Vármegyénk időjárása

2024.09.14. 20:53

Vasárnapi is jobb a takaró alatt maradni

Vasárnap is zömmel borongós és az évszakos átlagnál jóval hidegebb idővel lehet számolni. Itt-ott átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet, de csak rövid időszakokra.

Klein Péter Nándor

Fotó: Nicoleta Ionescu

 A maximum hőmérséklet alig mozdul pár fokot a reggeli értékről, várhatóan délután is csak kevéssel 10 fok felett szóródik, többfelé el sem éri a 10 fokot.
Erős szél várható, ami délután kissé veszíthet erejéből, de erősen szeles idővel kell számolni. Az éjszakai esőzés délelőtt még zömében kitart, de fokozatosan gyengül, ritkul, majd délután inkább szórványosabb, időszakosabb záporesőkkel lehet számolni. Az északkeleti, keleti határvidéken hullhat a legkevesebb csapadék. Éjjel folytatódik a borús, kellemetlen időjárás.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
vasárnap reggel 9,
vasárnap délután 11,
hétfő reggel 9 fok körül alakul.

Az időjárás a hidegfrontra érzékenyek szervezetét terheli meg. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Hétfőn is térségünkben marad az esőzéseket és szeles, hideg időjárás okozó ciklon, de várhatóan lassan veszít erejéből. Ezt először a szél mérséklődésén tapasztalhatjuk, bár a Dunántúl északi tájain még ezen a napon is erősen szeles időre van kilátás. Túlnyomórészt erőseb felhős időben újra és újra eleredő esőkre, záporokra is készülni kell. A Dunántúlon és északon hullik valószínűleg tartós, kiadós eső, míg az ország középső és déli, délkeleti térségében szórványosabb, kevesebb csapadék a valószínűbb. Ott időnként már a felhőzet is felszakadozhat, elvékonyodhat.
  • Keddre továbbra is jelentős előrejelzési bizonytalansággal terhelten, de - egy kellemesebb hőmérsékletű, változóan napos-felhős, párás, szélcsendesebb, őszi nap kialakulása körvonalazódik. Elszórtan ezen a napon is előfordulhat záporeső, illetve este, délnyugaton kezdődhet tartósabb eső.
  • Szerdára és csütörtökre most valószínűbbnek látszik hogy az ország nagy részén marad a nyugodt, őszi időjárás változó felhőzettel, napsütéssel, átmeneti párássággal. A délnyugati, nyugati határmegyékben lehet borongósabb égbolt, kisebb esők, hűvösebb nap.
  • Péntekre és a jövő hétvégére jelentős frontoktól mentes, változóan napos-felhős, időnként erősebben felhős, nyugodt, az évszaknak megfelelő hőmérsékletű őszi időjárás kialakulása körvonalazódik. Vasárnap látszik esély kisebb esőre a déli határvidéken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában