2 órája
Áll a bál az aflatoxinos a kukorica miatt, felfüggesztették a kereskedést
Az aflatoxin szennyezettség miatt átmenetileg felfüggesztette a kukorica felvásárlását az egyik kaposvári agrárcég. Több somogyi termelők nehéz helyzetbe került, a kukorica raktáron van, miközben sürgősen szükség lenne a bevételre.
Fotó: Lang Róbert
Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy összesen 500 hektáron termesztettek kukoricát, melyből száz hektárnyi volt a silókukorica. A kukoricánál előfordult aflatoxin fertőzöttség, de mértéke bőven a határérték alatt volt. Papp László, somogyszentpáli Szentpál Zrt. elnöke közölte: 280 hektáron teremszettek kukoricát, az összeset eladták. A kukorica mentes volt az aflatoxintól. Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke elmondta, náluk is kimutatták az aflatoxint kukoricában, de ez a takarmányozási határérték alatt van. A takarmányozási célra legfeljebb 20 ppb lehet ez az érték. -Nekünk átlagban 6 ppb ez az érték – mondta. -Még nem adtuk el az árut, jelenleg a piaci érték alatti árat kínálnak érte.
Felmerül a kérdés: piac ár alatt nem toxinos a kukorica? Egyelőre várunk az értékesítéssel, abban reménykedem, hogy javul a felvásárlási ár.
– A belföldi értékesítést és az exportot is erősen befolyásolja a mostani kukoricapiaci helyzet – hangsúlyozta Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezetője. A korábbi években könnyebben meg lehetett mondani egy adott térségnél, hogy melyik a toxinnal fertőzött terület. Az idén a korábbihoz képest lényegesen nagyobb mennyiségű növényt érinthet a probléma, s szerintem nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egyes körzetben a kukorica toxinos vagy nem toxinos. A gond azokat a térségeket különösen sújthatja, ahol az integrációban sok kistermelőtől vették át az árut.
Folyamatosan érkezik a kukorica eredménye
A szakember is közölte, hogy a kukorica betakarítása október utolsó hetében befejeződött, folyamatosan érkeznek a vizsgálati eredmények. A cég az aflatoxin-szennyezettség kapcsán kialakult helyzet miatt a napokban felfüggesztette a kukorica felvásárlását.
Ha a kukoricát most elkezdenénk Olaszországba szállítani, szinte biztos, hogy majdnem minden negyedik, ötödik kamiont visszaküldenék.
– mondta Hanyecz Imre. – Nem tudom, hogy nálunk meddig tart a felvásárlás szüneteltetése. A piac majd megoldja valamilyen szinten a problémát.
Az ügyvezető arról is szólt: a kukorica most tonnánként 50-80 ezer forintba kerül, az aflatoxin szinttől függ az ár. Amelyik nem szennyezett, azért csaknem 78-80 ezer forintot adnak a kereskedők, de ebből kevés van, míg a toxinnal szennyezett áru ennek jóval olcsóbb. Hanyecz Imre kiemelte, most az a céljuk, hogy a korábban megkötött 50 ezer tonna kukorica kiszállításáról szóló szerződést teljesítsék. Az utóbbi három hétben csaknem 15 ezer tonnát vittek Olaszországba és a belföldi felhasználóknak. A toxinnal kapcsolatos reklamáció ezúttal 20 százalék, szemben a tavalyi nullával. Reklamáció esetén tonnánként akár 20-30 euró is lehet a büntetés, amit a kereskedő fizet.
Baranyai: jó lenne, ha helyreállna a bizalom
Baranyai Sándor, a Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetségének somogyi elnöke kiemelte: a kukoricánál komoly aflatoxin fertőzöttséget jeleznek a laboratóriumi eredmények. Az elnök szerint senki nem tudja megmondani, hogy ténylegesen milyen mértékű a toxin fertőzöttség, s a kialakult helyzet miatt gyakori, hogy a termelők és a kereskedők között elveszett a bizalom.
A probléma ott kezdődik, ha egy termelő megakarja vizsgáltatni a kukoricát, akkor többször a megrendeléstől számított egy héten belül nem kerül sor a mintavételre.
– jegyezte meg Baranyai Sándor.
Mire laboreredmény lesz, addig akár 2-3 hét is eltelhet, ráadásul óriásiak a költségek, amit a termelő fizet.
Baranyai Sándor rámutatott: számos esetben a laborvizsgálat csak tárgyalási alapot jelent. Egyes kereskedők arra hivatkoznak, hogy az eredmény tájékoztató jellegű, s majd az áru rendeltetési helyén lezajló vizsgálat döntheti el az termény értékét.
Csakhogy a termelők nem tudják, hogy az elszállított kukoricával mi történik útközben, illetve a végfelhasználónál milyen körülmények között zajlik a laborvizsgálat. A gazdálkodó csak addig tudja vállalni a felelősséget, amíg a termény el nem hagyja a telephelyét.
Az is előfordulhat, hogy a gazdálkodó a kialkudott ár felét kapja a kukoricáért, de az sem zárható ki, hogy árut visszahozzák Magyarországra a termelő költségére.
– Kiszolgáltatott helyzetben vannak a gazdálkodók teljes a bizonytalanság – mondta Baranyai Sándor. – Szükségük van a bevételre, nem azért termelték a kukoricát, hogy a raktárban maradjon. Az lehet a megoldás, ha ismét helyre állna a bizalom a termelő, a kereskedő és a végfelhasználó között.
Mi az az aflatoxin, és hogy kerülhetnek a kukoricára?
Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő mikotoxinok, amelyeket penészgombák termelnek. Az Aspergillus flavus egy gyakran előforduló penészgomba, amely magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjed leginkább, és főként a mogyorót és bizonyos gabonaféléket támad meg. A gomba a talajon telepszik le, és ott rothadásnak indítja a gazdanövényt. Legalább 13 különböző aflatoxint találhatunk a természetben. A mikotoxinok közül az aflatoxin B1 (AFB1) a májban aflatoxin M1-é (AFM1) alakul át, amely szintén rákkeltő hatású, és megjelenik a tehéntejben, valamint a tejtermékekben. Az aflatoxinok továbbá okozhatnak a szervezetben májbetegségeket, autoimmun betegséget, a szívet érintő gyulladásos betegséget és ételallergiát.