Egyre többen csatlakoznak a kézi visszaváltáshoz Somogyban

2024.07.07. 11:25

Automata híján is begyűjtik

Júliustól már kizárólag visszaváltható műanyag palackok és alumíniumdobozok kerülnek forgalomba, amelyeket az erre rendszeresített REpontokon lehet visszaváltani. Ahol erre nincs lehetőség, ott a begyűjtést végző MOHU biztosítja a vállalkozóknak a kézi visszaváltási rendszerhez való csatlakozást.

Koszorus Rita

Fotó: Csapó Balázs

Országosan ezer vállalkozó jelezte, hogy csatlakozna a kézi visszaváltás rendszeréhez, ám erről egyelőre még keveset tudnak az érintettek, akik azt is mondják, hogy egy kisboltban kevés a hely göngyöleget tárolni. 
A lengyeltóti KLM ábécé példája azonban azt bizonyítja, hogy nem lehetetlen.

– Az elsők között voltunk, akik leadták az igényeiket REpont automatára, de mi egyelőre csak a kézi visszaváltás lehetőségére vagyunk jogosultak

 – mondta Lenner Éva lengyeltóti üzlettulajdonos. – Igaz, még nem indult el a rendszer, de úgy tudjuk, hogy kapunk hozzá eszközöket és zsákokat is. Kiemelte: az a törekvésük, hogy gépi visszaváltásra is legyen lehetőség az üzletben.
– Tisztában vagyok vele, hogy környezettudatosnak kell lenni és ezt valahol egyszer el kell kezdeni – tette hozzá az üzletvezető. – Pedig ehhez sok helyre lesz szükség és egy embernek foglalkoznia kell a kézi visszaváltással. Ami nem lesz könnyű, mert már most is nehéz az üres álláshelyek feltöltése – tette hozzá Lenner Éva, aki úgy véli, hogy egy kisvárosban egy olyan jól működő boltban, mint az övé, át kell venni az üvegeket. 

A MOHU kérdésünkre azt válaszolta, hogy egy erre rendszeresített, nagyobb hűtőméretű kocsit kapnak majd a boltosok, amelybe gyűjthetik az üvegeket. – A kereskedő egy okostelefonos alkalmazással leolvassa a termék vonalkódját, majd visszaváltja azokat, a vásárló pedig elköltheti a csomagolásért kapott 50 forintot. Így a csomagolóanyagok mennyiségéről értesül a szolgáltató, amely ezer darabnál három napon belül elszállítja azt, közölte a MOHU. 
Fontos azonban megjegyezni, hogy a régi csomagolású termékeket nem kell kidobnia a boltoknak, ezért egy jó ideig még nem visszaváltható palackokkal is találkozhatunk. 

Magyar innováció teszi gördülékennyé a folyamatot 

A visszaváltási rendszert úgy tervezték meg, hogy a lehető legrugalmasabb legyen, egy magyar innovációnak köszönhetően teljesen automata mobil­egység gyűjti be a göngyöleget. – Az üres és ép palackokat a teherautó sofőrje helyezi az autóba, ami azonosítja, számlálja és össze is zúza azokat. Ezután a MOHU egy mobilapplikáció segítségével a palackok utáni visszaváltási díjat azonnal kifizeti az üzlet üzemeltetőjének, közölte a MOHU. 
A társaság közlése szerint jelenleg háromezer REpont automatában lehet visszaváltani szerte az országban a csomagolásokat, és ezer kis üzlethelyiség csatlakozott már a kézi visszaváltási rendszerhez. Napról napra növekszik a visszaváltások száma is, amióta egyre több a visszaváltható csomagolás, azóta rendkívüli ugrás volt a jellemző a visszaváltások számában is. Hozzátették: a múlt héten a visszaváltások száma elérte a napi több százezret, és július elejére 6,5 millió volt a visszaváltott palackok, dobozok, üvegek száma az új rendszerben. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában