Vármegyénk időjárása

2024.08.26. 07:59

Tovább kedves az időjárás a nyaralóknak

Hétfőn folytatódik az alapvetően napsütéses, meleg, nyaralóknak kedvező időjárás.

Klein Péter Nándor

Fotó: Lang Róbert

Délelőtt a Dunántúl térségében lehetnek mérsékelten felhős időszakok. Délután országszerte fátyol- és gomolyfelhősödés zavarhatja, szűrheti a napsugarakat. A nyugaton és keleten, hajnalban még élénkebb szél délelőtt mérséklődik. Napközben országszerte gyenge légmozgás a valószínűbb, de az esti időszakban ismét erősödő északias szél támadhat.
Este és az éjszaka folyamán elszórtan, kevés helyet érintően, nagyobb valószínűséggel főként a Dunántúl területén. A dunántúli és a tiszántúli területeken várható erősebb szél, míg a középső országrészben inkább csak élénkül a légmozgás.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő reggel 19,
hétfő délután 33,
kedd reggel 19 fok körül alakul.

Front nincs, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Kedden változóan napos-felhős, fülledt, meleg időben hajnalban, majd több órás szünetet követően késő délutántól fordulhatnak elő szórványosan záporok, zivatarok. A csapadék eloszlása még nagyon bizonytalan, de most az látszik valószínűbbnek, hogy hajnalban kis számban, inkább nyugaton és keleten, míg estefelé nagyobb számban, elsősorban a Duna-Tisza közén és a folyók tágabb környezetében fordul elő. Napközben legyengül az É-i szél, de este helyenként ismét szélerősödésre van kilátás.
  • Szerdán ismét zavartalanabb napsütésre van kilátás gyenge fátyol- és gomolyfelhőzettel, 35 fok körüli maximum hőmérséklettel. Egyelőre erre a napra kevéssé látszik zápor vagy zivatar kialakulásának esélye, bár az éjszakai órákban labilizálódhat a légkör, így nem kizárható egy-két góc előfordulása.
  • Csütörtöktől a hónap, majd a hét végéig lényegi változás nem körvonalazódik térségünk időjárásában. Marad az évszakos átlagnál jóval melegebb idő. Többségében 30 fok felett, de 35 fok alatt várhatóak a délutáni maximum hőmérsékletek. A hajnalok várhatóan kellemes felfrissülést hoznak, így elviselhetőbb lehet a meleg. Alapvetően napsütéses, nyaraló idő lesz a jellemző, de időnkénti felhősödések is előfordulnak. Jelentős, tartós eső érkezése nem valószínű, azonban elvétve, kis körzeteket érintően előfordulhat záporeső, zivatargóc az esti, éjszakai órákban. Időről-időre átmenetileg felélénkülhet az É-ias szél, de alapvetően mérsékeltnek ígérkezik a légmozgás.
    forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában