Bulvár-celeb

2 órája

Mégis van élet a Marson? Meglepő feltevéssel álltak elő a tudósok

A vörös bolygón a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy a felszínén folyékony víz létezzen.

MW

A roverek megfigyelései azt mutatják, hogy nem volt mindig száraz a Mars felszíne

Forrás: Shutterstock

Egy új tanulmány szerint a Marson megtalálhatók a fotoszintézishez szükséges feltételek, tehát elképzelhető, hogy ezeken a területeken képesek hosszú távon is életben maradni bizonyos életformák – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Nem állítjuk, hogy életet találtunk a Marson, inkább úgy gondoljuk, hogy a marsi jégben és annak táján van a legnagyobb lehetőség élőlények keresésére

– mondta Aditya Khuller, a NASA Jet posztdoktori kutatója a Space.com oldalnak. 

Bár a Mars területeinek többsége száraz, a kutatók szerint a Föld és a vörös bolygó is a Nap úgynevezett lakhatósági zónájában található, ahol a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy a felszínükön folyékony víz létezzen.

A Mars-küldetések, például a Curiosity és a Perseverance roverek, azaz marsautók megfigyelései ugyanis számos száraz tómedret, kiszáradt folyót és mellékfolyót tártak fel, amelyek azt mutatják, hogy évmilliárdokkal ezelőtt folyékony víz volt a vörös bolygó felszínén. 

A tudósok szerint a Mars évmilliárdokkal ezelőtt veszítette el a folyékony vizét, amikor a légkörének nagy részével együtt eltűnt a mágneses mezeje.

„A Földdel ellentétben a Marson nincs védő ózonpajzs, így bolygónkhoz képest 30 százalékkal több káros ultraibolya-sugárzás érkezik a felszínére. Így a Marson azok a területek, ahol a fotoszintézis megtörténhet, nagyobb valószínűséggel a jégpáncél közelében vagy az alatt találhatóak, mivel a jég blokkolja a káros ultraibolya-sugárzást”
– mondta a kutató.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!