Folytatódik Kaposvár újraiparosítása

2024.04.24. 17:15

Őszre készül el a Szabó Fogaskerékgyártó új kaposvári gyára

Elhelyezték a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. új Füredi úti üzemcsarnokának alapkövét szerdán. A létesítmény várhatóan még idén ősszel megkezdi a termelést, amellyel a kaposvári családi vállalkozás duplájára tudja növelni munkavállalói számát.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Egy garázsból indult el a mindössze 25 ezer forinttal alapított Szabó Ferenc cége, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft., amely azóta nemzetközi viszonylatban is sikeres vállalattá fejlődött.  A dinamikus fejlődés megkövetelte, hogy a cég bővítse gyártócsarnokát, ehhez vásárolt a Szabó Fogaskerékgyártó egy öthektáros területet az Északi Ipari Parkban, a Zöld Fűtőmű mellett.

Szabó Fogaskerék
Fotó: Lang Róbert

– Több elképzelésünk is van a hasznosításáról, ennek első lépése a 3500 négyzetméteres gyártócsarnok megépítése, amely mellé a cég további fejlődéséhez igazodva - egy 2500 négyzetméteres automatizált magasraktárat is szeretnénk építeni – mondta a szerdai alapkőletételen Szabó Krisztián, a cég ügyvezetője. Hozzátette: az Izzó utcai csarnokból egy regionális hőkezelő központot alakítanak ki, ahol bérmunkákat is végeznek környező cégek számára.
– Ezt a területet Kaposvár újraiparosítási programjának köszönhetően tudtuk megvásárolni, több mint 2 milliárd forintból, amelyből 1 milliárdot a magyar kormány biztosított számunkra, tette hozzá az ügyvezető. Kiemelte: nem csak új csarnokot építenek, de új gépeket is vásárolnak és a termékpalettát is fejleszteni tervezik. – Modern CNC köszörű és CNC mérőgépeket is vettünk. A járműipar és a védelmi ipar területén is szeretnénk erősödni termékeinkkel, saját terméket is fejlesztünk: egy hajtóműcsaláddal indulunk, ami a gépjárműipar és a mezőgazdaság számára készül, de a felhasználás lehetőségei széleskörűek, tette hozzá Szabó Krisztián.

Egy tanműhelyt is kialakítanak 

Az új csarnokban tanműhelyt is kialakítanak, ahol a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gépészmérnök hallgatói tanulhatják meg a szakma fortélyait. A cég duális képzőhelyként működik. 
– Az elmúlt évtizedek alatt Szabó Ferenc alapítóként megmutatta, ha valaki tehetséges, szorgalmas és kitartó, sikereket lehet elérni – fogalmazott Gelencsér Attila, a Zselic országgyűlési képviselője. – Kétségkívül sikeres cég a Szabó Fogaskerékgyártó Kft., olyan minőségű termékeket tudnak előállítani, amelyekkel a külföldi piacokra is be lehet törni, de közben bíznak a helyiekben és nem ijednek meg a saját árnyékuktól. Miután kinőtték a gyárukat, mertek nagyot álmodni és egy újat építenek, mondta a politikus. Ezt követően elhelyezték a gyár területén az időkapszulát a földbe, majd a szeptemberre elkészülő üzem alapköve is lekerült. 

Újra iparosítják Kaposvárt

– Kaposvár célja, hogy felkerüljön az ország tíz legfejlettebb városa közé. Ehhez olyan cégekre van szükség, mint a Szabó Fogaskerékgyártó Kft., amely helyi családi vállalkozásként mutatta meg, hogy nincs lehetetlen. Újraiparosítási programunk igazából csak most indul, amitől nagyon sokat várunk. Fontosak az új ipari parkok a város életében, fontos az is, hogy új ipari cégek jönnek hozzánk. Innen nem messze építi európai logisztikai központját a Jiecang kínai cég, a keleti ipari parkban a világ egyik legnagyobb üveggyártója a Sisecam építi 40 hektáron gyárat. De ez az üzem a legkedvesebb nekünk, kaposváriaknak – mondta Szita Károly, polgármester az alapkőletételi ünnepségen. 

 

Szabó Fogaskerék alapkő
Fotó: Lang Róbert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában