Mezőgazdaság

2024.07.02. 06:55

Vadásznak az idénymunkásokra

A nyár a somogyi mezőgazdasági, ezen belül is kertészeti vállalkozások számára nem a nyaralásról, sokkal inkább a betakarításról és az ezzel járó munkáról szól. Ilyenkor és ősszel alkalmazzák a legtöbb idénymunkást, már ha sikerül szerződtetniük elegendő és megfelelő munkaerőt.

Koszorus Rita

Fotóillusztráció

Fotó: Lang Róbert

– Úgy kell összevadászni őket, én még olyannal nem találkoztam, aki bekopogtatott volna, hogy lenne-e valamilyen munka – mondta kérdésünkre Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke. Pedig munka lenne, frissen végzett gépipari ismeretekkel rendelkező dolgozókat, vagy akár diákokat is tudnának alkalmazni. – Aki jelentkezett, az sem a munkáról érdeklődött, hanem csak a fizetés mértékéről – tette hozzá a gazdálkodó. 

A munkaerő hiánya egyes vélekedések szerint nagyobb kihívás ma az agrárium számára, mint a klímaváltozás

A gyümölcstermesztés kézimunka-igényes ágazat, s a termés szempontjából nem mindegy, hogy milyen minőségben végzik el.

– Van elegendő munkaerő, ha az ember megfizeti őket. Van az a pénz, amiért hajlandóak eljönni dolgozni, de mi ezt azért tudjuk megfizetni, mert többféle növénnyel foglalkozunk és olyanok a terméshozamok, hogy kitermeljük – mondta Gara Miklós somogytúri termelő.

 A dió-, kajszi- és szőlőültetvényekre még Dél-Somogyból is szívesen jönnek dolgozni. Gara Miklós szerint azért, mert híre ment már annak, hogy itt megfelelő a fizetés. Sokan azonban silány munkát végeznek.
– Mi gépesítettünk, ahol csak lehetett, pont azért, hogy ne tíz emberrel kelljen húsz napig szenvedni a szőlőben. Így csak a traktoros van és az a két ember, akit felveszünk idénymunkára – mondta Hujber László, balatonboglári borász. Sokan járnak dolgozni a Balatonhoz nyáron Nikláról, Somogyvár térségéből és Öreglakról is. Hujber László elmondta: vannak érdeklődők Békésből és Tatabánya környékéről is, de szállást a borászatok nem tudnak biztosítani. 
 

Még metszőollója sem volt a jelentkező brigádnak 

– Volt olyan brigád, aki jelentkezett metszésre, de még metszőollót sem hoztak magukkal és fogalmuk sem volt róla, hogyan kell csinálni – mondta Tavaszi József, az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. vezetője. – Az ilyeneket azonnal elküldjük. 
A társaság elnöke hozzátette: a szőlőültetvényen vannak alkalmi munkavállalók, de egyre nehezebb embert találni. – Van olyan 17 hektárunk, amit a hozzáértő kézi munkaerő hiánya miatt nem telepítettünk be, pedig lett volna rá lehetőség, mondta Tavaszi József. Külföldön vannak olyan törekvések, hogy menekülteket alkalmazzanak a kertészeti ágazatban, de idehaza is van erre példa. Tavaszi József szerint minden megoldás szóba jöhetne, ha lenne is jelentkező. 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában