Kevés a fiatal a tóparton

2024.07.08. 08:55

Sok szépkorú külföldi a Balatonra jár haza

Demográfiai válság érte el a Balatont, mert az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés sújtja. A tehetős, idős emberek beáramlása kimutatható az üdülőövezetben, míg a helyi fiatalok közül sokan már másutt telepednek le – minderről Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszélt több konferencián is.

Kovács Gábor László

Fotóillusztráció

Fotó: Lang Róbert

Árnyalja a képet, hogy a betelepülők között azért előfordulnak szép számmal fiatalok is. Új házasok, kisgyermekes szülők a somogyi háttértelepülésekről vagy nagyobb távolságról az Alföldről, akár északkelet Magyarországról is érkeztek Balatonszentgyörgyre. Az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért rontják a település korfáját. 

– Nemrég vizsgáltam meg a statisztikáinkat, és ezek szerint a 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak – felelte érdeklődésünkre Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere.

 – A tervezett intézkedéseinkkel enyhítenénk a helyzeten. Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az oda vezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján.
Nem új keletű a probléma, mert a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vesszük észre, mert fáziskésésben vagyunk – szögezte le Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke. Visszaemlékezett arra, hogy már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment, és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, ahol addig élt, és a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma.

– Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is – mondta Lombár Gábor. 

– Nagyobb gondnak látom, hogy azért nem tudnak a fiatalok helyben maradni, mert nincs pénzük házvásárlásra, miután az ingatlanárak elszabadultak a Balatonnál. Sok tízmillió forint egy üres telek ára. Komplex megoldás kellene a problémára, a területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de szerintem ez csak részben jelenthet megoldást – tette hozzá a Balaton Szövetség elnöke.

A Balaton kiváló találkozási pont nagyszülő és unoka számára

Balatonmáriafürdőre szintén sok idős költözött az utóbbi években, az idegenforgalmi szezonban sokan kiadják a nyaralójukat, és abból élnek. Galácz György, Balatonmáriafürdő októberben leköszönő polgármestere abban látja a probléma gyökerét, hogy a tóparti településeken nincs ipari környezet, ahol nagy létszámban el tudnának helyezkedni a fiatalok. Ugyanis kimondottan a vendéglátásra és állami feladatok ellátására korlátozódik a balatoni térség városaiban a munkalehetőségek száma. A munkahelyek teremtését olyan feladatnak tartja, ami az egész balatoni régió fejlesztésében lehetne megoldás. 
 

Sötét felhők takarják a kilátásokat, a Balatonnak küzdenie kell a jövőjéért

Miközben a Balaton egy kiváló üdülési övezet, ahol remekül érezheti magát az ember, azt láthatjuk, hogy a helyi társadalomnak folyamatosan küzdenie kell a jövőjéért, a mindennapi túlélésért – mondta Navracsics Tibor a Portfolio Balaton Konferenciáján. Megjegyezte, hogy a térségben nem kimondottan jók a képzettségi a mutatók, a diplomások arányában nincs az élmezőnyben, és a foglalkoztatási ráta is alacsony. A part menti települések átmeneti, nyári népességrobbanásával nehezen küzd meg az infrastruktúra, míg a megfizethetetlen balatoni lakások, kevés munkalehetőség és az elvándorló fiatalok mind problémát jelentenek.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában