Elstartolt az őszi haltelepítési szezon a Balatonon

3 órája

Irmapusztán hagyták az iszap ízét

Elkezdődött az őszi haltelepítési szezon a Balatonon, amelynek során 300 000 kilogramm pontyot és 6000 kilogramm süllőt költöztetnek a tóba december közepéig.

Hajdú Marianna

 A halakat a Balatoni Halgazdaság Nonprofit Zrt. irmapusztai tógazdaságából halásszák le, és a tó keleti és középső medencéjébe telepítik őket. 

rmapusztai tógazdaság dolgozói pontyokat válogatnak a Balaton őszi haltelepítéséhez.
Az Irmapusztai tógazdaságban háromnyaras pontyokat válogatnak az őszi haltelepítés során
Fotó: Németh Levente / Forrás: Németh Levente

Pontytelepítés a Balatonban – a mennyiség és minőség összhangja

A telepített pontyok átlagos súlya 1,2 kilogramm körül mozog, ami ideális méret a horgászok számára. A Balatoni Halgazdaság Nonprofit Zrt. horgászati ágazatának vezetője, Nagy Gábor elmondta, hogy a haltelepítések célja nemcsak a horgászok kedvének eleget tenni, hanem a tó ökológiai egyensúlyának megőrzése is. A Balaton természetes pontyszaporulata sajnos nem elég ahhoz, hogy a horgászok által kifogott halak pótlása megoldott legyen, ezért évről évre több tonna halat kell a tóba telepíteni.

A pontyok és süllők telepítése különösen fontos, hiszen ezek a halfajok a horgászok körében nagy népszerűségnek örvendenek. A Balaton három fő medencéjében egyenletesen történik a halak telepítése.

Nemcsak a horgászoknak – az asztalra is prémium minőségű halak kerülnek 

A haltelepítés során leválogatott halak közül több tonnányi prémium minőségű hal jut kereskedelmi forgalomba, amelyek hamarosan az üzletek polcain is megtalálhatóak lesznek. Azt ígérik, hogy ezekben a halakban nyoma sincs a tavi halakkal kapcsolatban gyakran emlegetett iszapíznek. 

Nagy Gábor kiemelte, hogy a telepítési folyamat során különös figyelmet fordítanak a halak egészségére és ízminőségére, ami egyedülállóan jó minőségű halhúst eredményez.

A halgazdaság szakemberei többször is vakteszteket végeztek tapasztalt szakácsokkal, akik megerősítették, hogy a telepített halak húsa rendkívül tiszta ízű és kiváló minőségű. 

Prémium minőségű halakat emelnek ki daruval az Irmapusztai tógazdaságból, hogy a Balatonba telepítsék őket az őszi haltelepítési szezon során.
Az áttelepített halak kifogástalan minőségű húst bíztosítanak a balatoni horgászoknak
Fotó: Németh Levente / Forrás: Németh Levente

A haltelepítés december közepéig folytatódik

Az őszi haltelepítési szezon ezen a héten kezdődött és az elkövetkező hetekben mázsaszámra költöznek pontyok és süllők a Balatonba. A haltelepítést december közepéig folyamatosan végzik.

A Balatonba telepített halak gyorsan alkalmazkodnak új élőhelyükhöz. Korábbi megfigyelések szerint néhány órán belül akár jelentős távolságokat is megtesznek. Ez azt jelenti, hogy szinte az egész Balatonon lehetőség nyílik a frissen telepített pontyok kifogására.

A telepített halak jelentősége a Balaton ökológiájában

A haltelepítések nemcsak a horgászok számára fontosak, hanem a Balaton ökológiai egyensúlyának megőrzéséhez is nélkülözhetetlenek. A pontyok természetes szaporulata nem elégséges, mivel a tápanyagok korlátozottak a tóban, és az ívási körülmények sem mindig ideálisak. Ennek következtében a haltelepítés segít fenntartani a megfelelő halállományt, ami a tó egészséges ökoszisztémájának alapja.

A Balatonra telepített pontyok és süllők nemcsak a tó élővilágát gazdagítják, hanem a helyi gazdaságot is támogatják, hiszen a kiváló minőségű halak nemcsak a horgászok, hanem az éttermek és üzletek kínálatában is helyet kapnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában