Utolsó óra

Rónai Gábor

Jó látni, hogy milyen remek csapatok és milyen remek játékosok futballoznak a Bajnokok Ligájában. El vagyunk kényeztetve, csak egy távirányító kell és egy behűtött sör, s kezdődhet a show. Alig indult az idei, máris van miről beszélni. Ott van például a Bayern München kilenc gólja (amelyből négyet Harry Kane szerzett) a Dinamo Zagreb ellen, vagy ott van Szoboszlai Dominik találata az AC Milan ellen – a válogatott kapitánya a Vörösök színeiben először volt eredményes a legrangosabb sorozatban.

Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a legendás Puskás Ferenc vagy a világválogatottban is megfordult Détári Lajos után ismét olyan magyar fiúról cikkeznek a világsajtóban, aki tényleg sokra viheti. Egy olyan magyar fiúról, aki egy vidéki kis csapatból, a székesfehérvári Főnix Goldból indult el világhódító útjára, és járta végig a ranglétrát az osztrák Lieferingtől a Red Bull Salzburgon és az RB Leipzigen át, míg el nem ért Liverpoolba.

Szoboszlai Dominik tökéletes példája annak, hogy hittel, alázattal egy vidéki kis csapatból is milyen messzire el lehet jutni. És a hangsúly most a kis csapaton van. Az olyan klubokon, amelyek Szoboszlai Dominikokat, Sallai Rolandokat, Schäfer Andrásokat, Dibusz Déneseket nevelnek és indítanak el világhódító útjukra. Amelyekről egy-két évtized múlva már senki sem beszél, pedig ha nincsenek, akkor Szoboszlai Dominikék sincsenek.

Márpedig beszélni kellene róluk, és tenni kellene értük. Nem jó irányba mennek ugyanis a dolgok kicsiny hazánkban. Aki egy kicsit is mélyebbre néz, és nem akad meg a Bajnokok Ligája vagy – ha már hazabeszéltünk – az NB I szintjén, az láthatja, hogy egyre kevesebb az olyan klub, mint a Főnix,

egyre több kis csapat tűnik el a süllyesztőben,

drasztikus tempóban fogy az amatőr mezőny.

A jó tíz éve virágzó amatőr fociból a csapatok harminc-negyven százaléka eltűnt, vannak olyan vármegyék, ahol hét, nyolc meg kilenc csapattal indítottak bajnokságokat. Nincs utánpótlás, nincs pénz, nincs foci – így egyszerűen csak bezárnak, és kész. Újraindulni pedig a legnehezebb. Ha folytatódik ez a tendencia, ez a leépülés, nem is kell olyan sok idő, és azt vesszük észre, hogy a kis falvakból teljesen eltűnik a sport, ami ugyebár nagy százalékában a foci. A tehetséges kisgyerekeknek nem lesz hol kibontakozniuk, nem lesz olyan hely, ahol az első és legfontosabb lökést megkaphatják a karrierjük beindulásához.

Valahogy meg kell állítani ezt a tendenciát – már csak a Szoboszlai Dominikok miatt is –, és nincs idő késlekedni, mert az utolsó órában vagyunk.