Vármegyei időjárás

2024.06.29. 07:46

Helyenként záporok és zivatarok is kialakulhatnak, de a legtöbb helyen szikrázó napsütésre számíthatunk

Szikrázó nyári napsütés valószínű, esetleg ÉK-en fordul elő zápor. Élénk lesz az ÉK-i szél. 30-35 fokos, országos hőség ígérkezik.

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Somogy vármegye térségében szombaton napsütéses, kifejezetten meleg, hőség napra készülhetünk. A maximum hőmérséklet országos átlagban meghaladja a 30 fokot, a déli országrészben többfelé elérheti a 35 fokot. Általában csapadékmentesen telik a nap, bár elvétve előfordulhat futó, kis körzetet érintő zivatargóc, melyre a Tiszántúl térségében látszik nagyobb esély. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz, zivatargóc környezetében lehetnek átmeneti, erősebb széllökések. Ideális strandidő várható, de az UV sugárzás nagyon erős lesz (UVI 7-8) a déli, kora délutáni időszakban! Délután, este mérsékelt gomoly- és fátyolfelhőzet szűrheti a napsugarakat helyenként. Csapadék nem valószínű. Éjszaka folytatódik a nyugodt, eseménytelen időjárás. Kitisztul az ég, csillagfényes, derült idő valószínű gyenge légmozgással. Hajnalban kezdhet élénkülni a déli szél.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat reggel 19,
szombat délután 33,
vasárnap reggel 21 fok körül alakul.

Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Továbbá nagyon erős az UV-B sugárzás, rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Védekezzünk a káros sugarak ellen lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet!

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Vasárnapra élénkülő, a Dunántúlon megerősödő D-ies széllel tovább fokozódhat a hőség. A déli országrészben a 36 fokot is elérheti a maximum érték. Napos, gyengén gomolyfelhős, igazi strandidő látszik jellemzőnek, estig csapadék esélye nélkül. Éjszaka hidegfront érkezése körvonalazódik mely előtt már az este folyamán labilizálódhat a légkör, azaz kialakulhatnak szórványosan zivatargócok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában