Rekordkorán tervezik a szüretet

2024.07.15. 17:24

A szőlőkórok ellen most jól jön a kitartó hőség

Megjelent a somogyi szőlőültetvényeken a lisztharmat és a peronoszpóra.

Góz Lilla

Fotónk illusztráció!

Fotó: Csapó Balázs

Többször fordulnak a permetezők az elmúlt hetekben, a szőlészek a növényvédelmi beavatkozásokat sűrűsítették, hogy megvédjék az állományt. Az enyhe tél miatt két hét múlva megkezdődhetnek a szüretek a Balatonboglári borvidéken. 

– Szinte nincs olyan szőlőültetvény a területünkön, ahol a bogyókon nem látható lisztharmat, a leveleken pedig egyértelműen megjelent a peronoszpóra – mondta el Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a saját meteorológiai állomásuk adatai szerint hiába a hatalmas forróság, egyáltalán nem csökkent egyik betegség kockázata sem az elmúlt napokban. 
Úgy véli, a fertőzés terjedését kordában tudják tartani az ültetvényeken, de több odafigyelés és költségesebb, gyakoribb növényvédelmi beavatkozás kell az tőkék jó állapotban tartásához. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a zöldmunkára is, hiszen a permetezés mellett csak így lehet védekezni a betegségek szaporodása ellen. 

– Tíznaponta permetezünk, és bízunk benne, hogy néhány napig még megmarad a száraz meleg, mert ez az idő, főleg ha huzamosabb ideig tart, kevésbé kedvez a gombabetegségeknek – jegyezte meg Tóth Dániel. 

– Az idén az előrejelzések szerint közepes termés várható a borvidéken. Enyhe volt a tél, és már februárban tavaszi idő volt, így rekordkorán kezdődik a szüret, mert a szőlő vegetációja előrébb tart – mondta el az ügyvezető. 

– Valószínűleg két hét múlva kezdünk a csabagyöngyével, fajtánként és táblánként is nagy mennyiségi eltérések várhatóak – tette hozzá. 
Balatonbogláron is többet fordultak a permetezőgépek. 

– Nincs nagy probléma, ugyan megjelent mindkét betegség, de úgy látjuk, hogy a 10-14 napos permetezés és a száraz meleg megfogta – mondta el Hujber Attila borász. Hozzátette: nagyon szépen telnek ki a szemek, korábban indult a virágzás is az enyhe tél miatt. – Egy-két hét, és kezdődik a szüret, az Irsai Olivért augusztus elején már biztos a kombájnokkal takarítjuk be – jegyezte meg a borász.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában