Zöldenergia

15 órája

Napelem a nélkülözőknek, fűtésre gyűjti a pénzt a szociális naperőmű

Az országban másodikként Lakócsa határában épült szociális napelempark: ez most már termel, az elmúlt hónapokban pedig már Mike, Istvándi és Ötvöskónyi határában is épült egy-egy hasonló naperőmű, amelyek szintén a nélkülözők fűtésszámláit csökkentik.

Marosi Gábor

Fotó: Csabai István

A horvát–magyar határtól néhány kilométerre, Lakócsán egy éve épült fel az ország második szociális naperőműve. Azóta a panelek folyamatosan gyűjtik a napenergiát és táplálják be az elektromos hálózatba, így az idei telet már könnyebbé teszik a nélkülözőknek. A Máltai Szeretetszolgálat uniós forrásból építette. 
Romhányi Tamás, a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, a napelemek által termelt áramot a szolgáltató megvásárolja és bekerül a villamosenergia-hálózatba. Az ebből befolyt pénzt egy szociális alapba helyezik, és abból támogatják a rászoruló családokat havonta. – Átlagosan 120 ezer forint fűtéstámogatást kaphatnak azok a rászoruló családok, akik részt vesznek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Zöld Fűtés pályázatában. Az ehhez szükséges összeget az országban felépített 21, köztük 4 somogyi szociális naperőműben megtermelt és értékesített energia árából tudjuk finanszírozni. Országosan 2000 családnak tudunk ezzel segíteni – hangsúlyozta Romhányi Tamás.  

 Az előrefizetős mérőórák egyenlegét töltjük fel, vagyis nem pénzt kapnak az érintettek. Erre a lehetőségre pályázni kell, ebben a Jelenlét pontjaink tudnak segíteni, és utána van lehetőség arra, hogy segítséget nyújtsunk. Aki nyer, és nem rendelkezik előrefizetős mérőórával, annak a szolgáltató ingyen felszereli. Egy ilyen óra 40 ezer forintba kerül.

 – tette hozzá. 
A Máltai Szeretetszolgálat hat havi fűtésköltséget tud támogatni október 15-e és április 15-e között. Hideg idő esetén eltérhet az időszak. Havonta átlagosan 20 ezer forinttal töltik fel a mérőórák egyenlegét, de településenként ez is változhat. 

Szociális naperőmű látogatás. Lakócsa 2023.09.13
Szociális naperőmű látogatás. Lakócsa 2023.09.13
Fotó: Majoros Árpád Csaba

Tizenhat somogyi falut támogatnak 

– A pályázat részeként norvég fűtőpanelt, vagy ahhoz hasonló, nagy teljesítményű elektromos fűtőtestet adunk a családoknak – mondta Romhányi Tamás. – Nem az egész házat fűti ki ez a „radiátor”, hanem egyetlen helyiségben, környezetbarát módon biztosítja a meleget. Ha az elektromos panelek megállás nélkül, 24 órában működnek, akkor is annyit fogyasztanak, hogy a havi 20 ezer forintos keret fedezi azt. Somogyban Lakócsa, Mike, Istvándi és Ötvöskónyi mellett Pál­major, Csököly, Táska, Kőkút, Nagykorpád, Kastélyosdombó, Pusztakovácsi, Drávagárdony, Somogyfajsz, Rinyaszentkirály, Büssü és kazsoki családok jogosultak arra, hogy pályázzanak fűtéstámogatásra. 
 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában