Újabb vármegyék érintettek

2 órája

Madárinfluenza: Somogy küszöbén a veszélyes vírus

A szomszédos vármegyében is felütötte a fejét a járvány. A madárinfluenza már Somogyot is fenyegeti.

Hajdú Marianna

A gazdák küzdenek a madárinfluenza terjedésének megállításáért

Forrás: pixabay

A madárinfluenza újabb vármegyéket ért el Magyarországon a Nébih legújabb közleménye szerint, és a vírus egyre közelebb kerül Somogyhoz

Kiskacsák a füvön, madárinfluenza járványvédelmi intézkedések szükségessége.
A madárinfluenza terjedése miatt szigorú járványvédelmi intézkedéseket vezettek be. Az állattartóknak kiemelten fontos betartani a zárt tartásra és etetésre vonatkozó előírásokat
Forrás: pixabay


Fejér vármegyében, Mezőfalván egy 17 000 kacsát számláló gazdaságban merült fel először a madárinfluenza gyanúja. Az állatoknál idegrendszeri tüneteket figyeltek meg, valamint csökken a takarmány- és vízfogyasztás, és több elhullott példányt is találtak. A Nébih laboratóriuma az ellenőrzés során megerősítette a madárinfluenza jelenlétét, és megkezdték a szükséges intézkedéseket.

A friss hírek szerint a fertőzés Fejér mellett Hajdúnánáson pedig egy hatalmas, több mint 23 000 kacsát tartó gazdaság került veszélybe. Itt a tojástermelés visszaesése és a vízfogyasztás csökkenése volt az első jel, hogy valami nincs rendben. A gazdák aggodalma valósággá vált, amikor a szakemberek azonosították a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát.

A fertőzött gazdaságokban azonnal elrendelték az állományok felszámolását, hogy megakadályozzák a járvány terjedését. A hatóságok kijelölték a környező településeken a védelmi és megfigyelési körzeteket, ahol szigorú járványvédelmi kezeléseket is bevetettek. 

 

A madárinfluenza jelenlegi terjedésében előfordulhat, hogy a vadon élő madarak is szerepet játszanak, ezért a Nébih arra hívja fel a figyelmet, hogy a járványvédelmi előírások betartása elengedhetetlen. Az ország magas kockázatú területein kötelező a kereskedelmi célból tartott baromfik zárt tartása, míg a nem kereskedelmi célból tartott baromfik zártan etetése és itatása. Az ország többi területén a baromfik zártan etetése és itatása és a takarmányt, valamint az alomanyagot is zárt helyen kell tárolni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában