Közlekedés

2024.10.05. 17:15

Esős, borús időjárás: az utakon létkérdés az éberség

Somogy útjain több közúti balesethez riasztották a tűzoltókat és a mentőket. Rövidebb nappali időszak, csúszósabb utak, vakító napfény, vadállatok fokozottabb megjelenése az utak mentén: csupán néhány azok a közlekedési veszélyek közül, amelyek ősszel leselkednek a közlekedőkre.

Harsányi Miklós

– Az évszakkal együtt járó változások jelentős hatást gyakorolnak a közúti közlekedésre is, hiszen kedvezőtlenebbé válnak az út-, az időjárási és a látási viszonyok – közölte érdeklődésünkre Orbán Zoltán alezredes, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SVMRFK) szóvivője. – Ezek a változások jelentik az őszi közlekedés speciális veszélyeit, melyekkel a biztonságunk, valamint testi épségünk és egészségünk megőrzése érdekében minden közlekedőnek tisztában kell lennie. 

Viharos, esős idők szeptemberben (24)20240913 Tatabánya
Ősz, szél, eső, zivatar
Fotó: Flajsz Péter Gergő FP
24 Óra
Fontos az éberség az ősszel Fotó: Flajsz Peter

Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek.  Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a „zebrák”, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Az úttestre lehullott falevelek jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek, különösen akkor, ha a reggeli pára, eső vagy más csapadék miatt azok átnedvesednek. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet: a nedves falevelek következtében az úttest akár olyan csúszóssá is válhat, mint ha jég borítaná be. A veszély másik oldala, hogy a falevelek eltakarhatják a közúti jelzéseket, továbbá elfedhetik a burkolat esetleges hiányosságait, közöttük a mély kátyúkat is.

A járművezetőknek azt tanácsolják, hogy minden esetben ellenőrizzék a járművét indulás előtt. Győződjenek meg arról, hogy az első és hátsó fényszórók, az irányjelzők, a féklámpák és a ködlámpák tiszták és megfelelően működnek, s gondoskodjanak a szélvédők tisztaságáról, s a sofőrök az ablaktörlő lapátokat cserélje ki, ha azok megrepedtek. Ha a gumiabroncs mintázatának mélysége nem megfelelő vagy az abroncs egyéb okból alkalmatlan a biztonságos közlekedésre, gondoskodni kell  a cseréjéről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában