2024.07.15. 17:24
A szőlőkórok ellen most jól jön a kitartó hőség
Megjelent a somogyi szőlőültetvényeken a lisztharmat és a peronoszpóra.
Fotónk illusztráció!
Fotó: Csapó Balázs
Többször fordulnak a permetezők az elmúlt hetekben, a szőlészek a növényvédelmi beavatkozásokat sűrűsítették, hogy megvédjék az állományt. Az enyhe tél miatt két hét múlva megkezdődhetnek a szüretek a Balatonboglári borvidéken.
– Szinte nincs olyan szőlőültetvény a területünkön, ahol a bogyókon nem látható lisztharmat, a leveleken pedig egyértelműen megjelent a peronoszpóra – mondta el Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a saját meteorológiai állomásuk adatai szerint hiába a hatalmas forróság, egyáltalán nem csökkent egyik betegség kockázata sem az elmúlt napokban.
Úgy véli, a fertőzés terjedését kordában tudják tartani az ültetvényeken, de több odafigyelés és költségesebb, gyakoribb növényvédelmi beavatkozás kell az tőkék jó állapotban tartásához. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a zöldmunkára is, hiszen a permetezés mellett csak így lehet védekezni a betegségek szaporodása ellen.
– Tíznaponta permetezünk, és bízunk benne, hogy néhány napig még megmarad a száraz meleg, mert ez az idő, főleg ha huzamosabb ideig tart, kevésbé kedvez a gombabetegségeknek – jegyezte meg Tóth Dániel.
– Az idén az előrejelzések szerint közepes termés várható a borvidéken. Enyhe volt a tél, és már februárban tavaszi idő volt, így rekordkorán kezdődik a szüret, mert a szőlő vegetációja előrébb tart – mondta el az ügyvezető.
– Valószínűleg két hét múlva kezdünk a csabagyöngyével, fajtánként és táblánként is nagy mennyiségi eltérések várhatóak – tette hozzá.
Balatonbogláron is többet fordultak a permetezőgépek.
– Nincs nagy probléma, ugyan megjelent mindkét betegség, de úgy látjuk, hogy a 10-14 napos permetezés és a száraz meleg megfogta – mondta el Hujber Attila borász. Hozzátette: nagyon szépen telnek ki a szemek, korábban indult a virágzás is az enyhe tél miatt. – Egy-két hét, és kezdődik a szüret, az Irsai Olivért augusztus elején már biztos a kombájnokkal takarítjuk be – jegyezte meg a borász.