Vármegyei időjárás

2024.09.12. 07:49

Tovább növekedik a felhőzet vármegyénk felett

Az ország többi részén még többórás napsütés várható, aztán délutántól-estétől mindenhol felhősödés kezdődik. A Dunántúlon az északnyugati szél megélénkül, helyenként erőssé is válhat. A nappali hőmérséklet általában 20 és 28 fok között alakul.

Sonline.hu

Fotó: Virojt Changyencham

Somogy vármegye térségében csütörtök délelőtt Az ország keleti 2/3-án nyugodt, változóan napos-felhős és egy közelgő ciklon előoldalán, déli légmozgással érkező enyhébb légtömegnek köszönhetően melegedő idő lesz jellemző. A Nyugat-Dunántúlon már felhősödéssel, az északi szél élénkülésével és szórványosan záporok, a délnyugati térségben kis eséllyel mérsékeltebb zivatargócok kialakulásával lehet számolni. Délután, a középső, este a keleti országrész felett is megnövekszik a felhőzet. Eközben a Dunántúlon tovább erősödő északnyugati szélben tartósabb esők, heves záporok alakulhatnak ki. A ciklon hidegfrontja, a vele érkező erős északnyugati szél, illetve a csapadék folyamatosan terjeszkedik kelet felé. Várhatóan az esti órákban éri el a középső országrészt, ahol előreláthatólag megtorpan.
Péntekre virradó éjjel, a Dunántúlon szeles, borongós, esős időre van kilátás. Jelentős mennyiségű eső is összegyűlhet. A középső országrészben is élénkül a szél, felhős lesz az ég, de szórványos, záporos csapadék látszik most valószínűbbnek. 

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök reggel 15,
csütörtök délután 20,
péntek reggel 10 fok körül alakul.

Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Péntekre esős, zivataros, szeles idő és további jelentős lehűlés ígérkezik. A nyugat felől érkező ciklon és frontrendszere keresztezi az országot NY-K irányban. A csapadék mennyisége, eloszlása még bizonytalan. Elszórtan jelentősebb, 20-30 mm-t meghaladó mennyiségű eső is lehullhat. Egyelőre az látszik valószínűbbnek, hogy délelőtt elsősorban a Tisza vonalától nyugatra esik, majd délután, este áthelyeződik az ország keleti felére a csapadékmező. Ekkor zivatarok is kialakulhatnak. Nyugaton az évszakos átlagnál több fokkal alacsonyabb, keleten eleinte még átlag körüli lehet a hőmérséklet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában