Színezd újra

1 órája

Gyöngyfa-nap: ép és sérült fiatalok közösen színezték újra a környezetünket

A természetet színeznék újra értelmi sérült és ép fiatalok, akik közösen díszítették fel a Rippl-Rónai utcát a Gyöngyfa Napközi Otthon előtt az elfogadás és a környezetvédelem jegyében. A Gyöngyfa-nap több éve népszerű esemény Kaposváron.

Kovács Gábor László

– Nem egyszerű, de gyönyörű vele az élet! – mondta érdeklődésünkre a halmozottan sérült, születési rendellenességgel világra jött lányáról Csizmadia Hajnalka, aki kerekesszéket tolva hozta el gyermekét a kaposvári „Színezd újra, színezd újra!” napra a Gyöngyfa-nap keretében. A Bárczyba iskolába járnak, és az egész suliközösség eljött a Gyöngyfába, ahol a Bárczy tanárainak rockzenekara is fellépett. Közben a Rippl-Rónai utcát közösen díszítették fel sérült és ép fiatalok, órákon át rajzoltak és kézműveskedtek. Egy interaktív játék keretében kövekből, ágakból, virágokból raktak össze installációkat.   

Gyöngyfa-nap
Gyöngyfa-nap Kaposváron

– A természet megóvása közös ügyünk, a jövőnk záloga, mindannyiunk érdeke! – jelentette ki  Sándor Ildikó, a Gyöngyfa nappali ellátásvezetője. – Az egészséges Kaposvár programhoz kapcsolódtunk, mert egészségesen élni csak egészséges környezetben lehet. A klímaváltozást a gondozottjaink is a bőrükön érzik, ezért választottuk ezt az idei témánknak. Azt szeretnénk, ha alkotásaink mosolyt csalnának az erre járók arcára. 

 

A vendéglátós középiskolai tanulók a rendezvényen zsíros kenyeret kentek és felszolgáltak, és azt tervezik, hogy áthívják a Gyöngyfa gondozottjait cukrász foglalkozásokra is, mondta Kárász László, a KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. 

A Kaposvári Szociális Gondozási Központ Gyöngyfa Napközi Otthona 32 férőhelyes, de most 35 fiatalt fogadnak be, vagyis a kihasználtságuk több mint 100 százalékos. A tanköteles korból kikerültek vehetik igénybe a nappali ellátást. Nincs felső életkor, amíg van hova hazamenniük, addig Gyöngyfában is várják őket. A készség és képességfejlesztésre koncentrálnak, különböző projektekben mindenkinek tudnak feladatot adni, segítve a felnőtté válásukat.   

Bár 16 év a tankötelesség felső határa, de az érintettek különleges engedéllyel 24 éves korukig maradhatnak az oktatási rendszerben. magyarázta Sándor Ildikó. Szakiskolai végzettséget is tudnak szerezni, de probléma, hogy a nyílt munkaerőpiacon kicsi az esély, hogy el tudnak helyezkedni. Jelenleg 10-en dolgoznak a gyöngyfások közül, részben külsős munkahelyen, olyan munkákat betöltve mint rongyszőnyeg készítés, vagy dosszié hajtogatás. A munka felnőttséget szimbolizáló tevékenység, és az érintettek önértékelésének és önbizalmának is jót tesz. 

A megnyitón Szita Károly polgármester elmondta: a fogyatékossággal élőket régen eltakarták volna, de ez mára megváltozott Kaposváron, mert egy közösség akkor tökéletes, ha abban mindenkinek helye van.  

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában