Közélet

2017.03.24. 19:21

Nyugdíjemelést és Idősügyi Tanácsot akarnak

Megtartotta első ülését a Somogy Megyei Nyugdíjas Parlament. Az idősek érdekvédelmi szervezetei, civilek és szakszervezetek képviselői olyan témákra hívták fel a figyelmet, mint a mozgássérült parkolás problémája és a nyugdíjak mértéke.

Koszorus R.

364 ezer nyugdíjas járadéka még az 50 ezer forintot sem éri el, Somogy megyében az országos átlagnál jóval kevesebbet kapnak a szépkorúak havonta, ezért hívta életre a Magyar Szocialista Párt az Nyugdíjas Parlamentet. Ám a politikusok azt mondják: ez nem politikai esemény, csupán közösen akarják megoldani az időseket érintő problémákat. A méltó időskor alapja az elegendő nyugdíj és a jól működő egészségügyi, szociális ellátások, – vélik a Somogy Megyei Nyugdíjas Parlament tagjai. Ez azonban hiányzik és a nyugdíjak mértéke szégyenletes– hangzott el Harangozó Gábor, Korózs Lajos és Gúr Nándor országgyűlési képviselők közös kaposvári sajtótájékoztatóján.



Somogy megyében minden 10-ik nyugdíjas 50 ezer forintnál és minden 3-ik 71 ezernél kevesebb nyugellátásban részesül – mondták. A parlament megalakítását kezdeményező politikusok szerint megalázó, hogy 20 év munkaviszony után csak 28 ezer 500 forint a minimum nyugellátás – mondták az első ülés után. – Nálunk a megyében 8500 forinttal kapnak kevesebb nyugdíjat az idősek, mint az országos átlag – mondta Harangozó Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője.

Gúr Nándor pedig azt mondta: – igazságtalan társadalomban élünk, ahol hiányzik a rugalmas nyugdíjbavonulás lehetősége. – Kormányra kerülésünk esetén ezt vissza kell állítani.
– Nem ez az egyetlen gond, – hívta fel a figyelmet Korózs Lajos. – Szégyen, hogy egy 21-ik századi, európai országban az megtörténhet, hogy aki egész életében dolgozott 50, 40, 30 ezer forintot kapjon. Hozzátette: Botka László kormányának egyik első intézkedése lesz egy nyugdíjtörvény megalkotása, idősügyi stratégia és tanács létrehozása.

– A szocialisták azt sem adnák vissza, amit elvettek:  az egyhavi nyugdíjat, de háromszorosára emelték a gáz, duplájára az áram árát – reagált Gelencsér Attila országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!