helyen stabilizálódni látszik, a hatóságok óvatosságra intették az embereket.

A lengyel rendőrség keddi jelentése szerint további három ember halt meg a vihar következtében, így hétre nőtt az áldozatok száma az országban. Ezt Marek Boron rendőrfőkapitány jelentette be – számol be róla a Magyar Nemzet.

Ausztriában is újabb emberéletet követelt a rendkívüli időjárás. Egy 81 éves nő az újabb áldozat – mondta a rendőrség szóvivője az AFP-nek. A tűzoltóság kedden találta meg a nő holttestét az elárasztott otthonában Alsó-Ausztriában, az alpesi ország legsúlyosabban érintett tartományában. 

A legfrissebb adatok szerint a vihar Romániában hét, Csehországban pedig három ember halálát okozta.

Orbán Viktor: megkezdődött a védekezés legnehezebb szakasza (videó)

Megkezdődött az árvízi védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza, ami a számítások szerint jövő hét csütörtökig tart - közölte a miniszterelnök sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Orbán Viktor azt mondta: kedd éjjel, szerda hajnalban belépett Magyarország területére az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje, mostantól az a feladata a vízügyeseknek, a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a belügynek és az önkénteseknek is, hogy kikísérjék az árhullámot a Lajtától, tehát az ország nyugati végpontjától délre, amíg el nem hagyja Szerbia felé Magyarországot.

Ez az időszak a legnehezebb a védekezésben, mától számítva körülbelül egy hétig, nyolc napig tart majd - hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: úgy számolnak, hogy jövő csütörtökön hagyja el a déli határánál a legmagasabb vízszint Magyarország területét.

 OVF-szóvivő: kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban

A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon 

- mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Siklós Gabriella a műsorban elmondta: 

szombatig tetőzik az árhullám a Dunakanyarban és Budapesten is. Az előrejelzések szerint 850 centiméteren tetőzik majd a Duna a fővárosnál.

Forrás: MTI

Közölte azt is, hogy a vízgyűjtő területeken már nem esik az eső, így az áradásnak nincs utánpótlása, ugyanakkor a hó olvadásából származó víz lassíthatja az apadást.

A Szigetközben már megjelentek az úgynevezett fakadó vizek, de a vízügy munkatársai ezeket figyelik és, ha kell, megerősítik a töltést 

- tette hozzá.

A szóvivő azt javasolta azoknak, akik segíteni szeretnék a védekezést, hogy figyeljék az önkormányzatok honlapjait, mert ezeken minden információ elérhető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a "katasztrófaturizmus" most veszélyes lehet, illetve nehezítheti a szakemberek munkáját: a töltések mostanra átáztak, ezért csak azok mehetnek fel rájuk, akiknek ott dolguk van.

Siklós Gabriella az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta azt is, hogy a Dunán egyre több helyen harmadfokú a készültség és nagyon gyorsan emelkedik a víz szintje a Dunakanyarban és Budapesten is.

A fővárosban a rakpart szintjét - ami 645 centiméter - kedden 22 órakor érte el a víz, ami szerda reggelre már 683 centiméteren állt.

A Szigetközben csütörtök reggelre, Komáromnál és Esztergomnál pedig csütörtök este, péntek reggel tetőzhet a víz. A fővároshoz közelebb lévő településeknél, illetve a Dunakanyarban pedig pénteken a nap második felében érheti el az ár a maximális magasságát, Budapesten pedig szombaton lehet a tetőzés - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy 

2013-ban 891 centiméteren tetőzött az árvíz a Dunán Budapestnél, most körülbelül 850 centiméteres maximális magasságra számítanak.

Emlékeztetett: a 2013-as nagy árvíz óta komoly fejlesztések történtek a Duna Győr feletti szakaszán lévő töltéseken, mintegy 120 kilométer hosszan, így most sok település nagyobb biztonságban van, mint korábban.

Betört Budapestre az árvíz

Az elmúlt napokban a szakemberek és a honvédség folyamatosan dolgoztak a gátak megerősítésén, illetve a mobilgátak telepítésén, de a víz reggelre átlépte a kritikus szintet, és elérte a főváros alacsonyan fekvő rakparti szakaszát. A hatóságok már előkészítették a védekezést, és minden erővel azon vannak, hogy minimalizálják a károkat. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által megosztott képen jól látszik az aktuális helyzet: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában