Megyei időjárás

2024.09.24. 07:15

Hullámzó frontrendszer hozhat bármit a havon kívül

Kedden hullámzó frontrendszer éri el hazánk térségét nyugat felől.

Fotó: Tyugay Olga

A Dunántúl fölé már délelőtt vastagodó felhőzet sodródik, melyből nyugat felől egyre többfelé eleredő záporesőkre, illetve dörgéssel, átmeneti hevesebb esővel járó zivatarra is számítani kell. Eközben a középső országrészben egyre határozottabb felhősödés melletti időszakosabb napsütésre, míg keleten kezdődő felhősödés melletti napsütésre van kilátás.
Délután, nyugaton további záporesők, zivatarok melletti felhős, hűvös idő a valószínűbb. A középső országrészben is erősebben felhős égbolt válik jellemzőbbé és elszórtan kisebb esők, záporok is kialakulnak. Keleten még lehet szűrt napsütés, de ott is vastagszik a felhőzet. Csapadék abban a térségben még nem valószínű.
Északnyugaton, nyugaton visszaesik a hőmérséklet, míg keleten, délkeleten az élénk D-i szélnek is köszönhetően kitart a késő nyáriasan meleg idő.
Éjjel nyugaton már csökken a csapadék valószínűsége. A középső és keleti országrészben viszont szórványosan, de sokfelé lehet átmeneti záporeső.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő délután 24,
kedd reggel 15,
kedd délután 20,
szerda reggel 13 fok körül alakul.

Számottevő fronthatás nem terheli szervezetünket. A frontérzékenyek javulást tapasztalhatnak. Jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre nem kell számítani, a legtöbb időjárás okozta tünet enyhül, illetve megszűnik. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szerdán előreláthatólag kelet felé mozog a szórványos esőket adó felhőzet. Nyugaton már délelőtt kisüthet a nap, míg a keleti országrészben a délután második feléig szórványosan, ismétlődően előforduló záporesőkkel lehet számolni. Keleten még élénk D-ies szél ígérkezik.

- Csütörtökre egy nyugat felől közeledő ciklon előoldalán élénk, olykor erős lökésekkel is kísért DDNY-i szél mellett változóan napos-felhős égbolt és enyhe, délkeleten meleg idő látszik a legvalószínűbbnek. Jelentős eső nem látszik, de elszórtan, kis területet érintően, előreláthatólag főként az északi határvidéken futó záporeső kialakulhat.

- Péntekre – már jelentősen megnövekszik az előrejelzés bizonytalansága. A nap túlnyomó részében még melegfronti hatás, erős DNY-i széllel érkező meleg, többségében napos idő látszik valószínűbbnek. Estére ígérkezik a ciklon hidegfrontjának érkezése nyugat felől, ÉNY-i széllel, felhősödéssel, záporesőkkel, de a részleteket tekintve még nagyon nagy az előrejelzési bizonytalanság.

- Szombaton előreláthatólag az átvonuló hidegfront okoz szeles, felhős, szórványosan esőkkel, zivatarokkal is tarkított változékony időjárást. Északnyugaton jelentősen visszaeshet a hőmérséklet, míg délkeleten még valószínűbb az enyhe idő a délutánra várható csapadék és szél érkezéséig.

- Vasárnap az átvonuló front mögött, nyugat felől kitisztuló égbolt, napsütés, keleten még felhős, szeles idő, elgyengülő záporok látszanak most valószínűbbnek. Országszerte hűvösebbre fordul. forrás: eumet.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában