2024.01.06. 10:30
A hét süteménye: sport szelet
Egy igazán egyszerű, de nagyszerű receptet hoztunk erre a hétvégére.
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
15dkg porcukor
4dkg vaj
1db tojás
3ek kakaópor
1tk szódabikarbóna
35dkg liszt
3ek tejföl
rumaroma
A krémhez:
2csom vaníliás pudingpor
5dl tej
15dkg vaj
15dkg porcukor
A tetejére:
10dkg tortabevonó
2ek napraforgóolaj
ELKÉSZÍTÉS
A sportszelet tésztájához a porcukrot a vajjal habosra keverjük, a tojást, a kakaóport, majd a szódabikarbónával elvegyített lisztet és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyű tésztát kapjunk. Rumaromával ízesítjük, és robotgéppel szép simára dolgozzuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyiket liszttel meghintett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd egyenként egy tepsi sütőpapírral borított hátán 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Vigyázni kell vele, mert nagyon gyorsan sül.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. Ehhez a vaníliás pudingport a tejben megfőzzük. Gyakran kevergetjük, mert gyorsan odakaphat.
Amíg a puding hűl, a vajat a porcukorral habosra keverjük. Amikor a puding már csak langyos, kis adagokban a cukros vajba dolgozzuk. Az így kapott krémmel megtöltjük a lapokat.
A tortabevonót vízgőz felett megolvasztjuk, az olajjal összekeverjük, és a sütemény tetejére simítjuk.
A süteményt a szódabikarbóna miatt legalább egy éjszakát állni hagyjuk. Ezalatt a krémtől szépen megpuhul, és könnyen lehet szeletelni. Nagyon finom, nem túl nehéz elkészíteni, és még mutatós is.
Forrás: mindmegette