Európa-liga

16 órája

Nem harapott a Fradi, az Anderlecht edzője alig hitte el, hogy nyertek

Vereséggel kezdte meg a megújított Európa-liga alapszakaszát a Ferencváros, miután a magyar bajnok 2-1-re kikapott Brüsszelben az Anderlechttől. A zöld-fehérek edzője Pascal Jansen úgy véli, egyedül a helyzetkihasználással volt gond, a válogatott csatára Varga Barnabás szerint nem tartották meg elöl a labdákat, nem értek fel időben a támadásokhoz. A kapus Dibusz Dénes az első kapott gólról is beszélt, ami nagyban meghatározta a mérkőzés további kimenetelét.

MW

Az Anderlecht 29-es belga középpályása, Mario Stroeykens (balra) a Ferencváros 21-es magyar védőjével, Botka Endrével küzd meg a labdáért az UEFA Európa Liga 1. fordulójának labdarúgó-mérkőzésén az RSC Anderlecht és a Ferencváros között az RSC Anderlecht Stadionban, szeptember 25-én

Forrás: AFP

Fotó: BRUNO FAHY

A Ferencváros a belga Anderlecht otthonában kezdte meg szereplését a labdarúgó Európa-liga alapszakaszában. Az első félidőben nagy fölényben játszottak a belgák, ám szerencsére Dibusz Dénes minden esetben hárította a próbálkozásaikat. Sajnos a második félidőben megtörte a Fradi ellenállását az Anderlecht, és ugyan a végén sikerült szépíteni Traoré révén, ám ez csak arra volt elég, hogy kozmetikázza a vereségét a Ferencváros – írta meg a Magyar Nemzet.

A helyzetkihasználás rossz volt

A zöld-fehérek holland edzője Pascal Jansen megpróbálta levonni a tanulságokat a mérkőzés után, és a magyar csapatok régi problémáját, a helyzetkihasználást emelte ki – olvasható az Origón.

– Az első félidőben kiegyenlített játék zajlott a pályán, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, megtaláltuk a tereket, jól építettük fel a támadásainkat. A félidőben a helyzetkihasználás fontosságára hívtam fel a játékosok figyelmét, azt mondtam az öltözőben a fiúknak, próbáljunk meg még harapósabban játszani, még inkább célratörően – kezdte mondandóját a holland szakember.

– A fordulás után az Anderlecht struktúrája megváltozott, felgyorsította a játékát, olykor nyomás alá helyezett bennünket, az első góljuk előtt a megszerzett labdával simán lefordultak és könnyű gólt szereztek. Ugyanazt éreztem, mint Dániában, ahol ugyanúgy, mint most, jobbak voltunk az ellenfelünknél, ám a bekapott gól mindent megváltoztatott. Megváltozott a meccs dinamikája, az ellenfél felé billent a mérleg nyelve, ráadásul egy buta hiba miatt növelték előnyüket a hazaiak – értékelte csapata teljesítményét a Fradi vezetőedzője, aki úgy véli, sokkal gyorsabban kell gondolkodni, passzolni ezen a szinten, hogy meg tudják találni az üres helyeket, a veszélyes zónákba mozgó támadókat. Az ilyen meccseken lehet megtanulni, hogyan kell ezt véghez vinni. A következő lépcsőfok az lenne, hogy a helyzeteket ne csak kialakítsák, hanem gólokat szerezzenek belőle. A csapatkapitány, Dibusz Dénes szokásához híven nem kertelt, a Fradi kapusa egyből elárulta a vereség fő okát.

Felgyorsult a labda

A magyar válogatott kapusa a vereség fő okának azt tartotta, hogy a csapat az 55. perctől elfáradt, ráadásul egészen a kiállításig nagy fölényben játszott az Anderlecht, ám akkor megváltozott a játék képe.

– Az első félidő kiegyenlített volt, jól tudtunk hátulról építkezni, jól variáltuk. Voltak lehetőségeink, amiből betalálhattunk volna, igaz, nekik is megvoltak a helyzeteik. Nagyjából az ötvenötödik perc környékén kezdett leülni a koncentrációnk, passzjátékban nem találtuk meg az embereket, kezdett elfáradni a csapat, érezhető volt, hogy vétettünk hibákat, amiket ki is használtak. A meccs végén vissza tudtunk jönni, de a szépítő gól után már nem tudtunk igazán veszélyes helyzetet kialakítani, így nem sikerült pontot szereznünk – fogalmazott az FTC kapusa, s azt is elárulta, az első belga gólnál egyáltalán nem látta a lövést az előtte álló emberektől, azt sem tudta, ki és hogyan rúgta el a labdát. 

– Ha láttam volna, mi történik, és időben el tudok indulni, akkor talán nagy bravúrral védhettem volna. Az is nehezítette a dolgomat, hogy a második félidőben rákezdett az eső, felgyorsult a labda. Az öltözőben visszanéztem a találatot, az ellenfél támadója szépen, bal belsővel rúgta el a labdát a helyemre – tette hozzá Dibusz.

– Ha két héttel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy ma megnyerem az első nemzetközi mérkőzésemet az Anderlecht vezetőedzőjeként, biztosan nem hittem volna el. Lenyűgöző érzés, minden nagyon gyorsan történt – mondta el belgák vezetőedzője, David Hubert

– Mindenképpen megérdemeltük a győzelmet, de őszintén el kell ismernünk a hibákat, amelyeket elkövetve majdnem kiengedtük a kezünkből a mérkőzést – nyilatkozta az Anderlecht szakvezetője. A Ferencváros - amely története során először kapott ki belga csapattól az európai kupaporondon - jövő csütörtökön az angol Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur együttesét fogadja a Groupama Arénában. 

Európa-liga, alapszakasz, 1. forduló

Andrlecht (belga)–Ferencváros 2-1 (0-0)

Dübörög az EL!

A Ferencvárosnak köszönhetően ismét van magyar csapat európai kupában, a csoportkörben. A magyar bajnok illusztris csapatokkal játszik hétről hétre. Olyan sztárcsapatokkal csap össze a Fradi, mint a belga Anderlecht, az angol Tottenham, az ukrán Dinamo Kijev, vagy a német Eintracht Frankfurt. Az ellenfelek között találjuk még a görög PAOK, a svéd Malmö, a francia Nice, vagy a holland AZ Alkmaar együttesét. A fogadási kedv rendszerint megugrik, amikor van magyar csapat valamely európai csoportkörben. Az EL-lebonyolításnak köszönhetően ezúttal sok rangos találkozón szoríthatunk és fogadhatunk. Részletek az EL-ről itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában