Oktatás

2024.08.18. 06:54

Iskolakezdés: alaposan apad a buksza, mire beül a diák az iskola padba

Ugyan még tombol a nyár, s a fiatalság élvezi a vakációt, sok családban már osztanak-szoroznak a szülők, mennyiből tudják majd kihozni gyermekeik beiskolázását. Csakúgy, mint a korábbi években, idén is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a tanszerek beszerzésekor a szülöknek, hogy meglegyen a gyerknek minden eszköze az iskolakezdéshez. Még így is nagyobb a forgalom az írószerboltokban.

Koszorus Rita

Sok családban már osztanak-szoroznak, mibe kerülnek a tanszerek az iskolakezdéshez.

Mostanra már megkapták az iskoláskorú gyerekek szülei a listát a pedagógusoktól, hogy milyen tanszereket kell megvásárolniuk a szeptemberi tanévkezdésre. A legtöbben ezekkel a kezükben igyekeznek eligazodni a különböző minőségű iskolaszerek rengetegében. A tudatosan készülők már augusztus első hetében elindulnak beszerző körútra, és megvásárolják a szükséges eszközöket az iskolakezdéshez.

 Ráérnénk még augusztus végén is bevásárolni, de mi szeretjük időben elkezdeni a bevásárlást.

 – mondta Hartner-Kalota Adrienn, aki két gyermekének, Juliannának és Dánielnek válogatott tanszereket. – Próbálunk okosan vásárolni, nem mindenből a legdrágábbat vesszük meg, és igyekszünk azt is felmérni, hogy miből maradt meg otthon, ami még az új tanévben is hasznosítható – tette hozzá. 

 Nagyjából vesszük csak most meg a füzeteket, és majd év közben eldől, hogy szükség van-e még valamire

 – mondta kérdésünkre Máténé Péter Erika. Hozzátette: minden egy kicsivel drágább lett tavaly óta, de muszáj megvenni a szükséges eszközöket. – Úgy gondolom, hogy érdemes a jobb minőségűt választani – vélekedett az édesanya. 

Fotó: Muzslay Péter


Akinek a gyermeke most kezdi az iskolát, annak kell igazán mélyen a zsebébe nyúlnia

 A legtöbb portál ugyanis úgy számol, hogy idén 25-30 százalékkal drágultak a tanszerek, s egy kétgyermekes családban, ahol mindkét gyermek alsó tagozatos, fejenként legalább 15 ezer forintba kerül a tanévkezdés. 

Idén eddig 25-30 százalékos a drágulás.

A legnagyobb összeget általában az iskolatáska teszi ki, amellyel a legtöbben nem hajlandóak kompromisszumot kötni, s olyat választanak, amely megfelelően védi a felszerelést és a gyermek hátát is. 
Az iskolakezdés minden évben igencsak megterhelő időszak, és nem csak anyagilag.  

Nehéz összehozni, hogy mindenkinek meglegyen mindene, cipője, ruhája, táskája.

 – vélekedett Péterfi Anna, akinek három gyermeke kezdi meg ősszel az új tanévet. Hozzátette: minden szeptemberben majdnem teljes szettet kell vásárolniuk a gyerekeknek. 
A nagyobb gyerekek már kiválasztják, mit szeretnek. Az igazán szerencsés szülők felsőbb éves gyermekei pedig meg is oldják egyedül a vásárlást, így az ezzel járó stressz­től mentesítik őket, csak a számlát győzzék fizetni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában