Gyümölcslé

2024.09.07. 08:55

Messze termett narancs a helyi gyümölcs vetélytársa

Jelentősen megdrágultak a gyümölcslevek a boltokban. Az egyik multi polcán van olyan egyliteres százszázalékos narancslé, melyért 1600 forintot kérnek el. A somogyi termelők szerint a helyi áruk ökológiai lábnyoma jóval kisebb, emiatt is olcsóbbak, de nem csak ezért érdemes meggondolni, hol vásárolunk ivóleveket.

Marosi Gábor

Brazíliában az elmúlt 36 év legalacsonyabb narancstermése várható idén. Becslések szerint 25 százalékkal kevesebbet tudnak szüretelni az ültetvényekről. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyre drágábban vásárolhatunk narancslevet. Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a helyzet kritikus, és még csak egy folyamat közepén járunk. A csökkenő termőterületek miatt nehezebb őszibarackot és kajszit is beszerezni. 

Kláb Tamásné Bauer Viktória, a somogyi kosárközösség önkéntese és szervezője érdeklődésünkre elmondta, a helyi termékek ökológiai lábnyoma jóval kisebb, nem kell annyit szállítani. – A másik fontos szempont, hogy a helyi termelők által készített gyümölcslevek nem tartalmaznak tartósítószereket, nincsenek tele cukorral és a vitamintartalmuk is magas – hangsúlyozta. – A préselt leveket általában ősszel, télen és tavasszal vásárolják a legtöbben – tette hozzá Kláb Tamásné. 

Dani Viktória kutasi gazdálkodóportálunknak elmondta, ötliteres kiszerelésű, saját fáikról leszedett almából készült innivalójuk ára a multikban kapható bizonyos termékekhez képest jóval kedvezőbb. – Válogatott almából készülnek a levek, a préselés után közvetlenül pasztőrözünk, és nem adunk hozzá semmi adalékanyagot – emelte ki. – Sokan törekednek a minőségre, ezért nemcsak magánszemélyek, hanem egyre több somogyi étterem is a mi termékeinket választja. Megfelelő hőkezeléssel és jó minőségű zacskóban nagyon sokáig elállnak – tette hozzá Dani Viktória. 

Sokan a multikban veszik meg a drága gyümölcsleveket

Tomka Anna szennai gazdálkodó megkeresésünkre elmondta, sajnos a multik nagyon „elviszik” a vásárlókat. Sokan ott veszik meg a drága, nem éppen minőségi ivóleveket, ahelyett hogy vegyszermentes élelmiszert vásárolnának. – Nálunk biokontroll által minősített gyümölcslevet lehet venni – emelte ki Tomka Anna. – Alma, fekete berkenye, cékla, alma-cékla és alma-cékla-répa közül lehet válogatni. Mivel biotermékekről beszélünk, ezért az árképzésben ennek jelentős szerepe van. Ennek ellenére megvan a vevőkörünk. Az árakon tavalyhoz képest nem változtattunk, azonban indokolt lenne már – tette hozzá Tomka Anna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában