2024.01.13. 10:30
A hét süteménye: Szilvalekváros tepertős papucs
Itt a disznóvágások szezonja! Megmutatjuk, hogy mire lehet még felhasználni a tepertőt a szokásos vöröshagymás kombináción és a krémen kívül.
HOZZÁVALÓK
A tepertős tésztához:
35dkg kefir
1kvk cukor
2.5dkg friss élesztő
50dkg finomliszt
só
1db tojás
25dkg töpörtyű ledarálva
bors
A kenéshez:
1db tojás
A töltelékhez:
1üveg sütésálló szilvalekvár
ELKÉSZÍTÉS
A kefirt vagy joghurtot meglangyosítjuk, és beleöntjük egy tálba. Hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, és hagyjuk egy kicsit felfutni.
A lisztet a robotgép táljába öntjük, hozzáadunk egy teáskanál sót, és alaposan összekeverjük össze.
Egy mélyedést készítünk a sós liszt közepébe, ebbe ütjük a tojást, és az élesztős joghurtot. Addig dagasztjuk a tésztát, míg már nem ragad a tál falához.
A tésztát áttesszük egy kelesztőtálba, és hagyjuk mekeg helyen a duplájára kelni.
A tepertőt ledaráljuk, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
A megkelt tésztát lisztezett felületen fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a tepertőkrémmel. Kétszer-háromszor meghajtogatjuk, mint a leveles tésztát.
Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk egy 3-4 mm vastag téglalappá a tésztát, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk egyforma, kb. 8 × 8 cm-es négyzetekre.
Mindegyik tésztanégyzet tetejére egy kanál szilvalekvárt teszünk, majd a tészta két ellentétes sarkát összecsípjük, így kapjuk meg a papucs formát.
A papucsokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük 4-5 cm-re egymástól, mert még kelni fognak.
Letakarjuk a tepsit egy konyharuhával, és újabb 20 percig kelesztjük a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt papucsok tetejét lekenjük felvert tojással, és a tepsit a forró sütőbe tesszük.
20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a papucsokat.
Porcukorral megszórva tálaljuk.