Gazdaság

2017.05.27. 07:00

Szárnyal az építőipar és az árak is: emelést hoz a szakemberhiány

Szárnyal az építőipar és az árak is. Az építőanyagok ára jelentősen nőtt, a nyári szezon kezdetén máskor tapasztalható akciók pedig többnyire elmaradnak. A szakemberek is mintha most egyszerre akarnák bepótolni az utóbbi kilenc esztendő elmaradt profitját. Legalábbis ez a tapasztalata olvasóinknak.

K. G.

Mindenki árat emel a szakemberhiány miatt

Egyik olvasónk elmondta: kis háza tetőfedésére több mint egymillió forintos ajánlatot kapott egy mestertől. Végül dél-Somogyban talált egy másik szakembert, aki a negyedéért megcsinálja.
– Én már csak a jövő évre tudok vállalni munkákat, mert az idei naptáram betelt – mondta egy Kaposvár környéki festő és szigetelő. – A szakemberhiány érezhető, ennélfogva mindenki árat emel, én ezzel még az alsó határon vagyok. Egyre több az építkező. Nálam mindig a felújítások voltak többségben, de most két új építésű házon is dolgozom.
– A szakemberhiány mára általánossá vált – mondta Svéninger László, ács és tetőfedő vállalkozó. – Ácsot már régóta nem kapok, sőt most már ács segédmunkást sem, pedig tavaly még volt. Az árak és a munkadíjak is emelkedtek. Fele emberrel dolgozom, de még bírjuk. Néhány hónapot látunk előre.

A gyártókat követték a kereskedők

Azt még nem látják, hogy az idei szezonban jelentős lenne az építőipari fellendülés a Balatonnál, felelték az általunk megkérdezett siófoki és zamárdi kereskedők. Hangsúlyozták: a gyártók emeltek árat, ezt pedig automatikusan követték a kereskedők, akik ugyanazt a haszonkulcsot használják, mint korábban. A kőröshegyi Dencs Építőanyag Kereskedésnél azt válaszolták, hogy az áremelkedés mindenütt érzékelhető, de a tapasztalataik szerint a Balatonnál most kevesebben építkeznek, inkább eladó és kiadó épületekkel van tele a tópart.
– Az év elején minden gyártó emelt az árakon, kénytelenek voltunk utánuk menni – mondta Sipos Zoltán, a Kapos Ép-ker kereskedelmi vezetője. – Tavaly nem volt nagy áringadozás, de az idén megindultak az árak, és minden termékkörben növekedtek. A kereslet is érzékelhetően magasabb lett, a hőszigetelő rendszereket, cserepet keresik leginkább, és a tégla is szépen fogyott.



A fejlődés gátja lehet a szakemberhiány

Érezhető, hogy a Csok program hatására több lett az építkezés, tudtuk meg Csomós Tibortól, a kaposvári Profi Tető Kft. ügyvezető-tulajdonosától, aki hozzátette: egy országos kereskedelmi hálózat tagjaként rálátása nyílt arra, hogy megállapítsa, a régiónk elmarad a húzó megyéktől, sőt véleménye szerint az átlagtól is.
– Az építőanyag árak emelkedése a korábbi években követte az inflációt, de az idén egy markánsabb növekedéssel számolhattunk – mondta Csomós Tibor. – Az alapanyagok árának emelkedése mellett az árak meglódulásának több oka is van. Egyrészt vannak gyártók, melyeknek megfelelő a kapacitása, ott 5-10 százalék volt a növekedés. Más gyártóknál viszont nincs elég kapacitás, ezért náluk 30 százalékos emelkedés volt gyakori. Szakemberhiány eddig is volt az ágazatban, de nem volt szembetűnő, mert eddig kereslet sem volt igazán. A konjunktúrában viszont már nem az a kérdés, hogy az igényelt építőanyagot mikorra szállítja le a gyártó, a kereskedő, hanem lesz-e, aki beszereli, és ha igen, mikor tud nekilátni a kivitelező? Ez a fejlődés gátja lehet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!