Vármegyénk időjárása

2024.07.10. 07:58

Folytatódik a kánikula

Szerdán kissé még tovább fokozódhat a hőség vármegyénkben, a hőmérők higanyszála tartósan harminc fok felett lesz.

Sonline.hu

Fotó: Lang Róbert

Továbbra is a déli országrészben várható a melegebb, ahol foltokban már a 39 fokot közelítheti, elérheti a maximum érték. A napi középhőmérséklet az ország legnagyobb részén 28-30 fok lehet. Általában országszerte napos-gomolyfelhős idő lesz jellemző a nappali időszakban, csapadék nélkül.
Késő este, éjjel, egy hazánktól észak, északnyugatra elhelyezkedő hidegfront hatására az északnyugati határvidéken feltámadhat az északi szél, labilizálódhat a légkör, nő az esély zivatargóc kialakulására. Meleg, zömmel 20 fok feletti minimum hőmérséklet valószínű.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szerda reggel 21,
szerda délután 37,
csütörtök reggel 20 fok körül alakul.

Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Csütörtökön is a déli országrészben várható a melegebb, míg északon és északnyugaton a mérsékeltebb hőség. Napos-gomolyfelhős időre van kilátás gyenge, mérsékelt É-ias légmozgással. Délután, este és éjjel ismét, de csak elvétve alakulhatnak ki helyi, zivatargócok.
  • Pénteken várhatóan fokozódik a nagy meleg, országszerte forrósággal, perzselő napsütéssel. Délkeleten akár a 40 fokot is elérheti a maximum hőmérséklet. Délutántól - valamivel nagyobb eséllyel, mint csütörtökön - előfordulhatnak szórványosan záporok, zivatarok, de a napsütésé lesz a főszerep.
  • Hétvégére - növekvő bizonytalansággal, de még alapvetően marad a nagy meleg, és továbbra is kialakulhatnak szórványosan záporok, illetve zivatarok. Egy hidegfront közelíti meg, majd vonul át térségünk felett, hatására a jövő hét elejétől előreláthatólag valamelyest mérséklődhet a nagy meleg.
    forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában