Két héttel hozta előbbre az enyhe idő a betakarítást

2024.06.19. 14:00

Az árpán a szemük az aratóknak

Javában zajlik az őszi árpa aratása Somogyban. A nagy hőségben szépen beértek a kalászok, hektáronként átlagosan 5,6-6 tonna terményt tudnak betakarítani a kombájnok.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Tíz órakor kezdtek kedden délelőtt az arató kombájnok Zimány határban. Miután a reggeli harmat felszáradt, már indultak is a gépek. A sörárpát aratják 140 hektáron a falu határában. 

– Tavalyhoz képest tíz nappal korábban kezdtünk, az enyhe ősz miatt már tavasszal jóval fejlettebb állapotban voltak a növények, ezt látjuk a repcénél és a búzánál is 

– mondta el Németh Gyula, a Kapostáj Zrt. termelési igazgatója. Hozzátette: a nedvességtartalom sem lehet panasz, nem kell a növényt szárítani. Megjegyezte: elégedettek a termésátlagokkal is, a termény egy részét előre lekötötték, a többire a betakarítás után fognak szerződni. 

– Jelenleg a három évvel ezelőtti ár, tonnánként 70 ezer forint kapható a sörárpáért, a probléma, hogy közben az inputanyagok és az üzemanyag is sokat drágult – jegyezte meg Németh Gyula. 

LANG4488
Fotó: Lang Róbert

Az első sörárpatáblákat aratja a Pongrácz család is Szentgáloskér környékén. – Összesen 209 hektárnyi területre vetettünk árpát, szeretnénk a héten végezni az aratással. Mondják a hétvége felé az esőt, és nem akarjuk, hogy a minőség romoljon – mondta el Pongrácz Máté. Hozzátette: az átlagos termésátlag jelenleg 7-7,2 tonna hektáronként, az este mért nedvességtartalom mindössze 10,7 százalék volt. 
– A termény nagy részét, 130 hektárnyit vetőmagként adjuk el, azt tapasztaljuk, hogy az áprilisi hideg után feljebb mentek a felvásárlási árak, most stagnálás tapasztalható a piacon – jegyezte meg Pongrácz Máté. Megkezdték az őszi árpa aratását múlt pénteken Andocson és környékén is. 
– Öt-hat tonna az átlagos termésátlag, kicsit jobbat vártunk, a héten végzünk a nyolcvanhektárnyi betakarítással – mondta el Pacs László andocsi gazdálkodó. Hozzátette: jelenleg a piacon az őszi árpa tonnájáért ötvennégy ezer forintot kérnek. – Tavaly is hasonló árba vették a terményt, de közben a költségeink nem lettek kevesebbek – jegyezte meg a gazdálkodó. 

LANG4440
Fotó: Lang Róbert

Június végén már a korai fajtájú búzát is aratják a somogyi termőföldeken

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy Vármegyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint 15,5 ezer hektárnyi területre vetettek árpát. Madarász Zoltán somogyi elnök elmondta: a vármegye területén az elmúlt napokban megkezdődött az őszi árpa betakarítása. – A jelenlegi termésátlag 5,6-6 tonna, valamint a meleg időjárásnak köszönhetően a nedvességtartalom is alacsony – tette hozzá az elnök. Megjegyezte: az árpa után a repce következik, már több helyen érésgyorsítás történik. A hónap utolsó napjaiban a korai fajtájú búzák aratása is megkezdődhet.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában