2021.11.14. 11:23
Kelendőek voltak a libacombok a Kaposvári Nagypiacon
Tartja a mondás, aki Márton napon libát nem eszik az egész évben éhezik. A kaposváriak egy részének erre biztosan nem lesz gondja, hiszen a Nagypiacon tartott Márton napi rendezvényen, néhány óra alatt az összes sült finomság elfogyott.
Fotó: Lang Robert Kaposvar
Márton-napi lakomát és kistermelői vásárt szerveztek a Kaposvári Nagypiacon szombaton. Az érdeklődőket pirosra sült, ropogós liba, valamint kacsacombbal, ludaskásával és levessel várták a pecsenyesütők. A finomságokat párolt káposztával és kacsazsírban sült törtburgonyával kínálták. A nem mindennapi ételért annyian álltak sorba, hogy délelőtt tíz órára minden elfogyott. A szervezők azokra is gondoltak, akik nem szeretik a húst, nekik bográcsban a piac udvarán harcsapaprikást és halászlevet főztek.
Vargáné Bíró Éva a Kaposvári Nagypiac ügyvezetője elmondta, azért is szervezték meg a Márton-napi lakomát, hogy életbe tartsák a régi hagyományokat és megmutassák a fiataloknak, hogy régen miként épült fel a gasztronómia, milyen alapanyagokból készültek az ételek. – Azt gondolom, hogy a hagyományos ízek soha nem mennek ki a divatból. Persze mindig lehet újítani az ételeken, de az alapokat fontos, hogy minél többen megismerjék – fogalmazott Vargáné Bíró Éva.
Az érdeklődőket immunerősítő termékkel is várták az árusok a hétvégén. A Kaposvári Nagypiac ügyvezetője kiemelte, ez az időszak nagyon is kedvez a felső légúti megbetegedéseknek, ezért több kistermelő is olyan portékákkal készült, amelyek megerősíthetik az emberi szervezetet. – Azt javaslom mindenkinek, aki a piacon jár, álljon meg a kistermelők standja előtt és érdeklődjön hogyan és mikor kell fogyasztani az adott terméket. Nagyon sok praktikával el tudják látni a vásárlókat – tette hozzá Vargáné Bíró Éva.