Vármegyénk időjárása

2024.07.12. 07:58

Marad a perzselő forróság

Pénteken is forrósággal, perzselő napsütéssel kell számolnunk vármegyeszerte.

Sonline.hu

Fotó: Pheelings media

A 40 fokot többfelé elérheti a maximum hőmérséklet. Többségében csapadékmentesen telik a nap, bár a délutáni gomolyképződést követőn, este, illetve éjjel ismét előfordulhatnak szórványosan, kis körzeteket érintően, de esetenként heves záporok, zivatargócok. Hajnaltájt a Dunántúl északi térségében felélénkülhet az északi szél. Alig frissül fel a levegő, jellemzően 22-25 fok ígérkezik a leghűvösebb, hajnali időszakban is.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek reggel 21,
péntek délután 36,
szombat reggel 19 fok körül alakul.

Országos hőség, sőt, nagy területen forróság van, ez pedig tartós stresszt gyakorol mindenkire - kifejezetten a kisgyermekek és az idősek szervezetére. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, a szervezet egyre jobban elfárad (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Szombaton egy elgyengülő hidegfront éri el az országot északnyugat felől. Jelentős változást nem okoz, marad a napsütéses, nyári idő. Az ország északnyugati, északi harmadán felélénkülő É-i szél mellett néhány fokkal alacsonyabban tetőzhet a nappali felmelegedés, míg délkeleten, délen 1-2 fokot még fokozódhat is a hőség. Késő délután, este, az elmúlt napokhoz képest több helyen heves zivatarok is kialakulhatnak. Országos szinten továbbra is csapadékmentesen telik várhatóan a nap. Az éjszaka második felében, hajnalban már csak elvétve lehet csapadékgóc, lenyugszik a légkör, tisztul az égbolt.
  • Vasárnap előreláthatólag folytatódik a hőség. Változóan napos, gomoly- és fátyolfelhős időben északnyugaton lehet elviselhetőbb a meleg, míg délen, délkeleten 40 fok körüli értékek a valószínűbbek. Késő délután, este lehetnek helyi zivatargócok, nagyobb eséllyel a Duna térségétől keletre.
  • A jövő hét első napjai sem ígérnek még érdemi változást. Országszerte az évszakos átlagnál jelentősen magasabb, 34-41 fok körüli maximum, illetve 28-30 fok körüli középhőmérsékletekkel számolhatunk. Erős napsugárzás, délutánonként gomolyfelhősödés marad a jellemző. Esténként, éjszakánként kis körzetekben lehetnek zivatargócok, de jellemzőbb marad a csapadékmentes időjárás.
  • Szerdára egy hidegfront érkezése körvonalazódik. Még bizonytalan, mekkora változást hozhat, egyelőre az látszik valószínűbbnek, hogy a Dunántúlon, ország nyugati felén szélerősödéssel, de csapadék nélkül mérséklődik a hőség, míg keleten erős hőségnapot követően, estefelé szórványos, heves zivatarok pattanhatnak ki.
    forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában