Vármegyénk időjárása

2024.09.05. 07:58

Esti záporok hozhatnak enyhülést

Csütörtökön is napsütéses, túlnyomó részt nagyon meleg idő várható, azonban napközben felélénkül, este meg is erősödhet a keleties szél, amit hozhat enyhülést.

Klein Péter Nándor

Fotó: Ladoczki Balazs

Az esti időszakban vármegyénket is megközelítheti egy tőlünk nyugatra található ciklon csapadékzónája. Este, majd éjjel kevés helyet zápor is érinthet. Sőt, zivatar előfordulásával lehet számolni. Az eleinte még élénk szél éjjel fokozatosan mérséklődik. 

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök reggel 17,
csütörtök délután 33,
péntek reggel 19 fok körül alakul.

Fronthatás nem terheli szervezetünket, de folytatódik a kánikula, amely tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Pénteken már mérséklődni kezd a hőség, és előreláthatólag a nap is kevesebbet süt. Változó erősségű, a korábbinál kissé erősebb fátyol- és gomolyfelhőzet zavarja meg időről-időre. Kissé megnő a légköri labilitás, azaz nagyobb eséllyel alakulhat ki helyi zápor, zivatargóc, de továbbra is kis körzeteket érint és nem mindenhol esik eső. Tartós, áztató eső érkezése egyelőre nem látszik. Általában gyenge, mérsékelt légmozgás a valószínű, de itt-ott átmenetileg felélénkülhet a szél.
  • A hétvége időjárását nézve egyelőre valószínűbb, hogy a térségünket nyugat felől megközelítő frontok továbbra is megtorpannak a Kárpát-medence határánál, így jelentős változás nem tud bekövetkezni a légköri helyzetben. Mérsékeltebb hőség, változó erősségű gomolyfelhőzet melletti napsütés és szórványosan, elsősorban délután, este kialakuló helyi záporok, zivatargócok jellemezhetik az időjárást.
  • A jövő hét első felére tolódott annak az esélye, hogy Nyugat-Európa felől fölénk helyeződjön egy mediterrán ciklon nedvesebb, hidegebb légtömege. Amennyiben addig nem változik jelentősen az előrejelzés, a jövő hét első napjai meghozhatják a komolyabb lehűlést és még igen bizonytalan eloszlásban, de számottevőbb csapadék érkezésére is esély nyílik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában