EB 2024

2024.06.28. 16:57

Hegedüs Péter szerint a spanyolok érhetnek célba

17. labdarúgó EB Hegedüs Péter több helyen is változtatott volna a magyar csapat felállásán, s szerinte Spanyolországnak van a leginkább sansza az Európa-bajnoki cím (újbóli) elhódítására.

Fenyő Gábor

– Lépjünk vissza a múltba. 1975 októberében Győrben súlyos fejsérülést okozott az a Szokolai László, aki két évre rá eligazolt a Fradihoz. Ez a történet jutott eszembe Varga Barnabás sérülését látva...

– Nekem is a fejem, egészen pontosan a homlokom bánta a találkozást: pedig már a kezemben volt a labda... – emlékezett vissza a majd fél évszázada történtekre a most 70 éves Hegedüs Péter, vagy ahol csak sokan ismerik, a népszerű „Hege”. – Bár sokan azt írták, én nem veszítettem el az eszméletemet. Végig magamnál voltam; csak ültem a földön magatehetetlenül, meg sem tudtam mozdulni. A csapattársaim tekintetéből láttam, hogy valami nagyon nagy baj történt.

– Hegedüs Pétert meg is kellett műteni.

– Több hónapot kellett hihagynom. Kaposváron varrtak nekem egy speciális fej- vagy inkább homlokvédőt, ebben védtem az ősszel. Egyébként Varga Barnabásnak a legjobbakat kívánom. Szentpéterfáról származik, ami ott van Szombathely mellett kb. 15 kilométerre. Oda járt az Illés Labdarúgó Akadémiára, aztán tovább állt. Ott ugyanis az mondták neki, hogy ezzel a testalkattal soha nem lesz profi futballista, úgy hogy ne is próbálkozzon.

– Térjünk vissza az Eb-re. Ki a nagy kedvence a kapusok közül?

– A grúzok hálóőre. Giorgi Mamardasvili pár éve került Valenciába, s eleinte még csak harmadik számú kapusként számítottak rá. Ma már ő az első számú portás, egyszerűen kimozdíthatatlan a ketrecből.

– És Gulácsi Péter?

– Bár Marco Rossi elkövetett néhány súlyos hibát, nálam is ő lenne az első számú portás. Ő azért mégis csak a Bajnokok Ligájában edződött, s nem a hazai pontvadászatban...

– Mely csapatok mehetnek majd tovább?

– Ezt meg nem tudnám mondani. Igazából csak most, a nyolcaddöntőkkel kezdődik az Európa-bajnokság na meg persze az izgalmak.

– „Hege” szerint melyik válogatott foglalhatja majd el az Európa-bajnokot megillető trónt?

– Talán a spanyoloknak van erre a legnagyobb sanszuk. Sem a franciák, sem az angolok, sem pedig a házigazda németek játékéban nem látom azt a magabiztos, lehengerlő erőt. Inkább a kis csapatoknak szurkoltam, mint például a grúzoknak vagy az albánoknak. Utóbbiak nálunk a Hali-pályán készültek, s volt lehetőségem az egyik edzésüket megtekinteni. Telkiben is láttam többször a magyarokat. Mit mondjak, ég és föld különbség volt a kettő között – és persze nem a magyarok javára...

1982-ben ő volt az év kapusa

Mindössze csak 22 éves volt Hegedüs Péter, amikor bemutatkoz(hat)ott a Kaposvári Rákóczi kapujában az NB I.-ben. Igencsak emlékezetesre sikerült a debütálás, lévén az újonc somogyiak hazai pályán több mint 20 ezer néző előtt 2–0-ra legyőzték a jó nevű Vasast. Az ősszel egy győri fellépésen súlyos sérülést szenvedett, de tavasszal már újra a kapura vigyázott. A somogyi megyeszékhelyen 22 NB I.-es meccsen védett, majd 1976-ban Szombathelyre igazolt. 1982-ben az év kapusának választották. Ebben az évben az Üllői úton parádézott a Fradi ellen, az országos sportnapilap pedig a legmagasabb osztályzattal, 10-essel értékelte a teljesítményét. Egy évvel később szintén az Üllői úton folyamatosan dobálták. Egy fém metrófogantyú is a pályára került, ezért félbeszakadt a meccs, a három pontot pedig a Haladás kapta. Összesen 274 NB I.-es meccsen ügyelt a kapura. 1990 és 2000 között a szomszédos Ausztriában védett, később itthon kapusedzőként dolgozott Vas megyei csapatoknál. 1994 és 1997 között ő volt a 108-szoros válogatott Király Gábor kapusedzője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában