Forrás felhasználása

1 órája

Tízmilliárdokat kértek vissza, mert késik a tervezett beruházás

Módosult az európai uniós források felhasználásának módja, ezért a vármegyében támogatást nyert projektek több tízmilliárd forintnyi előlegét utalták vissza somogyi önkormányzatok az államnak. A hivatalos álláspont szerint ez nem befolyásolja a beruházások elkészültét.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

Egy 2021-es kormányrendeletre hivatkozva kétszáz somogyi projekt kiutalt előlegét vissza kellett fizetniük a pályázóknak. Megtudtuk, ez elsősorban azokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében megvalósuló beruházásokat érintette, amelyek készültsége nem érte el a 10 százalékot.

beruházás, kelevíz, kosárfonás
Sok beruházás már megvalósult a TOP Plusz-forrás segítségével, így a kelevízi kézművesbolt.

Barcson 2,5 milliárd forintnyi előleg visszafizetéséről döntött a képviselő-testület, ez nyolc pályázatot érint a Dráva menti városban: óvodafelújítást, sportcsarnok energetikai korszerűsítését. A város már 2,2 milliárd forintot visszafizetett a kapott támogatásból. Nagyatádon egy TOP Plusz pályázat érintett, amelyhez 280 millió forintot nyert a Rinya menti város. Ebből a szociális központ irodaépületének energetikai korszerűsítését valósítják meg. Ormai István polgármester elmondta: lényegében szakaszos finanszírozás következik, hiszen olyan ütemben kapják meg az elnyert pénzt, ahogyan azt fel tudják használni. Ehhez úgynevezett likviditási tervet kellett készíteniük a pályázóknak, vagyis meghatározni, hogy mekkora összeget mennyi idő alatt és mire használnak fel. 

Csokonyavisontán az idősek otthonában hiúsult meg a beruházás

Harasztia Attila, Csokonyavisonta polgármestere azt mondta: 108 millió forintot adtak vissza.
– Az idősek otthonában akartunk liftet kialakítani, parkrendezésre fordítottuk volna a pénzt – tette hozzá a polgármester. – A hivatallal szembeni nagy parkban akartunk közösségi teret kialakítani. Sajnos a tervezéssel sok idő ment el, ezért a pénzt nem tudtuk időben elkölteni – mondta a településvezető.

Balatonbogláron közel 500 millió forintnyi előleget kellett visszautalni. – Ezt egy technikai jellegű lépésnek ítéljük, ami a pályázat státuszát nem érinti. A projekt nem a megfelelő ütemben haladt, egyéves késésben van, de most felgyorsult, bízunk abban, hogy lesz sikeres pályázó – mondta Mészáros Miklós polgármester. Balatonboglár az 500 millió forintot városközpont megújítására, kerékpárút kialakítására fordítja.

A cél a források gyors felhasználása

A Magyar Államkincstártól a Nemzeti Fejlesztési Központhoz irányítottak minket, hogy megtudjuk, miért kérik vissza a kiutalt előlegeket. Ott azt a választ adták, hogy kiemelt cél a TOP Plusz-források minél gyorsabb felhasználása. S a már említett 2021-es kormányrendelet szabályozza a kiutalt előlegek felhasználását.

– Az eljárásrend szerint a projekt előrehaladásához a benyújtott likviditási terv alapján lehet előleget igényelni, mely adott naptári évre biztosítja a megvalósításhoz szükséges forrást, hogy továbbra is önkormányzati önerő nélkül haladhassanak a fejlesztések – írta a Nemzeti Fejlesztési Központ Kommunikációs Főosztálya sajtóválaszában. Vagyis csak egy évre kérhetnek előleget az önkormányzatok, s ha nem a megkötött szerződés szerint haladnak, új likviditási tervet kell benyújtaniuk. Ez tették most az érintettek, a fejlesztési központ szerint kétszáz projektet érint ez a rendelkezés. Úgy tudjuk Somogyban a TOP Plusz keretében 206 projekt 49 milliárd forint támogatást nyert a meglévő 79 milliárd forintos keretből.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában