Svenk

2 órája

Kabul művelet: egy akciófilm, ami a legkeményebbeket is megtöri (videó)

Azokról a magyar katonákról szól ez a film, akik részt vettek a kabuli mentőakcióban és emléket emel azoknak, akik ott is maradtak. Kabul művelet című akciófilm színészei, Dietz Gusztáv, Borovics Tamás és Hajmási Dávid vallottak arról, hogy micsoda kemény, torokszorító történeteket hallottak azoktól a katonáktól, akik hasonló bevetéseket éltek át munkájuk során.

MW

A Kabul művelet fikciós elemekkel dolgozza fel a 2021-es Sámán Pajzs nevű katonai mentőakciót

Forrás: Szupermodern Stúdió

Fotó: Glódi Balázs

Dyga Zsombor rendezésében augusztus óta forgatják a Kabul művelet munkacímű akciófilmet, amely hiánypótló alkotás, hiszen a magyar filmgyártás történetében eddig még soha nem készült ilyen volumenű katonai tematikájú filmdráma. A Hír TV-n szombat este látható Svenk mozimagazin stábja ellátogatott a zsámbéki forgatásra, és a főszereplőket kérdezte – adta hírül a Magyar Nemzet.

Ez egy egész embert kívánó munka

A Szegedi Nemzeti Színház sok-sok szakmai díjjal jutalmazott színésze, Borovics Tamás a mentőakció főnökét, egy alezredest alakít a készülő filmben. A forgatási riportban elmesélte, hogy az ő életéből kimaradt a katonaság, most viszont testközelből kóstolhatott bele ebbe „az egész embert kívánó munkába”, és több olyan jelenetet is forgattak, hogy összerándult az ember gyomra, ha arra gondolt, hogy miket élhetnek át azok, akik valódi bevetésekben dolgoznak.

Azokról a magyar katonákról szól ez a film, akik részt vettek a kabuli mentőakcióban és emléket emel azoknak, akik ott is maradtak.

A lila öves brazil dzsiudzsicu, MMA-harcos Dietz Gusztáv egy fiatal rendezőnő, Kis Hajni nagy sikerű Külön falka című filmjében tűnt fel először a nagyvásznon, és azóta folyamatosan hívják a filmesek.

Dyga Zsombor rendezésében augusztus óta forgatják a Kabul művelet munkacímű akciófilmet
Fotó: Glódi Balázs / Forrás: Szupermodern Stúdió 

A Kabul műveletbeli szerepét, az Ázsia Expresszt is megjárt Cápa (Dietz Gusztáv MMA-harcos beceneve) szerinte annak is köszönheti, hogy „a magyar színészek között kevés a mélyhangú, szúrós szemű, csúnyán nézős” karakter, akitől mindenki megijed.

Hivatásos katonák meséltek élményeikről

A Hazatalálsz sorozatból ismert és ezúttal egy kipróbált őrmestert alakító Hajmási Dávid a felkészülés során azokkal a hivatásos katonákkal is beszélgetett, akik kint voltak Koszovóban, az „élményeikről” meséltek, amik egy része persze benne volt akkor a hírekben, de – fogalmazott – „az elég kemény, amikor ezeket elsőkézből, egy olyan osztja meg veled, akivel tényleg megtörtént, akiről szóltak a hírek.”

A 47 napos forgatás nyáron kezdődött, a film főbb helyszínei között szerepelt a kecskeméti katonai repülőtér, az újdörögdi romváros, a fóti homokbánya, a Központi BM Kórház és a zsámbéki kőbánya, ahol a magyar katonák afganisztáni táborát építették fel. A

Kabul művelet fikciós elemekkel dolgozza fel a 2021-es Sámán Pajzs nevű katonai mentőakciót, amelynek során a Magyar Honvédség 540 embert, köztük 180 gyermeket mentett ki Afganisztánból.

A Kabul művelet producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója Horváth Áron, operatőre Dobos Tamás, vágója Barsi Béla és Hack Júlia. A film gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatta. Az akciófilmet 2025 második felében tervezik bemutatni. A történet középpontjában egy magyar orvosnő áll, akit Mészáros Blanka alakít, a másik főszereplő Jászberényi Gábor, rajtuk kívül olyan színészek kaptak szerepet a filmben, mint Borovics Tamás, Hajmási Dávid, Dietz Gusztáv, Trokán Nóra és Ertl Zsombor.

A Hír TV filmes háttérműsorának legújabb adását szombaton 23.30-kor láthatják a televíziónézők, az ismétlés szokás szerint vasárnap reggel 7.30-kor lesz. 

A műsor Kabul művelet forgatását bemutató rövid videórészletet itt tekintheti meg:

A Magyar Nemzet teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!