Finomság

2 órája

A hét süteménye: sütőtökös pite

Megérkeztünk a tök jó időhöz, amikor a sütőtök szezonja okán bátran kísérletezhetünk a sárga húsú terméssel. Egy klasszikus tökpite receptet hoztunk erre a hétvégére.

Koszorus Rita

Forrás: Mindmegette.hu

Hozzávalók
A tésztához (24 centis piteforma):

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 db
    narancs
  • 1 db tojás
    A töltelékhez:
  • 40 dkg sütőtök
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál  őrölt gyömbér
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 1/2 db narancs
  • 3 db tojás
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés

  1. A sütőtököt sütőben megsütjük.
  2. A pitetészta elkészítéséhez a lisztet, a kockákra vágott hideg vajat és a porcukrot egy késes aprítóba tesszük. Jöhet hozzá egy fél narancs reszelt héja és egy csipet só, majd az egészet géppel morzsásítjuk. Ezután hozzáadunk egy egész tojást, és tésztává dagasztjuk. Kézzel gombóccá formázzuk, és folpakba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
  3. A megsült sütőtökről leszedjük a héját, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, majd jöhet a fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg és a vaníliaaroma. Kerül még bele reszelt narancshéj, három tojássárgája és egy csipet só. Az egészet alaposan összekeverjük. Ha a tök nem elég édes, jöhet bele még porcukor, majd egy deci habtejszín, és alaposan összekeverjük.
  4. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőtökös keveréket.
  5. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és piteformába tesszük. A kilógó széleket lecsípjük, és a maradék tésztát újragyúrva, majd visszahűtve felhasználhatjuk a dekorációhoz. A tészta alját az ujjbegyünkkel több helyen lenyomkodjuk, hogy kis mélyedések keletkezzenek.
  6. A nyers tésztára kanalazzuk a tölteléket, és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük a legalsó rácsra, alsó-felső sütési módon. 50-60 percig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul.
  7. Kihűtve, a maradék tésztából sütött levélformákkal és vágott dióval díszítjük

Forrás: Mindmegette

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában